Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

I. előadás.
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
A hulladék szerepe az ember életében
A deviancia összetett fogalma
Eseményalgebra Eseményalgebra.
IV. fejezet Összefoglalás
Evangelista Torricelli
Valószínűségszámítás
Bevezetés a tudományfilozófiába
Valószínűség számítás
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Új klasszikus makroökonómia
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Az érvelés.
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
A konstruktivista pedagógia alapjai
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
FIZIKA A NYOMÁS.
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
A csillagászat keletkezése
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Binomiális eloszlás.
Carl G. Hempel – Paul Oppenheim: A tudományos magyarázat logikája /Studies in Logic of Explanation, Philosophy of Science, XV, 1948, pp / Gárdos.
Tudományos magyarázat
Tudományfilozófia Rédei Miklós
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
(nyelv-családhoz képest!!!
Evangelista Torricelli
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
3.Az indukció szerepe Honnan jönnek a hipotézisek? Egyesek szerint az előzetesen összegyűjtött adatokból induktív (általánosító) következtetések útján.
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Valószínűségszámítás
I. előadás.
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
Lendület, lendületmegmaradás
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
A fizika mint természettudomány
A folyadékok és a gázok nyomása
I. Előadás bgk. uni-obuda
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Előadás másolata:

Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium Ha egy hipotézisnek vagy hipotézisek egy halmazának (egy elméletnek) – a megfelelő segédhipotézisekkel együtt – elvileg sincs semmilyen ellenőrizhető következménye, akkor azt nem tekintik tudományosnak. A segédhipotézisek miatt ennek eldöntése sem mindig könnyű.

A konfirmáció kritériumai A konfirmáció javul: a pozitív esetek számának növekedésével; változatosabbá válásával (pl. Snell-törvény stb.); „új” ellenőrizhető következmények megjelenésével (Balmer-sorozat); a magasabb elmélet támogatásával (Galilei-törvény, Balmer-sorozat).

A hipotézisek egyszerűségének követelményei A konfirmáció problémái (paradoxonjai) [Carl G. Hempel: Tanulmányok a konfirmáció logikájáról. In: Forrai.-Szegedi: Tudományfilozófia; a hálón: http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/tudfil/ktar/forr_ed/forr_ed.htm] A hipotézisek egyszerűségének követelményei Viszonylag egyszerűbb hipotézis Kevesebb független hipotézis

A hipotézisek elfogadhatósága az egész tudásbázistól függ A hipotézisek megerősítettségének jellegét, ad hoc mivoltát, egyszerűségét stb., a kísérletek döntő szerepét és a tudomány minden más logikailag nem teljesen tisztázható elemét csak tudásunk összességéhez viszonyítva tudjuk megítélni (l. Popper hasonlatát a sziklára illetve annak hiányában a megfelelő alapokra épített házról).

A tudományos magyarázat Előrejelzés, megértés, magyarázat A jelenségek megértésének, magyarázatának igénye és fajtái. A tudományos magyarázat releváns és ellenőrizhető. [G. H. von Wright: Magyarázat és megértés; különösen: I. Két hagyomány. In: Bertalan László (szerk.): Magyarázat, megértés és előrejelzés (Tömegkommunikációs Kutatóközpont, Budapest 1987)]

A deduktív-nomológikus magyarázat A Torricelli-féle barométerben a zárt csőben levő higanyoszlop nyomása egyenlő a nyílt edény feletti levegőoszlop [előző óra 7. ábra] nyomásával, bárhol mérjük is. Ez a nyomás arányos a higany illetve a levegő súlyával. A hegy tetején a levegőoszlop a nyitott edény felett rövidebb. (Ezért) a zárt csőben levő higanyoszlop a magasban rövidebb.

A magyarázat egy olyan érvelés, amelyben a magyarázandó d)-t várjuk az a), b), c) magyarázó tények fényében, amelyekből levezethető. A magyarázó állítások közül a) és b) általános törvény (állandó empirikus kapcsolat) jellegű, c) pedig egy bizonyos konkrét tényt ír le. Általános formája: T1, T2, …, Tr F1, F2, …, Fk E Explanans Explanandum

A magyarázandó nemcsak egyedi tény, hanem szabályszerűség, empirikus általánosítás stb. is lehet. A magyarázat lehet oksági jellegű. A magyarázat gyakran részleges (a törvényt nem mondják ki, csak feltételezik pl. „ugyanaz az ok, ugyanaz a hatás” alakban); megvilágító ereje nem csupán a törvényekben lehet. A törvények mindig megfelelően széles univerzumra vonatkozó igaz, szükségszerű (nem esetleges) univerzális állítások. A történelmi és társadalmi törvények problémája. [C. Hempel: Az általános törvények szerepe a történelemben (Oktatási segédlet a tudományfilozófiához, ME BI Társadalom- és Tudományfilozófiai Tanszék, 1995)]

A valószínűségi magyarázat Statisztikai valószínűségek és valószínűségi törvények Alapkísérlet (U): színes golyók húzása egy urnából (visszadobással). U-ban minden golyó fehér. Univerzális állítás: minden húzás eredménye F. U-ban 600 fehér és 400 zöld golyó van. P(F, U) = 0,6. Érmedobálásnál: P(fej, É) = 0,5. Kockadobálásnál: P(6, K) = 1/6. A fertőzésnek kitett személyek nagy valószínűséggel elkapják a kanyarót. Jancsi ki volt téve a fertőzésnek. Jancsi elkapta a kanyarót. {nagyon valószínűvé teszi, hogy}

A valószínűségi állítások jelentése: a valószínűség a kedvező események és az összes lehetséges esemény aránya (ha egyenlő valószínűségűek – de ha cinkelt a kocka?) a valószínűség az esetek relatív gyakoriságának határértéke (von Mises) statisztikai értelemben „P(eredmény, véletlen kísérlet) = r” azt jelenti, hogy a véletlen kísérletek hosszú sorozataiban az adott esetek aránya majdnem biztosan r közelében lesz hajlam interpretáció (Popper) stb. A valószínűségi állítások ellenőrizhetőségének (cáfolásának, megerősítésének) problémája (Popper).