Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, 2012. november 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Az e-portfólió használati köre
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
"Legyen az esély egyenlő ..."
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A beiskolázás előkészítése
Pedagógiai hét 18. kerület PIHGY Iskolasegítő munkacsoport
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Munkaszervezési formák
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
A pszichológiai mérés alapjai
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, 2012. november 27. Szabó Csilla pedagógiai és tanácsadó szakpszichológus

Mire számíthat a hallgató? Műfaja: „szubjektív beszámoló” Mit kaptam a pedagógusi gyakorlattól? (1982-1993) A két szakember attitűdje, feladat- és hatásköre, szabályrendszere, képzettsége… Viták és belső vívódások --- a változás A pedagógiai és pszichológiai módszerek találkozására kezdeményezések Az iskolapszichológusi gyakorlat, azaz: ahogy én látom a hivatásom egy szeletét(1992-től) Összegzés

Mit kaptam a pedagógusi gyakorlattól? (1982-1993) A pedagógusi szerepben szerzett saját tapasztalatok A szakmára jellemző attitűd…, amely alapvetően más, mint a pszichológusé, de közös pontok… Együttműködés a szülővel, családdal, kollégákkal Osztályokkal munka /magas létszámú csoportok!/ A csoportos és frontális munkaforma megtapasztalása Módszertani próbálkozások, kísérletezések Szülői értekezletek …

Módszertani próbálkozások, kísérletezések Szaktanárként: irodalom és személyiségfejlesztés /pl.Parainesis../ „rajzos” irodalom iskolarádió újságszerkesztés olvasókör … és  Osztályfőnökként: peremhelyzetű gyerekek Iskolarádió, pl.április 1. Családi és osztálykirándulások Osztályfőnöki órán önismereti játékok /!/ Szülők az oszt.főnöki órán Közös tevékenységek, munkák Pályaorientáció és pályaválasztás /pl. jellemzés a szülőktől --- 15éves találkozó/ … és 

A pszichológus attitűdje és szabályai (1992-től ) …a teljesség igénye nélkül Szabályok és attitűd változása Önkéntesség, titoktartás elve Csoportszabályok közösen/a passzolás joga/ Engedélyeztetés, hozzájárulás 18. év alatt …

A formai elkülönítés alapfok – középfok csoport – osztály /alacsony létszámú osztályok / direkt – indirekt engedéllyel – hozzájárulás nélkül /infok átadása/ ÉS a pszichológus státusza / teljes vagy részállás, „utazó”szakemberek/ és a vállalható feladatok köre

Alapfokú intézmény alacsony létszámú osztályaiban Pl. alapítványi iskolák, Irányi Közvetlen módszerek: Mesék megbeszélése, mese rajzokban 5-6.osztály: pl. Heltai fabulák 7-8.osztály: „színes”zene Önismeret és készségfejlesztés Pályaorientáció és pályaválasztás előkészítése/fogalmak tisztázása, iskolarendszer felépítése…/ Methálhigiénes programok /Csendes Éva/ Felmérések /szociometria, tanulással kapcsolatos felmérés, szűrés/ Közös oszt.f.órák a védőnővel /életmód,felvilágosítás / Közvetett módszerek: Együttműködés a pedagógusokkal Konzultáció és együttműködés a szülőkkel Szülői értekezletek Szülők Klubja –”kerekasztal”

Alapfokú intézmény osztályaiban /25-27 fő/ Közvetlen módszerek: Mesék megbeszélése, mese rajzokban 5-6.osztály: pl. Heltai fabulák 7-8.osztály: „színes”zene Önismeret és készségfejlesztés ; CSAK bizonyos feladatok, módszerek!!! /hobbi—Lali, térkép…/ Pályaorientáció és pályaválasztás /fogalmak tisztázása, iskolarendszer felépítése…/ Methálhigiénes programok /Csendes Éva/-----részleges KUDARC --- változás!!! Felmérések /szociometria, tanulással kapcsolatos felmérés, szűrés/ Közös oszt.f.órák a védőnővel /életmód,felvilágosítás / Közvetett módszerek: Együttműködés a pedagógusokkal, gyermekvédelmi felelőssel Konzultáció és együttműködés a szülőkkel Szülői értekezletek –bemutatkozás, bizonyos témákban fakultatív is /tanulással kapcsolatos felmérés/ Szülők Klubja –”kerekasztal”-beszélgetések

Középfokú intézmények osztályaiban /30-35 fő/ főállás Direkt formában: Bemutatkozás osztályfőnöki órán Felmérések: szociometria, tanulással kapcsolatos felmérés a belépő osztályokban /felvétel, visszajelzés osztályban, egyénileg --- kapcsolatfelvétel, javaslatok, egyéni vizsgálatok, javaslatok, közös munka vagy szakintézménybe irányítás/ Tanulási módszerekről közös osztályfőnöki órák Védőnővel közös osztályfőnöki órák az „étlapunkról” /pl.életmód, életvezetési tanácsadás, szexuális felvilágosítás,a kamaszkor jellemzői…/Elsődleges cél: infok adása!/ Pályaorientáció és a pályaválasztás előtti közvetlen időszak támogatása /alapfogalmak, általában a p.v. szempontjai, pályaismeret bővítése, iskolarendszer…diákmunka, gyakornoki munka, ösztöndíj,önéletrajz, az újratervezés lépései OKJ-s képzések…/ ( Bizonyos ponton akár iskolai szinten is támogatható… )

Középfokú intézmények osztályaiban /30-35 fő/ Indirekt módszerek: Pedagógussal konzultáció Esetmegbeszélések / a szabályok mentén!/ Osztályfőnök „felkészítése”, szakirodalom adása Szülői értekezleten bemutatkozás Tematikus,fakultatív szülői értekezlet Szervezési nehézségek - osztályfőnöki órák szerepe a középfokú intézményekben óraszám diákok nyitottsága tanárok nyitottsága Külön kérdés : a pszichológia oktatója vagy gyakorló pszichológus?

Kérdések Ki lehet iskolapszichológus? Milyen keretek között dolgozhat a szakember? Mit vállalhat az adott/kapott/ keretek között?

Összegzés Szakmai alapok és kompetencia határai Alapvető szabályok betartása Hitelesség megőrzése Az adott intézmény helyzete, légköre Kapcsolat az osztályfőnökkel, szaktanárokkal, szülőkkel Az osztály jellemzői Folyamatos alkalmazkodás és megújulás … és akkor örömmel végzett, de komoly játék az egész 

Köszönöm a figyelmet!