Az Európai Unió és Magyarország

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Advertisements

Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az európai integráció.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU HISTÓRIA EU HISTÓRIA Támogatónk: Támogatónk: Készült az „EU-learning” program keretében.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
Az Európai Unió.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere
EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Földünk a második világháború után
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
EU II..
AZ EU AGRÁRRENDSZERÉNEK FEJLŐDÉSE DR. KOVÁCS JÁNOS.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió működése
Az Európai Unió szervezeti felépítése
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
BEVEZETÉS – KI MIT TUD AZ EU-RÓL?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Európai uniós alapismeretek
Az Európai Unió intézményrendszere
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.

Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Több vagy kevesebb Európát?
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió és Magyarország Az európai integráció története és intézményei

Az EU és Magyarország „A két ország közti szolidaritás bizonyítani fogja, hogy Franciaország és Németország között a háború immár nemcsak elképzelhetetlen, hanem kivihetetlen is lesz.” (Robert Schuman, 1950. május 9., Párizs) Jean Monnet Konrad Adenauer Montánunió: 1951. Párizs (1952) – Főhatóság 1957.03.25. RÓMA (1958) – EGK és EURATOM EGK: célok Vámunió Közös kereskedelempolitika + CAP Közös piac

Az EU és Magyarország 1961-1969: a közösségek továbbépítése Párhuzamosan válság (De Gaulle) 1965: Egyesülési Szerződés (1967) 1969-től integráció: reformok, „mélyítés”, bővítés 1972: Dánia, Nagy-Britannia, Írország 1975: Európai Tanács 1979: közvetlen Európai Parlamenti választások 1981: Görögország 1986: Egységes Európai Okmány (1987) – Európai Közösségek 1987: Spanyolország, Portugália 1991: Maastrichti Szerződés (1993) – Európai Unió 1995: Ausztria, Finnország, Svédország 1997: Amszterdami Szerződés (1999) 2000: Nizzai Szerződés (2003)

Az EU és Magyarország

Az EU és Magyarország Európai Tanács ≠ Európa Tanács ≠ Tanács Acquis Communautaire Európai Beruházási Bank Európai Konvent Európai Központi Bank Európai ombudsman Európai Számvevőszék Europol Eurojust Főigazgatóságok (Directorate General)

Az Európai Unió Tanácsa (Miniszterek Tanácsa) Az EU és Magyarország Az Európai Unió Tanácsa (Miniszterek Tanácsa) Az elnökség: félévente más tagország, együtt az előzővel és a következővel („trojka”) Feladatai: Minden miniszteri tanács előkészítése Az Európai Tanács üléseinek előkészítése – félévenként két ülés (egy hivatalos, egy informális) A jogszabályalkotás koordinálása: egyeztetés a kormányokkal együttműködés a Bizottsággal kooperáció a Parlamenttel COREPER, komitológia

Viták a Tanács döntéshozatali rendjéről Az EU és Magyarország Viták a Tanács döntéshozatali rendjéről „Amszterdami maradékok” A szempontok: A tagállamok száma A tagállamok lélekszáma A szavazati „súlyok” Nagyok és kicsik, Észak és Dél, Kelet és Nyugat A bővítések hatása a döntéshozatalra „Kétsebességes” Európa?

Az Európai Unió közösségi jogának fontosabb jogforrásai A jogilag kötelező erejű jogforrások a kötelező erővel nem rendelkező jogforrásokkal együtt alkotják az acquis communautaire-t (közösségi vívmányok). A közösségi jog mind a korábban, mind a később keletkezett nemzeti jogszabállyal szemben elsőbbséget élvez. A közösségi jog elsődleges forrásai Alap(ító)szerződések Az Európai Szén- és Acélközösséget (ESZAK) létrehozó Párizsi Szerződés Az ESZAK Szerződés 2002. július 23-án hatályát vesztette, miután csak 50 évre kötötték. A másik két Közösség szerződésénél nincs ilyen időkorlát.

Az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) létrehozó Római Szerződés Az Európai Atomenergia-közösséget (EURATOM) létrehozó Római Szerződés Az Európai Közösségek egyes közös intézményeiről szóló szerződés Az Európai Közösségek egységes Tanácsát, illetve egységes Bizottságát létrehozó szerződés (Fúziós Szerződés) Egységessé tette a három Közösség intézmény-rendszerét, így a továbbiakban ugyanazok a szervek látják el mind a három Közösség feladatait.

Első költségvetési szerződés Európai Egységes Okmány Az Európai Közösségeket létrehozó három szerződést módosítja,leg-jelentősebbnek azonban az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződést módosító rendelkezései tekinthetők. Az Európai Unió létrehozására vonatkozó Maastrichti Szerződés Létrehozza az Európai Uniót, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződést módosítja, továbbá módosítja az Európai Szén- és Acélközösséget létrehozó szerződést és az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződést. Amszterdami Szerződés Módosítja az Európai Unióról szóló szerződést és az Európai Közösségeket létrehozó szerződéseket.