HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Advertisements

Elektronikus vám – E-Customs
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Elkülönített állami pénzalapok
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
e-jövedék konferencia
1 Elvégzett vagyonosodási vizsgálatok év vizsgálatok száma megállapítással zárult vizsgálatok megállapított nettó adókülönbözet átlagos megállapítás db.
Állam munkavédelmi feladatai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései
Változások a termékdíjas szabályozásban
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
GreenBox A Program működésének főbb jellemzői:   Önálló működés, önálló nyilvántartás és adatküldés   a törvényben előírt analitikus nyilvántartás.
Budapesti Ügyvédi Kamara
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény változásai től ; től től ; től.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Változások a termékdíjas szabályozásban
Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell!
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES

Termékdíj törvény legfontosabb célja  környezetszennyezés megelőzése, csökkentése;  a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra ösztönzés;  pénzügyi források teremtése; január 1-jétől a Vám- és Pénzügyőrség a fenti célokhoz nyújt hathatós segítséget.

A VP feladatai január 1-jétől ellátja a termékdíj  bevallásával,  kiszabásával,  befizetésével,  visszaigénylésével és  ellenőrzésével kapcsolatos valamennyi adóhatósági feladatot.

Feladat átvétellel kapcsolatos változások  megszűnt: APEH felé a bevallás, KvVM felé a beszámoló;  megvalósult: egyablakos ügyintézés;  hatás: adminisztrációs terhek csökkentése érdekében minden adatszolgáltatást kizárólag a VP- hez kell teljesíteni (önellenőrzést, pótbevallást is)  a vámhatóság hatáskörrel rendelkezik a megelőző időszak ellenőrzésére, adóhiány, illetve termékdíj fizetési kötelezettség megállapítására és beszedésére is.

Segítő szándék, ügyfélbarát hatóság Intenzív kommunikációs tevékenység:  VP részéről ingyenes oktatások;  27 ezer névre szóló tájékoztató kiadvány postázása;  8 ezer szórólap szétosztása;  24 órán keresztül rendelkezésre álló Váminformációs Szolgálat;  VP honlapján ( tájékoztatók publikálása.

„Moratórium”, tanulóév  a vámhatóság meghirdetett álláspontja: első felében kizárólag segítő szándékkal lép fel, nem alkalmaz mulasztási bírságot (2008. év bevallásai és a évek pótbevallásai tekintetében);  „tanulóév” a kötelezetti kör számára;  vámhatóság jelentős szakmai rutinra tett szert, erősítette a kapcsolatot a zöldhatósággal és a szakmai szervezetekkel.

Ellenőrzési tevékenység  a hatékony feladatellátást fokozza;  a vámhatóság és a környezetvédelmi hatóságok egyaránt rendelkeznek ellenőrzési jogosultságokkal, ezeket együttműködésben gyakorolják;  a környezetvédelmi hatóság a vámhatósági ellenőrzéseknél társhatóságként jár el, feladata lehet a mentességi engedéllyel rendelkező kötelezettek ellenőrzése a mentességi engedélyekben foglaltak teljesülése tekintetében. Ellenőrzési tevékenységét környezetvédelmi-szakmai szempontok alapján látja el.

Ellenőrzési jogkör a VP tevékenységében Az előírások érvényesítése érdekében a vámhatóság:  a termékdíj fizetési kötelezettség fennállását, annak teljesítését/nem teljesítését megállapíthatja, a kvtd megfizetését megkövetelheti, a forgalomba hozott mennyiségeket és a hasznosított mennyiségeket ellenőrizheti;  üzlethelyiség, kereskedelmi raktár, tároló telep árukészletét, nyilvántartásokat, üzleti könyveket, továbbá  az Art. szerint előírt számlaadásra vonatkozó kötelezettséget ellenőrizheti. Az ellenőrzési tevékenység kiterjed továbbá a termékdíj visszaigénylés jogosultságára és a gyártói felelősségre épülő, külön jogszabályban megállapított követelmények teljesülésére. Tevékenységét a pénzügyi-számviteli szempontok alapján végzi.

Hatósági ellenőrzések  év második felében;  fő cél: a jogkövető magatartásra ösztönzés, rákényszerítve a gazdálkodókat a kvtd-vel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére;  tudatos felkészülés: júniusában célirányos képzés a VPI-n;  Módszertani útmutató kidolgozása.

Hatósági ellenőrzés célja  cél, hogy az év végére azon gazdálkodói kör is a vámhatóság látókörébe kerüljön, akik eddig nem jogkövető magtartást tanúsítottak, és a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségüknek eddig nem tettek eleget;  vizsgálati szempontok: a termékdíj fizetési kötelezettséggel összefüggő bejelentési, nyilvántartási és számla záradékolási kötelezettség teljesítése;  adatgyűjtés, mint cél: azokban az esetekben, amikor nem az első belföldi forgalomba hozó a termékdíj fizetésre kötelezett;  prevenció: önkéntes jogkövető magatartásra bírás.

Egységes eljárásrend, miskolci hatósági projekt  szeptember 15-től hét hetes ún. felkészülési projekt indult.  célja: a korábban kidolgozott Módszertani útmutató alapulvételével egységes hatósági ellenőrzési eljárásrend kialakítása;  229 hatósági ellenőrzés, 61 esetben mulasztási bírság kiszabása.

A projekt eredménye: jelentősen emelkedett a bejelentkezett termékdíj kötelezettek száma. Országosan 948 hatósági ellenőrzés, 452 esetben jogsértés megállapítása.

 január 19-től adóellenőrzési projekt az egységes eljárásrend érdekében;  elsődleges cél a prevenció: a kötelezettek tevékenységének jogkövető irányba terelése;  fiskális szempontok: a központi költségvetést jogszerűen megillető, de nem realizálódott bevételek utólagos előírása és beszedése;  vizsgálatok kiterjednek a termékdíj alapjára, összegére, a mentesség jogszerű alkalmazására, a nyilvántartások vezetésének szakszerűségére, az átvállalásokban szereplő adatok helyességére. Adóellenőrzés

Segítő szándék - fokozott ellenőrzés -  év célja – a vámhatósági segítő szándék fenntartása mellett – az egyes ellenőrzési módozatokon keresztül az adózói fegyelem növelése.  hatósági intézkedések megkezdése előtt lehetőség van az elmaradt kötelezettség pótlására, illetve önellenőrzésre: pótbevallási és önellenőrzési nyomtatványcsomag.

Eredmények Bevételi adatok: a teljes éves előirányzat október hónapban teljesítésült.

Kötelezettek száma évben

Köszönöm figyelmüket!