Európai és hazai tapasztalatok a csomagolási hulladékok gyűjtésével kapcsolatosan workshop 2009.február 24. Az ipar elkötelezettsége a szelektív hulladékgyűjtés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Valóban használható alternatívát nyújt-e a betétdíj rendszer a szelektív csomagolóanyag begyűjtési rendszerrel szemben? A döntéshozási folyamatot támogató.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Csomagolástechnológia 1.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A hulladék körforgása - hasznosítás
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései
Civil Kezdeményezések Programja
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
I. Ökológiai, Regionalitás, Vidékfejlesztés Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Dr. Hancsók Jenő (Pannon Egyetem), Baladincz Jenő (Slovnaft): A fáradtolaj.
A termékdíjtörvény végrehajtási rendelete
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Cseber KFT évi gyűjtés eredménye március CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
CSEBER Kht évi gyűjtés eredménye január.
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
Értékteremtés szelektív hulladékgyűjtéssel 10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi.
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Környezetvédelmi termékdíj Előadó: Váradi Ágnes fhdgy.
. Ötdobozos Játékok. KI LESZ A SZELEKTÍV GYŰJTÉS BAJNOKA? Ötdobozos Játékok - Eredményhirdetés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Európai és hazai tapasztalatok a csomagolási hulladékok gyűjtésével kapcsolatosan workshop 2009.február 24. Az ipar elkötelezettsége a szelektív hulladékgyűjtés és kezelés mellett 1

A szelektív csomagolási hulladékgyűjtés célja a másodnyersanyagként való újrahasznosítás A másodnyersanyag felhasználás környezeti előnyei ismertek: Csökken a lerakóra kerülő hulladék mennyisége Többszörösére csökken a CO2 kibocsájtás (pl. a papírnál fele, a műanyagnál harmada-hatoda,az alumíniumnál tizede) Az eredeti anyagforrások felhasználása csökken Nagymértékben csökken az energia felhasználás ( pl. Alu 95%,üveg 50%,műanyag 80-90%) 2

1995. évi LVI. törvény a TERMÉKDÍJRÓL évi XLIII. törvény a HULLADÉK- GAZDÁLKODÁSRÓL 53/2003. kormányrendelet a környezetvédelmi termékdíjról 94/2002 kormányrendelet a csomagolásról és csomagolási hulladékokról Mentesség 10/1995. KTM miniszteri rendelet CEN szabványok A HAZAI JOGSZABÁLYOK RENDSZERE EU Direktíva 264/2004 kormányrendelet az elektromos és elektronikai hulladékokról 3

Az ipar korán elkötelezte magát a szelektív hulladékgyűjtés mellett Az ÖKO-Pannont 1996-ban 14 iparvállalat alapította, önként és felelősen, számuk 2002-re 36-ra nőtt. 4

Az ipar hozzájárulása a szelektív hulladék gyűjtéshez folyamatosan növekvő Ráfordítások (MFt)6,313,912,926,054,5 Törzstőke (MFt)1,400 3,3503,75057, Ráfordítások (MFt)2280,73204,44853,35975,56328,0 Törzstőke (MFt)64,75066,600 64,750 Az ipari szereplők megoldották a saját szelektív hulladék gyűjtését, ezek a mennyiségek teszik lehetővé, hogy a lakossági hulladékgyűjtés fejlesztésére megfelelő idő álljon rendelkezésre, mert az ország a nagy szereplők szelektív gyűjtési eredményeire támaszkodhat. 5

A környezettudatosság figyelembevétele a termékek csomagolásának tervezésénél ÖKO design : Újrahasználható csomagolóanyagok használata, amelyek teljes értékűen újrahasználhatók(üveg, fém) vagy részlegesen (műanyag, papír) ÖKO design elvek alkalmazása : Homogenitás, anyagtakarékosság, szennyezőanyag mentesség Néhány példa az ÖKO tervezésre : Példa1 : A söripai üvegek tervezése és megválasztása következtében az egységsúly 30 %-kal csökkent, azonos célú fejlesztések az üditőital iparban is megtörténtek Példa2 : A műanyag feldolgozás fejlesztés következtében az anyagában újradolgozhatóság lehetősége 20 %.-ról 50 % -ra emelkedett, üdítőital iparban van 30%-ot felhasználó termék Példa3 : Jobban reciklálható homogén csomagolások alkalmazása, amelyen nincs külön címke, vagy a címke a palackkal azonos anyagból készül Példa 4: Hulladékmentes gyártási technológiák alkalmazása( összevont alapanyag, köztes anyagok és csomagolóanyag gyártó sorok hulladék és külső szennyeződés nélkül,optimális kimetszésű dobozok minimális eselékkel) 6

Újrahasználható csomagolási rendszer fenntartása a söriparban Több évtizedes múltra tekint vissza a söripari önkéntes betétdíjon alapuló újratölthető üveg csomagolás A fogyasztók a rendszert olyan mértékben fogadják el, hogy az üvegek 95% -a visszakerül a gyártóhoz A logisztikai rendszert hatékonyan használjuk,a visszfuvaroknál az üres göngyölegek utaznak Az üvegeket legalább 30 –szor újratöltjük, évek múltán selejtezzük le őket, ezzel sokkal később kerülnek ezek a csomagolóanyagok a hulladék körbe A fogyasztók az egyutas dobozokat egyre nagyobb mértékben preferálják nagyjából ártól függetlenül is Évről évre legalább 2 % -kal csökken az újrahasználható csomagolás aránya ( jelenleg 58 %nál tartunk és 700 millió üveget forgalmazunk újratölthetőként)

Söripari példa az újrahasználható csomagolási rendszer fenntartására folyt. Biztosítjuk és fenntartjuk a legmagasabb élelmiszer biztonsági szintet, amely egyenrangú biztonságot ad az egyutas csomagolási rendszereinkkel, nem fordult elő az iparágban élelmiszer biztonsági nem megfelelőség A korszerű szennyvíz tisztító rendszerek fejlesztésére befektettünk Az egymással versenyző sörgyáraknak különböző palackjai vannak, a piacról való visszagyűjtés hibáit, cseréket mégis együttműködve megoldjuk A vendéglátásban alkalmazott csapos-hordós rendszerek fenntartására sokat áldozunk még kisebb forgalmú helyeken is 8

A lakossági szelektív hulladék gyűjtés terjesztése oktatást, nevelést igényel Meggyőződésünk, hogy a hulladék kezelés ésszerű fejlesztéséhez a fogyasztók aktív közreműködésére szükség van és lesz is a jövőben Az ÖKO-Pannonban egyre nagyobb mértékben forrásokat teremtünk a rendszer propagálására és hosszútávú elfogadtatására Az utóbbi évek lakossági kommunikáció költségei: Különös figyelmet fordítunk a felnövekvő generációkra (óvodai, iskolai programok) (MFt)

Kihívások és lehetőségek Néhány anyagfajtánál kritikus lesz a szelektív hulladék gyűjtés módszereivel a megfelelő arányú visszagyűjtés megoldása( alu doboz és üveg), az ipar és kereskedelem innovatív együttműködése szükséges a leghatékonyabb módszerek alkalmazására A másodlagos nyersanyag piacok összeomlása megakadályozhatja az összegyűjtött hulladékok értelmes tovább feldolgozását A marketing szempontok tiszteletben tartása mellett is vannak lehetőségek a csomagolóanyagok egységesítésében Magyarországi gyártókapacitás fejlesztése másodlagos PET-ből PET palack előállítására 12