Egészségügyi Mérnököknek 2010

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Az A vércsoport.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Az ásványi anyagok forgalma
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A köszvény Arthritis urica.
Sorvadás Dr. Boda Márta.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
BIOKÉMIAI ALAPOK.
LIPIDEK.
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Karnitin β-hidroxi-γ-N-trimetilamino-vajsav. (Vérben keringő) karnitin forrásai: - főképp állati eredetű táplálék (1-8%), 300 μmol/nap - szintézis májban.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Horváth Krisztián A Vitamin.
Alkoholfogyasztás-Tünettan
A légzés fogalma és jelentősége
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szervezet energiaforgalma
Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Bevezető gondolatok IV. Szegedi Diabétesz Nap október.
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2015 (27.tétel)
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az elhízás prevenciója és szövődményei
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A szervezet energiaforgalma
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Egészségügyi Mérnököknek 2010 Biotranszformáció Egészségügyi Mérnököknek 2010

*

Egészségügyi mérnököknek Alkohol metabolizmus Egészségügyi mérnököknek 2010

Etanol: CH3-CH2-OH Energiatartalom: 30 KJ/g (zsír: 38 KJ/g, fehérje, szénhidrát: 17 KJ/g) Emberi szervezet nem termeli, enyhe méreg 1-2 ‰ : enyhe mérgezés 2-4 ‰ : közepes mérgezés 4-5 ‰ : súlyosmérgezés >5 ‰ : halálos mérgezés Lebontása a májban

Etanol: CH3-CH2-OH Acetaldehid: CH3-CHO Ecetsav: CH3-COOH citrát-kör 1. (a,b,c) Acetaldehid: CH3-CHO 2. Ecetsav: CH3-COOH 3. citrát-kör zsírsav szintézis koleszterin AcKoA

1.b 1.a 1.c 2. 3.

1.a Alkohol dehidrogenáz: Citoplazmatikus Nem indukálható Normál állapotban az alkohol kb. ¾-ét ez bontja DK-Ázsiában örökletesen fokozott aktivitás: Acetaldehidémia Km= 0,2 – 2 mM 1 ‰ = 21,7 mM: tehát itt már eléri aktivitásának maximumát

1.b Mikroszómális etanol oxidáló rendszer (MEOS): A cit P450 család tagja, CYP2E1 Széles specificitású monooxigenáz Indukálható, (aktiválható) Normál esetben 30-35%, indukáltan 65-70%-át az alkoholnak ő metabolizálja -Egyéb szubsztrátok: Acetaldehid, éterek, CCL4, acetaminofen, fenol, anilin, stb.

1.c Kataláz (peroxiszómában): Igen kicsi a jelentősége, maximum az etanol 5-10 %-át alakítja át. 2. Aldehid dehidrogenáz: Általában aktivitása nahyobb, mint az ADH-é, ezért nagyon alacsony acetaldehid koncentráció a vérben Nincs reguláció: alkohol→AcKoA 3. Acetát tiokináz: Citoplazma, peroxiszóma, mitokondrium

EtOH akut hatásai: Nem-alkoholista mája: kb. 10g/óra metabolizálódik 0.5 l sör (5%) = 25 ml = 20 g EtOH → 2 óra EtOH akut hatásai: Zsírsav-etilészter keletkezik: Károsítja a membránokat, megváltozik a rigiditás 2. Részleges szétkapcsolószer: Oxigénfogyasztás nő, ATP-termelés csökken (tehát mégsem lehet felhízni alkohol-diétán!)

Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2010

Makronutriensek: Fehérje, szénhidrát: 17 KJ/g Zsír: 38 KJ/g Energiaszükséglet függ: Testtömeg, testfelszín, nem, kor, fizikai aktivitás Férfi átlagosan: 12100 KJ/nap Nők átlagosan: 9200 Kj/nap (terhesség, laktáció↑)

Fehérjék Gyors metabolizmus (300g/nap) Fehérjeraktár nincs (zsír) Javasolt szükséglet: 0,8g/tskg/nap Abszolút minimum: 15g/nap Élettani minimum: 30g/nap Gyerek, terhesség, szoptatás, betegség (trauma, műtét) után ↑ Ok: adrenalin, glukagon, kortizol szint, láz ↑ : Felgyorsul a lipolízis, proteolízis, glukoneogenezis Katabolikus válasz Magas kalória és fehérjetartalmú diéta kell

N: csak a fehérjékből (16 t%), táplálékkal Ürítés: Vizelet (88%), széklet (10%), egyéb (bőr, haj, köröm, izzadság: 2%) Egészséges felnőtt: N-egyensúly + mérleg: Növekedés, terhesség, laktáció, műtéti vagy metabolikus stressz után mérleg: nem megfelelő táplálkozás, betegség (műtét, stressz fertőzés)

Aminosavhiány Mennyiségi: Elégtelen kalória→glukoneogenezis (Marasmus: Vékony, fejlődésben elmaradt gyerekek, csökkent epesav termelés, elégtelen emésztés, krónikus hasmenés, Mg2+ és K+ hiány) 2. Elégséges kalória, de fehérjeszegény (Kwashiorkor: Ödéma, megállt növekedés, krónikus hasmenés, immunfunkciók károsodnak→fertőzés) Minőségi: Néhány esszenciális aminosav hiányzik (Lys, Met, Cys, Trp) (Vegetáriánusok: teljes értékű fehérjék kellenek, változatos étrend)

Fontosabb genetikai hátterű betegségek Gluténérzékenység: Egyes gabonamagvakban gliadin és glutanin fehérjék keveréke. Hasmenés,felszívódási zavarok. Gluténmentes diéta: Tünetmentesség Tejfehérje allergia: Elsősorban csecsemőknél

Életmóddal összefüggő betegségek Túlzott protein-bevitel: Fokozott veseműködés, Ca2+ ürülés, pótolni kell Alkoholizmus: Protein-energy malnutrition (PEM) Vitaminhiány-betegségek Metabolikus szindróma (kövérség esetén): Inzulin rezisztencia→gátlódik a transzporter kihelyződése, és aktiválódik a hormonszenzitív lipáz: vércukorszint↑, szabad zsírsavszint↑, VLDL szint↑, vérkoleszterinszint↑ → Diabétesz, érelmeszesedés

Egyéb fontos táplálékok Vitaminok Zsírok: Linolsav, linolénsav esszenciálisok Zsírban oldódó vitaminok Étkezési rostok: Glülózt megkötik, felszívódását lassítják Koleszterint kötnek Karcinogéneket adszorbeálhatnak