Deltaéderek: szabályos háromszögekkel határolt szabályos testek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Kristályrácstípusok MBI®.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
majdnem diffúzió kontrollált
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
Napenergia-hasznosítás
Boránok Magasabb bóratomszámú boránok szerkezete nem mindig értelmezhető a lokalizált molekulapályák alapján, mint pl. a.
Testek felszíne, térfogata
Poliéderek térfogata 3. modul.
Testek csoportosítása
A pontcsoportok elmélete – az AO-k szimmetriája és más alkalmazások
Segédanyag a Fizikai Kémia III. tárgyhoz dr. Berkesi Ottó
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
Orbitál tipusok.
Az anyagok közötti kötések
Kémiai kötések Molekulák
A relatív molekulatömeg
Hasáb Ismétlés.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A SZABÁLYOS TESTEK GÖMBI VETÜLETEI
XIV. Polioxoanionok 1) Egyszerű oxidok: a) Biner oxidok
MO VB Legegyszerűbb molekulák: kétatomos molekulák a.) homonukleáris
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A fémrács.
Lineáris programozás.
Kémiai kötések.
Aromaticitási indexek
Többatomos molekulák Csak az atomok aránya adott a molekulán belül
Kovalens kötés különböző atomok között.
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Villamos tér jelenségei
A félvezetők működése Elmélet
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)
Atom - és Elektronpályák
Egyszerű ionok képződése
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A kvantum rendszer.
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elektromosság 2. rész.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Az atomok szerkezete.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Korszerű anyagok és technológiák
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
Testek osztályozása Térfogat mérése
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Sztereokémia.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Alkossunk molekulákat!
Klaszterek.
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Deltaéderek: szabályos háromszögekkel határolt szabályos testek

Boránok Klozo-nido-arachno boránok a B4 - B12 sorozatokban.

Nagyobb bóratomszámú boránok szintézise - NaB3H8 pirolízise 435 K-en boránok keverékét adja (pl. B5H9, B6H62-, B10H102-, és B12H122-.)

Lokalizált kötések az egyszerűbb borán klaszterekben A kisebb bóratomszámú nyitott szerkezetek leírhatók 2c-2e és 3c-2e kötésekkel. A deltaéderek B-H egységekből épülnek fel, melyekből mindegyik 2 elektronnal járul hozzá a klaszter vázának kialakításához.

Borán klaszterek - Wade szabályok I A különböző borán klaszterek alakját a klasztert összetartó vázelektronpárok számából lehet a Wade szabályok segítségével meghatározni. Ezek a szabályok érvényesek a főcsoportbeli elemek és átmeneti fémek alkotta elektronhiányos klaszterek számos képviselőjére is. A vázelektronpárok (skeletal electron pairs = SEP) számát a következő módon lehet meghatározni: 1. A vegyérték elektronok számának a meghatározása (pl. 3 el. B per atom és 1 el. per H atom), majd a töltéseknek megfelelően hozzáadva vagy levonva elektronszámot Minden BH (vagy CH) egységnél le kell vonni 2 el-t (a s- kötés nem járul hozzá a vázelektron populációhoz). A kapott elektronszámot elosztjuk 2-vel, így kapjuk a SEP értéket, mely egy adott tagszámnál meghatározza a klaszter típusát

Borán klaszterek - Wade szabályok II 4. Ha egy n csúccsal (n B atommal) rendelkező klaszter kötő MO készletének feltöltéséhez n + 1 ep. szükséges (ennyi a számolt érték), akkor ez egy klozo klaszter: pl. oktaéder (B6H62-) és ikozaéder (B12H122-) 7, ill. 13 el. párral. 5. Ha n + 1 az el. Párok száma és n – 1a B atomoké, a klaszter a klozo szerkezetből egy csúcs elvonásával származtatható, és ez egy nido klaszter. Ha n + 1 az el. párok száma és n - 2 a B atomoké, a klaszternek 2 hiányzó csúcsa van, és ez egy arachno klaszter. Az egyszerű elmélet nem mondja meg egyértelműen, hogy mely csúcsok hiányoznak. Ha több, mint n B atom van, és n + 1 el. pár, az extra B atomok a „capping” pozíciókban helyezkednek el a deltaéder háromszögek felett.

Bórhidrid klaszterek osztályozása Típus Képlet El. pár Példa klozo [BnHn]2- n + 1 B12H122- nido B4Hn+4 n + 2 B5H9 arachno B4Hn+6 n + 3 B4H10 hifo B4Hn+8 n + 4 -

Wade szabályok alkalmazása Mit jósolnak a Wade szabályok B5H11 szerkezetéről? A teljes electronszám = (5 x 3) + (11 x 1) = 26. Levonunk (5 x 2) electront az 5 BH egységre, igy kapunk 16 elektront, vagyis 8 el. párt, a szerkezet tehát egy héttagú klozo szerkezetből (egy pentagonális bipiramisból) származtatható. Mivel csak 5 B atom van, a származtatás 2 csúcs elvételét jelenti, így a klaszter arachno típusú. A Wade szabályok nem mondják meg, hogy melyik kettő csúcs hiányzik.

A B6H62- kötésrendszere 1 A B6H62- anion 6 B-H egységét elhelyezzük egy oktaéderes szimmetriájú (Oh) térben. A lokalizált B-H kötőpályákat (sBH) feltöltjük 2-2 elektronnal, marad 3 pálya. Egy ezekből egy radiális, a B6 kalitkába irányuló, kettő tengelyirányú, a klaszter felületén lévő pálya. A bóratom maradék két elektronja egyelőre a radiális pályára kerül.

A B6H62- kötésrendszere 2 A 6 B-H fragment pályáiból 18 MO kombinálható, melyből 7 kötő MO. A maradék 11 nemkötő vagy lazító MO. Mindegyik B-H egység 2 elektronnal járul hozzá a váz összetartásához (6x2=12), és ta 2- töltés adja a 2 extra elektront (12+2=14, ami pontosan elegendő a 7 kötő MO feltöltéséhez).

MO diagram

Hidroborát anionok A B6H62- Brönsted bázisként is viselkedhet (pKb = 7.0). A hozzáadott proton általában egy m3-hídként kötődik meg valamelyik lapon. 1H- és 11B NMR mérések alapján a B6H7- anionban minden BH csoport ekvivalens, vagyis a proton “körbesétál” az oktaéder külső felületén.

Nido-B5H9

Dikarbaboránok A B4H10 és B5H9 boránok acetilénekkel reagáltatva (RC≡CR) klsztebővüléssel dikarbaboránokká alakíthatók. A Wade szabályok szerint, a CH egységek 3 elektronnal járulnak hozzá a váz el.- populációjához, ezért nincs szükség 2 negatív töltésre. Tehát a klozo dikarbaboránok semlegesek.

Egy dikarbaborán, mely nem rendelkezik deltaéder szerkezettel A deltaéder szerkezetekre a Wade szabályok csak a 12-csúcsos ikozaéderig alkalmazhatók. The hidroborát dianionok (BnHn2- ) nem ismeretesek n > 12 tagszámmal. Azonban 2003, egy 13 csúcsú klozo-dikarbaborán előállításáról ezámoltak be.

A szintézis

Karbaboránok A kapott poliéder nem deltaéder (mint a dokozaéder), inkább egy henikozaéder (egy négyszög lappal).