Arisztotelész életútja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Epikurosz élete és tanításai
Az ókori görög gyógyítás,
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Eötvös Loránd élete és munkássága
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Ókori Görögország A perzsa háborúktól a hellenizmus koráig
A XVII. SZÁZAD KIEMELKEDŐ NEVELŐI
AZ ELŐZMÉNYEK század.
Daidalosz és Ikarosz története.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Michal Snunit A lélekmadár
Sokszor úgy érzem, Összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok,
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Készítette: Németh Katalin…
Georg Simon Ohm Életrajza..
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
Kazinczy Ferenc ( ).
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Arisztotelész: Nikomakhoszi Etika I, II, VI
Mindig kapcsolatban Vele
Filozófiatörténet előadások 4.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Filozófiatörténet előadások 1I.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
William Thomson (Lord Kelvin)
William Thomson Lord Kelvin
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.
Christiaan Huygens élete
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Isaac Newton élete.
Készítette:Kereszti Laura
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
Veres Péterre „Az egyszervolt - emberre” emlékezünk.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Arany János Élete és munkássága.
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Charles-Augustin de Coulomb
Kazinczy Ferenc
Szakrális emlékek Tarjánban
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Országos Kompetencia Mérés 2011
Üdv, tanulók! Tanár neve.
Ami a Tiéd.
Előadás másolata:

Arisztotelész életútja

Arisztotelész (i.e. 384-322) A thrákiai Sztageirosz városában született. Apja, Nikomakhosz a makedón uralkodó orvosa, korán meghal, a fiút nagybátyja neveli.

Ie. 367-ben Athénba utazik és az Akadémia tanulója lesz 20 éven keresztül Platón haláláig. Itt megismerkedik a platóni bölcselettel és közben tudományos kutatást is végez. Ezt követõen elhagyja Athént és Atarneuszba megy, ahol az uralkodó unokahúgát veszi feleségül.(állítólag született egy törvénytelen gyermeke is Nikomakhosz -neki írja a Nikomakhoszi Etikát) Ezután 2. Philliposz kérésére fiát, Nagy Sándort neveli. Kettejük kapcsolatát, egymásra gyakorolt hatásukat sokféleképpen értelmezték. De Plutharkosz szerint kezdetben Alexandrosz nem kevésbé szerette mesterét, mint az apját. Hiszen az apja adott neki életet, de Arisztotelész tanította meg nemesen élni. Késõbbbizalmatlan lett iránta, elhidegedettt tõle. De bölcselet iránt érzett szenvedélye sohasem veszett ki lelkébõl..

Ie. 335 megalapítja iskoláját a Lükeiont Ie. 335 megalapítja iskoláját a Lükeiont. (Lyceum) Nevét Apollón isten Lükeiosz ligetérõl kapta, ahol mûködött. Arisztotelész és tanítványait peripatetikoszok megnevezéssel is illették (peripatosz-sétálóhely). Tanítványait 2 csoportba lehet osztani: 1, akromatikusok (beavatottak) vagy ezoterikusok(bentlakók) 2, exoterikusok(csak néhány elõadásra járnak be meghallgatni) A Lükeionban hatalmas könyvtárat rendezett be és sokoldalú tudományos munkásságot fejtett ki.

Mindig aprólékos kutatómunka elõzte meg, hogy valamirõl írjon, vagy kijelentéseket tegyen (pl: megvizsgálja a korábban élt gondolkodók nézeteit + tanulmányozza majdnem az összes polisz államberendezkedését + saját kritikai vizsgálódásainak eredménye = ír egy társadalomfilozófiai mûvet) 3 fajta tudományt különböztet meg: 1 praktikus - ez megszabja a cselekvés irányát (politika, etika) 2 poiétikus - valaminek az elõállítását teszi lehetõvé (mesterségekben) 3 teoretikus - amivalaminek a szemléletét nyújtja (politika , etika) A toretikus tudományt további 3 részre osztja: 1 matematika (önállóan nem létezõ,de változhatalan) 2 természettudomány (tárgya önállóan létezik, de változik)(ógörög hagyományban: "fizika") 3 "elsõ filozófia" (létezõk változhatalan formáit szemlélõ tudomány) (arisztotelészi megnevezéssel: teológia) Arisztotelész pályáját szintén korszakolni lehet: 1.korszak: aplatóni filozófia + az Akadémia vonzásában 2. korszak Asszosz, Mütiléné, 2.Philliposz udvara mûvek: Organon, Metafizika, Politika egyes könyvei 3.korszak: lükeionbeli munkásság mûvek: Fizika, Retorika, Nikomakhoszi Etika