Napkollektor Kránicz Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a SolarWall? Egyszerűen felszerelhető, nagyon kedvező a megtérülése, csökkenti az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását, kisebb energiaköltség,
Advertisements

Passzívház.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
ERM QUEST PROGRAMJA – GYORS ENERGIA MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK TECHNIKA ÉS EMBERI TÉNYEZŐKÖN KERESZTÜL Cross-Boda Borbála ERM, vezető tanácsadó március.
A megújuló energiaforrások
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Tesco a zöld Magyarországért Műszaki megoldások a fenntartható fejlődés szolgálatában Szentendre Dézsi Ferenc műszaki és fenntartási igazgató.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
Energiatakarékos otthon
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Sörkollektor Napenergia házilagos hasznosítása. A napenergia Kimeríthetetlen energiaforrás mely életünk alapja Magyarországi napenergia eloszlás éves.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld megújuló energiaforrásai
Árnyékoló fóliák összehasonlító mérése
Napenergia-hasznosítás
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Levegő-levegő hőszivattyú
Termikus napenergia hasznosítás
Termikus napenergia hasznosítás
Hősugárzás.
Napenergia.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
A hőmérséklet mérése.
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
A Pinch-Point módszer alkalmazása a hőhasznosításban
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Óvjuk meg a természetben kialakult egyensúlyt !
Nap, mint megújuló energiaforrás a gyakorlatban
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
Energetikai gazdaságtan
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Napenergia hasznosítás. A Nap A föld energiájának % of a napból származik Az ár/apály 1/3-át a nap tömegvonzása okozza Távolság: 150 millió kilométer.
© INTECHNICA Megújuló energiák Készült az: támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül.
Organikus napelem és koncentrált napenergia hasznosítás a "Környezettudatos energiahatékony Épület" TAMOP projekt keretében. Dr. Csóka Levente Dr. Németh.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Megvalósult napkollektoros rendszerek a gyakorlatban Gázközösség szakmai nap, Szekszárd, Varga Pál alelnök, cégvezető.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus

Megújuló energiaforrás Napkollektor
Atmoszféra.
Előadás másolata:

Napkollektor Kránicz Péter

Mi is az a napkollektor? A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. A felmelegített hőátadó közeget fűtésre, vagy használati meleg víz előállításra hasznosíthatjuk, de kiválóan alkalmazható medence fűtésre is.

Felhasználásának története A legegyszerűbb aktív, napenergiát hasznosító rendszer, amelyet már 1890-es évektől használtak az USA-ban, az egy ablak mögé helyezett víztartály volt. Ezt a rendszert 1909-ben szabadalmaztatta William J. Bailey, Kaliforniában. A technológia tökéletesítésével olyan hőszigetelő tartályokat kezdtek el alkalmazni, amelyek akár egész éjszakán át melegen tartották a vizet. William J. Bailey üzletének az 1920-ban felfedezett kaliforniai földgáz-mező hasznosítása vetett véget. Körülbelül 4000 ilyen rendszert tudott eladni.

Felhasználásának története 1935-40. között a Miamiban épült új lakások 80%-ának volt napkollektora. Csak itt mintegy 60 000 rendszert adtak el. 1950-ben az amerikai napkollektor-ipar az olcsó fosszilis tüzelőanyagok előtérbe kerülése miatt összeomlott. 1973-ban az olajárak emelkedése miatt újra megjelentek a napkollektorok a piacon. Az USA-ban, Japánban, Görögországban és Izraelben egyaránt jelentős a napenergiával történő használati melegvíz-fűtés. Csak az Egyesült Királyságban 40 000 napkollektoros rendszert helyeztek üzembe 1990-ig.

Jelenlegi helyzet Ausztria: 3.000.000 m2 napkollektor Magyarország: 100.000 m2 napkollektor ”Ha a Nap benyújtaná a számlát, akkor minden tulajdonunkban lévõ m2 után évi 54.000 Ft-ot kellene fizetnünk.”

Napkollektor felépítése

Napkollektor típusok Fényezetlen panelú kollektorok: Uszoda-fűtésre általában ezt a rendszert tartják a legalkalmasabbnak, hiszen a kollektornak mindössze néhány Celsius fokkal kell növelnie a medencébe visszafutó víz hőmérsékletét. A rendszer 0-10°C-os hőmérséklet emelésre képes.

Napkollektor típusok Fényezetlen panelú kollektor

Napkollektor típusok Sík kollektorok: Világszerte ezek a legelterjedtebb vízmelegítő berendezések. A rendszer hatásfoka a fényezés tökéletességétől függ. Minél jobb a fényezés, annál nagyobb hőmérséklet különbség érhető el az abszorbens és az azt körülvevő légréteg között. A legtöbb abszorbeáló felület fekete festése a beérkező napsugárzás 10%-át visszaveri, így az abszorpciós képesség növelése érdekében a legmegfelelőbb festést kell alkalmazni. Némely szelektív felülettel rendelkező lemez igen magas abszorpciós képességgel bír a fény látható tartományában, és a hosszú hullámhosszúságú infravörös sugárzás kibocsátása is kicsi, így csökkenthető a hőveszteség. 0-50°C-os hőmérséklet emelésre képes ez a fajta kollektor. A síkkollektorok egy másik fajtája nem vizet, hanem levegőt melegít, és térfűtésre hasznosítják.

Napkollektor típusok Sík kollektor

Napkollektor típusok Vákumcső kollektorok: Ezek a 10-150°C-os hőmérséklet emelésre alkalmas kollektorok a leghatékonyabb rendszerek közé tartoznak. Ezen rendszerek esetében az abszorbens egy vékony fémsáv, amely a tubus közepén húzódik végig. Az abszorbens réteg közepén húzódik egy speciális cső, amely az összegyűjtött hőt továbbítja a víztároló felé. A konvekciós hőveszteséget a csőben uralkodó vákum jelentősen lecsökkenti.

Napkollektor típusok Vákumcső kollektor

Rendszer kialakítása Csak HMV előállítása 1. Napkollektorok 2. Szabályozás 3. Szoláris szerelési egység 4. Tágulási tartály 5. Csõvezeték rendszer 6. Melegvíztároló

Rendszer kialakítása HMV és fűtés is

Beruházási költségek

Megtérülés

Beruházási költségek

Köszönöm a figyelmet!