Termálvizek és geotermia doktori kurzus kurzuskód: gggn9224 Mádlné Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
A FÖLD.
Lemeztektonika.
A légkör összetétele és szerkezete
XI. MRTT vándorgyűlés Pálné Schreiner Judit Kaposvár, 2013.november A Szigetvári Gyógyfürdő ma és holnap.
Az időjárás.
A FÖLD MÁGNESES TERE Készítette: Tölgyesi Kinga
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
A Föld gömbhéjas szerkezete
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Budapest University of Technology and Economics Elektronikus Eszközök Tanszéke mikofluidika.eet.bme.hu Nagy átbocsátóképességű nanokalorimetriás Lab-on-a-Chip.
Termálvizek és geotermia
A Pannon-medence geotermikus viszonyai
CSAPADÉKTÍPUSOK.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
A talaj hőforgalmának modellezése
A potenciális és tényleges párolgás meghatározása
Készítette: Kálna Gabriella
L ÁTHATÓSÁG MEGHATÁROZÁSA tavaszi félév.
Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar
Ragasztás és felületkezelés
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
VÉKONYRÉTEG LEVÁLASZTÁSA FIZIKAI MÓDSZEREKKEL
Változó földfelszín.
A hőmérséklet mérése.
Bevezetés, alapismeretek, alapfogalmak
Természetföldrajz 5. A Föld belső hője.
A Föld légköre és éghajlata
A tengerszint változásai Az eusztázia
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Készítette: Kiss Bence MF12M3
Ősnövénytan 7. A harmadidőszak.
Új fejlesztési irányok a nyílásos homlokzatok tűzterjedési jellemzőinek vizsgálati meghatározásában Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, május.
Tavak, tározók rehabilitációja
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Levegőtisztaság-védelem
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
Egy pleisztocén vezérszint a Kárpát-medencében: a Bag Tefra Lendvay Márton geográfus III X. 25.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
Magyarország termál- és gyógyvizei
Készítette: Antos Tamás 8.b
Kenyér kihűlése Farkas János
Üledékes sorozatok tagolás - agyagindikátorok
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Egyenes vonalú mozgások
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Porozitás szelvények Sűrűségmérés. Porozitás meghatározása – szelvényekből Olyan mérések alapján – ahol a kőzetfizikai paraméterben nagy a kontraszt a.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
NMR-en alapuló pórusvizsgálati módszerek
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Szenzibilis és látens hőáram számítása gradiens módszerrel
divergencia: széttartás, távolodó lemezszegélyek divergensek v
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Vízburok-hidroszféra
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

Termálvizek és geotermia doktori kurzus kurzuskód: gggn9224 Mádlné Dr Termálvizek és geotermia doktori kurzus kurzuskód: gggn9224 Mádlné Dr. Szőnyi Judit és Dr. Lenkey László előadó: Lenkey László Geotermia alapfogalmak Készítette: Lenkey László

Geotermia alapfogalmak Hőmérséklet gradiens, jellemző értéke Földön: 0,02 - 0,04 °C/m = 20 - 40 °C/km Inverz gradiens (25 – 50 m/°C) Hőáram, jellemző értéke kontinenseken: 0,04 - 0,06 W/m2 = 40 - 60 mW/m2 Stacionárius hőmérséklet = nem változik időben A geofizikában a geotermikus gradiens használatos, de a geológiában, különösen a régebbi szakirodalomban, az inverz gradienst nevezik geotermikus gradiensnek. A mértékegység alapján eldönthető, hogy melyik „gradiensről” van szó. A hőáramsűrűség, röviden hőáram, vagy más szóval hőfluxus az egységnyi felületen egységnyi idő alatt átáramló hőmennyiséget méri. Értéke a Földön alacsony, ezért közvetlenül nem hasznosítható. A hőmérsékleteloszlást befolyásolja a tektonika, az üledékképződés, erózió, a felszín hőmérsékletének változása a paleoklíma változása miatt. Mindezen folyamatok következtében a felszín alatti hőmérséklet időben változik.

Geotermia alapfogalmak Hőmérséklet gradiens = grad T = ÑT ~ ÑTz = dT/dz ~ ΔT/Δz Hőáram, q=-lÑT ~ qz = -l dT/dz~ -lΔT/Δz, ahol l a kőzet hővezetőképessége Hőtranszport egyenlet A hőmérséklet gradiens horizontális komponensei elhanyagolhatók a vertikális komponenshez képest. A geotermikus gradiens alatt a gradiens vertikális komponensét értjük. A hőtranszport egyenlet litoszférában érvényes közelítése a következő tagokat tartalmazza: a hőmérséklet időbeli változásából fakadó hőenergia változás, advektív (konvektív) tag, konduktív tag, hőtermelés. Az egyenlet megoldásával számítható a hőmérsékleteloszlás, ill. nem stacionárius állapotban annak időbeli fejlődése.

Példa mélyfúrásban mért hőmérsékletekre, hővezetőképességre, illetve extrapolált hőmérséklet-mélység trendre.

Geotermia alapfogalmak Hőmérsékletmérés mélyfúrásban Korrekciók Fúróiszap cirkulációra (nem stacionárius) Paleoklímára (nem stacionárius) Topográfiára Hővezetőképesség mérés Laborban In situ A mélyfúrásban mért hőmérsékleteket korrigálni kell, lásd előző ábrát.

Geotermia alapfogalmak Hővezetőképesség-mélység trendek a Pannon-medencéből a) agyagokra, márgákra, b) homokra, homokkőre. A hővezetőképesség a mélységgel növekszik, mert a kőzetek kompakciója miatt a pórustérfogat csökken, így a rossz hővezetőképességű víz aránya a teljes kőzettérfogathoz képest csökken. Lambda: hővezetőképesség, fi: porozitás. Dövényi and Horváth (1988)

Az ábrán jól látható a hővezetőképesség kompakció miatti növekedése a neogén üledékekben. A triász dolomitok hővezetőképessége nagyobb, mint az üledékeké, ezért a dolomitokban a geotermikus gradiens kisebb. Stacionárius állapotot feltételezve a hőáram állandó, ezért a jobb hővezetőképességű anyagokban a gradiens alacsonyabb, és fordítva.

Geotermia alapfogalmak Hőáram meghatározás Hőmérsékletet → hőáramot befolyásoló folyamatok Paleoklimatikus változás Üledéképződés/erózió Felszín alatti vízáramlás Hővezetőképesség 2D/3D változása (pl. sódómok, aljzat topográfia) Tektonika Vulkáni tevékenység

Paleoklimatikus hatás – 10 ezer éve Példa paleoklimatikus felszíni hőmérsékletváltozás hőmérsékletmódosító hatására. A példában az utolsó jégkorszak vége utáni felszíni hőmérsékletnövekedés hatását lehet látni.

Paleoklimatikus hatás – 5 ezer éve

Paleoklimatikus hatás - ma

Üledékképződés - modell A felszínre vastag, „hideg” üledékréteg rakódik A modell paraméterei: A lerakódott üledék vastagsága Az üledék lerakódás ideje Azóta eltelt idő T T0 T T0 Z

Üledékképződés - modell 13 Üledékképződés - modell 4 km üledék lerakódása Változó sebesség Üledéklerakódás sebességének hatása a hőáramra. A példában a 4 km üledék lerakódása 4, 8, ill. 16 mill. évvel ezelőtt kezdődött és a mai pillanatban tapasztalható hőáram látható. Stacionárius állapotban a hőáram állandó lenne: 75 mW/m2. A hideg üledékek lerakódása miatt a hőmérséklettér nem stacionárius, a hőáram a mélységgel nő. A rétegsor alján a hőáram nagyobb, felül kisebb. A rétegbe alul belépő hőáram egy része a réteg melegítésére fordítódik.

Üledékképződés - modell 14 Üledékképződés - modell 4 km üledék rakódott le 8 millió év alatt. Változó relaxációs idő A modell hasonló az előzőhöz, de itt az üledékek lerakódása után eltelt 0, 1, 2, ill. 4 mill. év. A hőáram kezdi megközelíteni a stacionárius értéket.

15 Vízáramlás-modell A feláramló víz „felhozza” a hőt, és a hő leadása a felső határ közelében kondukcióval történik. Ezért felül magasabb a hőáram, mint kondukció esetén lenne. A hőáram a mélységgel csökken. Leáramlás hatása ellentétes.

16 Vízáramlás - modell Leáramlás fluxusának vizsgálata.

Példák vízáramlás által okozott hőmérséklet és hőáram anomáliákra

Példák vízáramlás által okozott hőmérséklet és hőáram anomáliákra

Példák vízáramlás által okozott hőmérséklet és hőáram anomáliákra

Példa hővezetőképesség 2D változására Erdélyi-medence Jó hővezetőképességű aljzat és alacsonyabb hővezetőképességű üledékek (alul sárgával jelölve) hőtérmódosító hatása. Stacionárius állapot. Felül: hőmérsékleteloszlás, alul geológiai modell.

Példa tektonika (feltolódás) hőmérsékletre gyakorolt hatására Nem stacionárius hőmérsékleteloszlás feltolódás után. Felső ábra: kiinduló állapot, alsó ábra: folyamatos vonal; hőmérséklet pillanatszerű feltolódás után, szaggatott vonal; hőmérséklet valamennyi idő után. h: feltolódott réteg vastagsága.