Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.
Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
Access Adatbáziskezelés
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Relációs adatbázisok készítése
Adatbáziskezelés Nagy Károly -
Adatbáziskezelés.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Adatmodellek - egy eszközrendszer, mellyel leírható a vizsgált valóság, - több különböző absztrakciós szinten is létezhet, - megkülönböztetünk DBMS-hez.
Adatbázis-kezelés
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Az adatbáziskezelés alapfogalmai Forrás: Kovács László: Adatbázisrendszerek I. jegyzete Információ és adat Az információ jelsorozathoz kapcsolódó új jelentés,
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
Metaadatok szerepe a multimédia elemek elérhetőségében Forczek Erzsébet SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet Szeptember
SQL, Relációs adatmodell
Adatbáziskezelés alapjai
Tervezés, Normalizálás
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
AZONOSÍTÁS emlék: ET-TT viszonylagosság –elválaszthatatlan tulajdonságok  azonosítás Azonosítás: az EF egyértelmű megjelölése –név szerinti természetes.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Fájlszervezésen alapuló tervezés Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Fájlok csoportosítása funkciók.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei

Az információk tárolása Az információkat alapvetően kétféle módon tárolhatjuk a számítógépen: –Rendezett, strukturált formában –Rendezetlen, strukturálatlan formában

Információk tárolása rendezett formában A rendezett tárolásra a legszemléletesebb példa az adatbázis, melyben meghatározott típusú adatok követik egymást. A rendezetlen tárolásra az internet a legjobb példa, ahol a különféle típusú adatok (szövegek, képek, videók stb.) részben rendezett, részben összekacsolódó, de összességében rendezetlen halmazát találjuk.

Adatbázisban történő információtárolás Adatbázis: A logikailag összetartozó rendszerbe szervezett és hosszútávon tárolt információtömeg.  Rendszerbe szervezettség: az adatbázis belső struktúrával, sémával rendelkezik, amely leírja az adatbázisban taláható adatelemeket és a köztük lévő kapcsolatokat

Adatbáziskezelő rendszerek feladatai új adatábzis létrehozása a tárolt adatok kezelése, karbantartása a tárolt adatok lekérdezése adatbiztonság és adat konzisztencia (viszony, állapot) szabályozása a hozzáférések beállíthatósága révén az adatbázisok megosztása

Adatbázisok csoportosítása Hierarchikus adatbázis Hálós adatbázis Relációs adatbázisRelációs adatbázis

Néhány fogalom Az adatmodellek közös jellemzői: –Az egyed az a mástól jól elkülöníthető objektum, amelyről adatokat tárolunk és tulajdonságokkal jellemezzük. Pl.: egyed lehet személy, eladó, tanuló, tanár, cég stb. –A tulajdonság az a jellemző, amellyel a dolgokat (egyedeket) leírjuk. Pl.: a személy esetén a hajszín, személyi igazolvány szám, lábméret stb. –A kapcsolat a dolgok (egyedek) közötti viszonyt írja le. Pl.: a személy lehet a cég tulajdonosa.

mezők rekord

Kulcsnak nevezzük azt a tulajdonságot, amely a többi tulajdonság értékét egyértelműen meghatározza.

Kapcsolat Leírja az egyedek közötti összefüggéseket. Az egyed- egyed közötti kapcsolatok három altípusba sorolhatók: 1:1 típusú kapcsolat: –pl.: a gépkocsi és a rendszám kapcsolata, vagy a személy és a személyi szám kapcsolata –Az egyik egyed minden egyes előfordulásához a másik egyed pontosan egy előfordulása tartozik. 1:N típusú kapcsolat: –Pl: megye és a település kapcsolata –Az egyik egyed minden előfordulásához a másik egyed több előfordulása tartozik. N:M típusú kapcsolat: –Pl.: az autók és a színek kapcsolata –Az egyik egyed előfordulásaihoz a másik egyed több előfordulása tartozhat.