A KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerének fejlesztése, kiterjesztése Budapest, 2012. január 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Somogy megyei projektek
KSHXML2 Adatszolgáltatói kliensek
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 17., Szeged.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Várpalota elkerülő építése
„Ezt egy életen át…” Projektzáró tanácskozás Dombóvár
1 Munkáltatók részére nyújtott szolgáltatások Az eEurope-2005 megvalósítása közszolgáltatásainak (e-gov) Magyarországon A lakossági- és üzleti szféra felé.
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
1. Első körös fejlesztések Törzsadat csomag, mintaadatbázis Oktatási anyagok Ajánlatok, szerződéstervezetek
EKOP Elektronikus levéltár
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1063 Budapest, Munkácsy M. u. 16.  Tel/Fax: , web: 
EEgészség Program – Szakmai Napok N K T H – E S K I * március Templar Partnership Company 1 eEgészség program „Egészségügyi Informatikai K+F.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
EKOP „Központi rendszer bővítése és szolgáltatás- fejlesztése” EKOP Oláh István
EKOP-1.A.1-08/B A KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerének fejlesztése, kiterjesztése.
Rumi László, informatikai igazgató Viczián István, vezető tervező
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Adatszolgáltatások teljesítésének technikai változásai november december 03. Borsos – Gulyás Márta.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Adatátvitel szabadon Bódis Zoltán Budapest, január
Elektronikus adatgyűjtés az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Rendszerben Áttekintés és munkaprogram-javaslat.
EKOP-1.A.1-08/B A KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerének fejlesztése, kiterjesztése.
EKOP-1.A.1-08/B A KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerének fejlesztése, kiterjesztése.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
Szolgáltatáselemző Rendszer fejlesztés bemutatása.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 8. dr.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Pénzszámlaszám struktúra átalakítás Konzultációs fórum Április 18.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
TÁMOP / „Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2
Iktatás és selejtezés folyamata
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium OSAP adatgyűjtéseinek átvétele
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
ELEKTRA évi működés, évi kiterjesztés Kópházi József.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
AZ ADAMES PROJEKT BEMUTATÁSA EKOP-1.A Gárdos Éva – Györki Ildikó – Béres Gábor OST ülés december 4.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI MIGRÁCIÓ
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
Országos Statisztikai Tanács
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

A KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerének fejlesztése, kiterjesztése Budapest, 2012. január 31.

Miről lesz szó? Az elektronikus adatgyűjtés helye a statisztikai előállítási folyamatban és története a KSH-ban Az automatikus adatgyűjtési folyamat beágyazottsága a KSH kiemelt informatikai rendszereibe. Az elektronikus kérdőív előkészítése a megrendeléstől a kiküldhető kérdőívig Kérdőív megszemélyesítése és expediálása Az adatszolgáltatói alkalmazás, ahogy az adatszolgáltató látja A beérkezett kérdőív érkeztetése, betöltése és utólagos hihetőségi vizsgálata. TIR kliens - Mit lát az adatgyűjtő és szakstatisztikus? Átállás a KSHXML-ről az ELEKTRA-ra, a kapcsolódó feladatok 2

A statisztikai előállítási folyamat kilenc lépése Elektronikus adatgyűjtés a KSH-ban 2002-ig EDI 2002-03 WebEDI 2004 KSHXML1 2005- KSHXML2 2004- Intrastat 2007- Szolgkülker 2008- KSHEmail 2009.11.20 EKOP támogatási szerződés 2011.01.06 Szerződéskötés a Vállalkozóval 2011.10.30 Projekt záró dátuma 2012.09-től ELEKTRA 3

KSHáló: Elektronikus adatgyűjtési rendszerek aktivitása A KSHEMAIL, KSHXML, e-star rendszerekkel érkezett adatgyűjtések aktivitási mutatója 2011. január-november hónapra A 1470, 2010, 2011, 2012, 2013 és 2014 adatgyűjtések kérdőívei a Kopint Datorghoz érkeznek (e-star rendszerrel vagy e-mailen) A lekérdezés időpontja: 2012.01.16. A 2010, 2011, 2012 és 2013 adatgyűjtések adatai egy hónappal korábbi időpontig vonatkoznak Kérdőívek száma (db) A KSHEMAIL, KSHXML és e-star rendszerek kérdőíveinek száma (db) A KSHEMAIL, KSHXML és e-star rendszerek kérdőíveinek aránya az ÖSSZESEN beérkezetthez Kijelölve (db) Beérkezett ÖSSZESEN KSHEMAIL, KSHXML, e-star rendszereken Beérkezett ÖSSZESEN Beérkezett KSHEMAIL Betöltött KSHEMAIL Beérkezett és betöltött KSHXML Beérkezett és betöltött KD Összesen 1076862 928238 467591 278689 219706 89968 98934 30,0% 23,7% 10,7%  

Az új rendszer felépítése és kapcsolatai Regisztráció Vékony kliens Vastag kliens * Honnan-hova olvas META: az adatgyűjtésben használt adatokat, adatkapcsolatokat, fogalmakat, nomenklatúrák meghatározásait, leírásait, kérdőív ellenőrzési szempontokat, az adatstruktúra, értékkészletek, a kérdőívek más automatikus adatbázisba betöltéshez szükséges információit tartalmazza. GÉSA: Gazdasági Szervezetek És Statisztikai Adatszolgáltatásaik ADEL: Általános Adatelőkészítő Rendszer TÉBA: Interfész az XML alapú rendszer valamint a GÉSA és ADÉL rendszer között 5

Az automatikus adatgyűjtési folyamat beágyazva a KSH kiemelt informatikai rendszereibe GÉSA Adatszolgáltatási kör meghatározása Megszemélyesítés Beérkezési információk tárolása Beküldési határidők figyelés META Kérdőívek fejlesztése, tervezése Kérdőívek szerkezetének, adattartalmának (mutatók, nomenklatúrák) leírása Kérdőívek ellenőrzési szempontjainak leírása ADEL Szabványos beviteli környezet Nyitás-zárás Hihetőségi vizsgálat Ellenőrzési státusz és hibainformációk tárolása 6

Az automatikus adatgyűjtés folyamata GÉSA adatszolgáltatási kötelezettség ELEKTRA megszemélyesít E-mail ASZ-nek az új feladatról ASZ kitölti & beküldi a kérdőívet ELEKTRA érkezteti GÉSAba ELEKTRA betölti ADÉLba ADÉL hihetőségi vizsgálat ELEKTRA hibalista ASZ-nak

Az elektronikus kérdőív előkészítése a megrendeléstől a kiküldhető kérdőívig Az elektronikus kérdőívszerkesztés előfeltételei (jelenleg is): Megtervezett kérdőív Kérdőív szerkezetének, adattartalmának (mutatók, nomenklatúrák) leírása Ellenőrzési szempontok leírása Adatbázis struktúra Megszemélyesítés szintjének meghatározás Nincs megszemélyesítés Előlap megszemélyesítése Megszemélyesítés egyéb adatokkal (megfigyelési egység(ek), korábbi időszak adatai,stb.) Kitöltési útmutató 8

Adatgyűjtések dokumentumai az Informatikai DOKTÁR-ban 9

Kérdőív optimalizálása elektronikus kitöltéshez Havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés

Az elektronikus kérdőív megszerkesztése A grafikus KérdőívSzerkesztő az ELEKTRA rendszer szerves része. Az elkészült kérdőív tartalmazza kitöltő számára meghatározott ellenőrzési szabályokat, megszemélyesíthető, súgókat tartalmaz – optimális esetben a kitöltési útmutatóra épül, elektronikusan kitölthető, exportálható és importálható, nyomtatható, automatikusan betölthető. Lehetőség nyílik az eddiginél nagyobb és komplexebb szerkezetű kérdőívek szerkesztésére. 11

ELEKTRA kérdőív szerkesztő Akik a 79 elektronikus kérdőíveket szerkesztik Amiből kiindulunk? Forráskatalógus Ellenőrzések Kitöltési útmutató Excel kérdőív Használatát Orgoványi Emília mutatja be.

Kérdőív megszemélyesítése és expediálása GÉSA Adatszolgáltatói kör meghatározása A megszemélyesítés ütemei Megszemélyesítő sablonok Megszemélyesítő adatok szolgáltatása OSAP & tárgyidőszak azonosítása Adatszolgáltatói adatok ( név, cím, megye, statisztikai főtevékenység ) Kapcsolattartók adatai ( pl. korábbi kitöltő(k) ) Beküldési határidő Az informatikusok által előkészített egyéb megszemélyesítő adatok átvétele ELEKTRA TIR Adatszolgáltatási kötelezettségek szinkronizálása a GÉSA-ból Megszemélyesítés: a GÉSA által előkészített adatok betöltése az elektronikus kérdőívbe A kérdőív kiküldése az Adatszolgáltatók feladatlistájába Az adatszolgáltató igény szerint e-mailt kap az új beküldendő kérdőívéről. TIR admin 13

Az adatszolgáltatói alkalmazás jelen és jövő Elektronikus adatgyűjtés kiterjesztésének elősegítése Szebb külső, könnyebb kezelhetőség, több funkció Intrastat és Szolgkülker alkalmazások egykapus elérése Ügyfélkapun keresztüli bejelentkezés lehetősége Funkciók integrálása A Feladatlistával integrált Naptár és Határidőnapló Kérdőív exportálásának lehetősége Kérdőív importálás lehetősége Adatszolgáltatói Kliens 10857982 14

A beérkezett kérdőív érkeztetése, betöltése és utólagos hihetőségi vizsgálata Előzetes érkeztetés a sürgetések megelőzésére ADEL nyitottság figyelése – határidő után érkezett kérdőívek várakozó állapotba kerülnek Ütemezett és egyedi manuális kérdőív betöltés Automatikus érkeztetés adatos/nemleges Statisztikus által az ADEL-ban módosított kérdőívet nem lehet automatikusan felülírni. A betöltött kérdővekre az ADEL-ban hihetőségi vizsgálat történik. Az előre megállapított szintű hibákat visszaküldjük az adatszolgáltatónak. A feladatlistába „Hibás adatszolgáltatás” bejegyzés kerül (beküldött kérdőív&KSH hibalista) A kérdőív jóváhagyója és kitöltője e-mailt kap a hibás adatszolgáltatásról. 15

TIR kliens - Mit lát az adatgyűjtő és szakstatisztikus? 16

Átállás a KSHXML-ről az ELEKTRA-ra a kapcsolódó feladatok Informatikai feladatok A 2012-ben a KSHXML-ben expediált kérdőívek megszerkesztése az ELEKTRA-ban Az ELEKTRA-ban megszerkesztett kérdőívek adatainak migrációja a KSHXML-ből A megszerkesztett és migrált kérdőívek tesztelése megszemélyesíthetőség, megjelenés, ellenőrzések, kódtáblák, súgók, kitölthetőség, nyomtatási kép, export/import és betölthetőség szempontjából. 17

Átállás a KSHXML-ről az ELEKTRA-ra az átállás tervezett menete A fejlesztés/javítás ütemterve: A kérdőív kitöltő alkalmazás véglegesítése 2012.01.31-ig Regisztráció nélküli kérdőív publikálása a KSH honlapjára 2012.02.18-ig (adatszolgáltató teszt első fázisa) Kérdőív kitöltő véglegesítése 2012.02.29-ig (a beérkezett vélemények alapján) Adatszolgáltatói kliens végleges változatának elkészítése 2012.03.31-ig Adatszolgáltatói kliens hozzáférhetőségnek biztosítása tesztelésre 2012.04.15-ig (adatszolgáltatói teszt második fázisa) Adatszolgáltatói vélemények gyűjtése 2012.04.30-ig Sérülékenység vizsgálat második fázisa 2012.05.16-ig Terheléses és egyéb működési tesztek 2012.05.16-ig Hibák javítása, felkészülés az éles indulásra 2012.05.31-ig 18

Átállás a KSHXML-ről az ELEKTRA-ra az átállás tervezett menete Az átállás ütemterve Kérdőív szerkesztő és kitöltő „végleges” verziójának tesztelése, javíttatása – 2012.02.29-ig Kijelölt kérdőívek végleges verziójának készítésének megkezdése, a kérdőívek adattartalmának migrálása – 2012.03.01-től Informatikai rendszerek végleges üzemállapotba hozása – 2012.05.30-ig Az üzemszerű működésre való felkészítés – 2012.06.15-ig Végső verziók elkészíttetése, tesztelése – 2012.08.01-ig KSHXML rendszer leállítása – 2012.08.24 Beérkezett adatok és állományok migrálása – 2012.08.25-30 Elektra éles üzeme – 2012.08.31-től 19

Átállás a KSHXML-ről az ELEKTRA-ra az átállás tervezett menete Mit – hogyan (tervezet) Első ütemben azok a kérdőívek kerülnek átdolgozásra, amelyek 2012.09.01-től (is) ki kell küldeni. Második ütemben azok a 2012-ben a KSHXML-ben kiadott kérdőívek kerülnek elkészítésre, amelyeknek a beérkezési határideje lejárt, de még várható beérkezés, illetve korrekció miatti visszanyitás. A 2011-ben vagy korábban beérkezett kérdőívekről PDF állomány készül. Ezeket elektronikusan visszanyitható formában nem fogjuk migrálni. 20

Köszönjük a figyelmet! 21