2014. 07. 14.1 A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Advertisements

Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A takarmányok összetétele
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Felszíni vizek minősége
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Vízminőségi jellemzők
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A növények szervei.
Városok és a vizek.
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A vízszennyezés mérése, értékelése
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kapitány Gabriella – Dr. Lakatos Miklós A város és a városkörnyék kapcsolatának vizsgálata a népszámlálási adatok alapján október 26–27., Szeged.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
A növények ásványianyag-felvétele
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
ADSZORPCIÓ.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Felszíni víz monitoring
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Nitrogén mineralizáció
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A tavak eutrofizációja
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A víz jelentőségeVízgazdálkodásunk és hatásai A természetes vizek csoportosítása Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion meghatározása A Duna, mint folyóvízi.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Szent József Katolikus Általános Iskola
Felszíni vizek minősége
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Szennyvíz-tisztítás.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Központi Szennyvíztisztító Telep
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
47. lecke A növények vízháztartása
A nitrogén és vegyületei
Magyarország vízrajza
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged

A vizsgálatok célja : - A növényi tápanyagok közül melyek játszanak szerepet a makrofita állomány szaporodásában - Mely vízi növények szaporodása hozható összefüggésbe a szennyvízterheléssel - A növényi produktum mit jelent a csatorna vízszállító képességének változásában

Csukáséri főcsatorna Kecskemét város csapadékvizeit és biológiailag tisztított szennyvizét vezeti el Szennyvíz mennyisége : m 3 /d Kontroll : Gátéri csatorna

Tápanyag terhelés Szervetlen nitrogén (ammónium és nitrát) kg/d Foszfor 14.9 kg/d

Elvégzett vizsgálatok Tisztított szennyvíz mennyiségi és minőségi vizsgálata A föcsatorna lefolyási viszonyainak vizs- gálata Növényélettani vizsgálatok - a vízi növényzet különböző részeiben a tápanyagfelvétel alakulása, - a vízi növényzet fizikai fejlődésének mérése a vegetációs időszakban

Megállapítások A főcsatornában található makrofita állomány(nád és gyékény) a kontroll csatornához viszonyítva 3-4-szeres tömegnövekedést mutat a vegetációs időszakban A főcsatorna vízszállító képessége a vizsgált szelvényben cca. 50%-ra csökkent A nád és a gyékény túlprodukcióját elsősorban a szervetlen nitrogén okozza,viszont a foszfor erősen stimuláló hatást fejt ki a vízi növényzet fejlődésére

Minden kilogramm szervetlen nitrogén 20.9 kg növényi szárazanyagot eredményez

Gondolatok : Újra kell gondolni és át kell értékelni a tápanyagok kibocsátásával kapcsolatos határértékeket Rugalmas,a vízgyűjtő sajátos viszo- nyaihoz alkalmazkodó rendszer kidolgo- zása szükséges a tápanyag-kibocsátás szabályozására A tápanyag-eltávolítás érdekében növel- ni kell a természeti rendszerek nyújtotta lehetőségek kihasználását