SZOFTVER.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Szoftverek.
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
A szoftverek csoportosítása
Általános fogalmak Hardware Software
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László Irfanview, GIMP, OpenOffice, VLC, FreeCommander, Firefox, Thunderbird, Mplayer, Safari, Opera.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Az operációs rendszer.
SOFTWARE.
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Szoftver Számítógépvírusok A nyomtató
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
A Windows operációs rendszerek
15. óra A Windows XP alapjai
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Operációs rendszerek fejlődése
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Töltsd ki és küldd el! Küldd el! A Bemutatkozó tartalma A jelentkező neve =Kiss Katalin címe=1234 Budapest, Kiskati u. 12. telefonszáma=
Szoftverek.
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
A számítógép (computer)
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
SZOFTVEREK (programok)
Széchenyi István Általános Iskola Informatikai infrastruktúra bemutatása Tanár: Mohay Péter Cím: 1143 Budapest Telepes u.32.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
SOFTWARE SZOFTVER.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
A szövegszerkesztésről
Előadás másolata:

SZOFTVER

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

Szoftverek csoportosítása: Működésük szerint: TRANZIENS program = egy véges működésű szoftver, amely lefutása után kilép önállóan vagy a felhasználó lép ki belőle. A programok többsége ide tartozik. REZIDENS program = elindításakor bekerül a memóriába és ott is marad. Ide taroznak a vírusok többsége és bizonyos segédprogramok.

- a felhasználó és a hardver közötti kapcsolat megteremtése; Funkciójuk szerint: OPERÁCÓS RENDSZEREK (RENDSZERSZOFTVEREK) Feladatai: - a felhasználó és a hardver közötti kapcsolat megteremtése; - a háttértárak kezelése; - a háttértárakon elhelyezett adtok hozzáférhetősége a felhasználó számára; - a perifériák kezelése.

Csoportosítása: - monotasking (egyfeladatos) = olyan operációs rendszer, amely adott időben csak egy programot képes futtatni. Ilyen például: MS-DOS (Microsoft Disc Operating System) – nincs grafikus felülete. - multitasking (többfeladatos) = olyan operációs rendszer, amely adott időben több programot képes futtatni.

Ilyenek: Microsoft Windows, Linux, Novell, OS2, Machintosh (APPLE), Solaris (SUN), stb. Többségünek van grafikus felülete. Windows változatok: 3.1, 95, OSR, OSR2, 98, SE, NT, ME, 2000, XP, 2000Server, 2003Server, stb. Linux változatok: Red Hat, Suse, Slackware, Debian, Fedora, stb. (A Linux vátozatok nagy része ingyenesen használható.)

SEGÉDPROGRAMOK Olyan programok, amelyek megkönnyítik az állományok kezelését, a háttértárak és alkönyvtárak használatát. Ilyenek: Norton Commander, Dos Navigator (ezek Dos alatt működnek), Total Commander, Windows Commander (Windows alatt működnek), Midnight Commander (Linux alatt működik).

ALKALMAZÓI VAGY FELHASZNÁLÓI PROGRAMOK A meghatározott felhasználói igényt kielégítő szoftvereket felhasználói programoknak nevezzük.

Szöveg és kiadványszerkesztők - szövegszerkesztők: - Notepad, Wordpad, Microsoft Word (Windows-os környezet) - Edit es Norton Editor (Dos-os környezet) - kiadványszerkesztők: - Ventura Publisher, TEX, QuarkXPress, PageMaker

Adatbázis- és táblázatkezelők: - Microsoft Acces, dBase, Clipper, FoxBase, FoxPro, Magic, Microsoft Excel, Quattro (Dos alatt) Grafikai programok: - rajzoló és képszerkesztő programok: Paint, PhotoStyler, Adobe Photoshop, CorelDraw

Prezentáció-készítő programok: PowerPoint Tervezői rendszerek: CAD (Computer Aided Design) Kommunikációs programok: Azon programok, amelyek 2 vagy több hálózatba kötött számítógép között kapcsolatot teremtenek. -Net (DOS alatt), FTP -Internet böngésző programok: Microsoft Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla Firefox, Opera

Oktatásban használható szoftverek - Nyelvlecke programok, tesztprogramok, matematikai programok (szinte minden tárgyban megtalálhatóak): Toefl English Tests, Cambridge, Woodston, Derive stb. Játékok Egyéb programok (fejlesztői szoftverek, könyvelői programok stb.)