A Tokuyasu módszer és alkalmazása P2 receptorok vizsgálatában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Múlt – a kezdet 50-es évek július 1. Dr. Ferenczy Sándor
Advertisements

Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
szintű vizsgálat össze- Hasonlítása - glomerulus
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Antigén-antitest kölcsönhatáson alapuló módszerek (ELISA, immunhisztokémia, Western blot, lateral flow tesztek)
ENZIMOLÓGIA 2010.
Koordináta transzformációk
Aminosavak bioszintézise
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Nemlinearitás: a bináris technika alapja
Történelmi leletek analízise a bioinformatikával Klaus Bender, Peter M. Schneider, Christian Rittner – Institute of Legal Medicine, Johannes Gutenberg.
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Egyensúly és stabilizációs politika
A memória.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A sejtműködés jellemzése az elektromos töltések, áramok változásán keresztül Dr. Zsembery Ákos Budapest, október 10.
Az inkretintengelyen ható gyógyszerek pleiotrop előnyei
Vér Vér 2007/03/06.
GTPáz aktivitás mérése gyakorlat Lévay Magdolna
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Glutamat neurotranszmitter
Homeostasis = Belső egyensúly
Kölcsönhatások.
A szövegszerkesztés története
Alapszövetek Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Készítette: Kiss László
Monoklonális antitestek gyártása
Az Enzimek Aktivitás-Kontrolja
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
AP-CITROX kémiai dekontaminációs technológia nem-regeneratív változatával, az üzemi értéket meghaladó dekontamináló oldat áramlási sebességgel (1,69 m/s)
NOx emisszió csökkentés
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
Immunaffinitás kromatográfia ELISA
Különböző spéci mikroszkópok és festési eljárások
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
FDA hidrolízis aktivitási teszt
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Nyomtatók.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Hans Christian Andersen meséinek feldolgozása
A keringési rendszer.
Sejtek, szövetek. Cells The organization of prokaryotic and eukaryotic cells.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 yy xx Linearitás kalibráció: Ismert geometriájú rács leképezése. Az egyes rácspontok képe nem az elméletileg.
Máté: Orvosi képfeldolgozás9. előadás1 Szív vizsgálatokhoz kifejlesztett két fejes SPECT.
Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése.
Krónikus regurgitáció Chronic regurgitation A képen látható információk alapján fogalmazza meg mit lát a felvételen és mire gondolna ez alapján! Based.
A balanszírozott volumenpótlás aktuális kérdései
FARMAKOBOTANIKA I. FÉLÉV / 1. GYAKORLAT. MIKROSZKÓPOS TECHNIKÁK, PREPARÁTUM KÉSZÍTÉS.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
ELISA gyakorlati menete Gyakorlat, amivel bizonyíthatjuk a HIV fertőzést anti-HIV antitestek bizonyítéka a vérben.
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
22. lecke A szénhidrátok.
Molekuláris biológiai módszerek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
ENZIMOLÓGIA.
Zsiros Viktória Egészségügyi ügyvitelszervező szak 2016
Különböző spéci mikroszkópok és festési eljárások
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Előadás másolata:

A Tokuyasu módszer és alkalmazása P2 receptorok vizsgálatában

NTPDázok: ektonukleotidázok, melyek az extracelluláris nukleotidok gamma és béta foszfátját különböző sebességgel hidrolizálják aktivitásuk befolyásolja a P2 receptorok általi jelátvitelt jelentős szerepük a vaszkulatúrában Az NTPDázok nemcsak terminálják (P2Y2) vagy aktiválják a P2 (P2Y1, P2Y3, P2Y12 és P2Y6) a különböző P2 receptorokat és aktiválják az adenozin receptorokat is

NTPDase1 (CD39, 78 kd) megakadályozza az ADP- kiváltotta vérlemezke összecsapzódást Jellemző: endothel, endocardium és simaizom/szívizom sejtekben posztranszlációs módosulás után a kaveolákban dúsul fel Fő ektonukleotidáz a vaszkuláris és trofoblaszt szövetekben.

glikoszfingolipidek + hosszú, egyenes zsírsavláncú lipidek normál lipidek kaveolin GPI kapcsolt enzimek és receptorok palmitilált SCR kinázok kaveolához kötődő, jelátvitelben szereplő transzmembrán receptorok Kaveola

Van-e kolokalizáció a P2Y1 és/vagy P2Y2 receptorokkal egy olyan szövetben, ahol az NTPDáz1 bizonyítottan az elsődleges ektonukleotidáz?

P2Y1P2Y2 Humán placenta

CD39- cytotrophoblast CD39- syncytiotrophoblast

CD39- P2Y1 Szövet: humán placenta, endothelsejt

P2Y1- EC

Tokuyasu eljárás (1980) – ultrakriosztátos metszeteken végzett immunreakció Előnyei: gyors (fixálástól EM vizsgálatig 1 nap elég lehet) a szöveteket elég PA-del fixálni intracelluláris antigének könnyebb kimutatása többszörös immunarany jelölés lehetősége Hátrány:ultrakriosztát kell (feltét az ultramikrotómhoz) folyékony nitrogén kell (sok) kés (lehet üveg vagy gyémánt, de metszeni tudni kell) szöveti kép „más” (az új módszer jelentősen javítja a minőséget) kis blokkméret

Általános eljárás: Perfúziós vagy immerziós fixálás majd a fixáló kimosása ~ 2 mm 3 térfogatú szöveti blokk kivágása Cseppben (3X) végzett krioprotekció (2.1 M szaccharóz /PBS / 0.2 M glicin) perc Metszés : -120 ° C-on (gyémántkés) vagy -90 ° C (üvegkés) metszetek felvétele: 1:1 2.3 M szaccharóz -2 % metilcellulóz cseppel ráhelyezni szenezett, formvarhártyás rácsra Az immunreakció cseppeken történik, a metszeteket sosem szabad kiszáradni hagyni. Az eljárás megeygezik a szokványos immunnal (blokkolás, inkubálások, mosások - idő mindössze kb 2 óra) utófixálás: 1% GA Kontrasztozás: 9 rész 2% metilcellulóz : 1 rész 3 % uranilacetát 5 °C

Toshihiro Takizawa, Clark L. Anderson, and John M. Robinson A New Method to Enhance Contrast of Ultrathin Cryosections for Immunoelectron Microscopy The Journal of Histochemistry & Cytochemistry Volume 51(1): 31–39, Humán placenta

A módosítás előnye: nagyobb kontraszt, szebb szöveti kép (itt pozítív festés, a klassszikus eljárásnál negatív festés van) Eljárás 2 óra 4 % PA - kakodilát puffer, mosás, beágyazás 10% zselatinba (kakodilát pufferben) ezt vágják pici blokkokra és itatják át szaccharózzal (kakodilát puffer). Metszés. A metszeteket 0.75% zselatin–2.0 M szaccharóz vagy (1% metilcellulóz –1.15 M szaccharóz cseppekkel viszik és 0.25% polilizines üveg fedőlemezekre vagy formvarhártyás, szenezett EM rácsokra. Amennyiben az oldatban 0.05% Na-azid is van, 4°C-on tárolható az immunfestésig

Utófixálás: 1–2% ozmium tetroxide 0.1 M kakodilát pufferben, pH 7.4, 15 perc, RT, mosás Beágyazás : a polivinil alkohol (PVA)-technika módosított változata : 0.8% UA–1.6% PVA, 15 perc, gyors PVA mosás Kontrasztfestés: % ólomcitrát - 2% PVA 15 perc RT A felesleg leitatása, szárítás... Másik lehetőség : utófixálás 2% ozmium tetroxide – 1.6% K-ferrocianid / 0.1 M kakodilát puffer, pH 7.4, 15 prec

utófixálás : 2% ozmium tetroxid – 1.6% K-ferrocianiddal Humán placenta ( JHC, 51(1): 31–39, 2003)