Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Dr. Fleit Ernő egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szelektív hulladékgyűjtés
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Vízminőség-védelem III.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
EU alapismeretek E-Learning.
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Szénhidrogén technológia és katalízis kurzushoz Jellemzők-1_2
Kémiai szennyvíztisztítás
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Merre tart ma hazánkban a szennyvíztechnológia?
Az Európai Unió és Magyarország
Talaj Szerves szennyezései
Környezetértékelési módszerek
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Dr. Fleit Ernő egyetemi docens
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A Rétköz környezetvédelme
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A szervezet energiaforgalma
Energia és (levegő)környezet
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC)
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Intelligens iszappelyhek nanotechnológiai konstrukciója és alkalmazása – nem hagyományos módszerek a biológiai szennyvíztisztításban IASON Dr. Fleit Ernő,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Dr. Fleit Ernő egyetemi docens Új hóbort vagy valós fenyegetés: az EDS anyagok a szennyvíztisztításban Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Dr. Fleit Ernő egyetemi docens

A probléma áttekintése „Late lessons from early warnings…” Mik azok az EDS anyagok? Hogy kezdődött? Megfigyelések a természetes vízi környezetben Humán spermaszám és rákos megbetegedések Az ösztrogének „tengere” – ráfogható mindez a környezetbe jutó EDS anyagokra? Az ivóvízben megjelenő EDS anyagok és jelentőségük Szennyvizekben megjelenő EDS anyagok és kezelhetőségük

Mik azok az EDS anyagok? A hormonháztartást megzavaró anyagoknak azokat az exogén anyagokat nevezzük, amelyek megzavarják a szabályozásban és a növekedésben szerepet játszó természetes hormonok termelését, kibocsátását, transzportját, kötödését, reakcióját, vagy kiürülését. (US EPA)

Kémiailag… Alkilfenolok és származékaik Ftalátok Biszfenol-A és hasonló fenolok PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport Halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok) Peszticidek Gyógyszerek Fémek és fémtartalmú vegyületek Természetes anyagok (fitoösztrogének)

Az EDS anyagok egy lehetséges csoportosítása Iparban és fogyasztásban használt anyagok (ftalátok, egyes élelmiszeripari adalékok); Növényvédő szerek (lindán, DDT, atrazin); Hormon készítmények (orális fogamzásgátló tabletták, pajzsmirigy gyógyszerek); Ipari és fogyasztási melléktermékek (PAH, dioxin); Természetes hormonok (fitoösztrogének); Természetes hormonhatású anyagok (3-Ω-zsírsavak).

Hangsúlyeltolódások Kezdetben: szex hormonok (ösztrogének, androgének, antiösztrogének, stb.) - reprodukció Ma már: más endrokrin rendszerek is (mellékvese, pajzsmirigy) Más egyéb élettani rendszerek (immun, viselkedés, magzati fejlődés, stb.)

A vízi környezetben megfigyelt néhány „kedvezőtlen” hatás Tojáshéj elvékonyodás és viselkedési zavarok madarakban (1950-60) Interszex, hermafroditizmus halakban, puhatestűekben és emlősökben (1970) Halak feminizációja

Feltételezett humán hatások Sperma minőség (aktív, mozgékony spermaszám) Rejtett heréjűség Hererák Prosztatarák Mellrák (férfiakban)

Spermaszám – néhány adat és előzetes megállapítás A hetvenes-nyolcvanas években publikált adatok szerint az elmúlt 50-60 évben az iparosodott világban a spermaszám folyamatosan csökkent A sperma donorok elemzése szerint (Párizs) 2,2%-os éves csökkenés volt megfigyelhető (1973-1992)

Spermaszám (folytatás) 1938-88 között jelentős csökkenés az USA-ban (évi 1,5%) Európában évi 3,12% (1971-91) Nincs csökkenés a nem-”nyugatosodott” országokban (1970-89) Finnországban pl. 56,4 %→26,9-re csökkent a normál spermatogenezis aránya (1981-91 között)

Hererákos megbetegedések Az előfordulási gyakoriság az USA-ban megháromszorozódott (25-35 éves fehér férfiakban) 1972-93 között Hasonló növekedés az összes északi EU tagállamban (de pl. Dániában 5x olyan gyors a növekedés, mint Finnországban) Angliában és Wales-ben 35%-os növekedés 1979-87 között

Például Norvégia…

Tehát mi a teendő? (jelenlegi konklúziók) Természetes és szintetikus (antropogén) ösztrogének és alkilfenolok bizonyítottan jelen vannak a tisztított szennyvizekben – a SZVT tehát kulcspontja a védelemnek (vízi ökoszisztémák + humán egészségügy) Ivóvizekben az „általános” detektálási tartomány: ng-pg/l (Németország)

További következtetések… Erős bizonyítékok vannak a vízi ökoszisztémák károsodására az EDS anyagok kijutása következtében Számos „markerben” megfigyelhető a humán egészségügyi hatás, azonban rendkívül nehezen bizonyítható ok-okozati összefüggés

Water Research cikkek témái az elmúlt 12 hónapban

Az eleveniszapos eljárás Előülepítő Utóülepítő EI reaktor Recirkulációs iszap Nyers iszap Fölösiszap Iszapkezelés

Az IWA keretében zajló kutatások (ACHSW) Assessment and Control of Hazardous Substances in Water (spec. csoport) 1991 Otsu (Japán) 1995 Koppenhága EDC munkaülés (Melbourne) 2002 ECOHAZARD 1999 és 2003 (Aachen) IWA Leading Edge Technologies (NL, 2003)

Az EDS anyagok jelenlegi K+F helyzete az EU-ban 25 projekt (urban water cycle) 11 Millió euró (2,75 milliárd HUF) Analitikai módszerek fejlesztése Szennyvíz és ivóvíz projektek

EU POSEIDON projekt (Assessment of Technologies for the Removal of Pharmaceuticals and Personal Care Products in Sewage and Drinking Water Facilities to Improve the Indirect Potable Water Reuse)

Mi a jelenlegi helyzet a szennyvíztisztításban? Nyolcvanas évek: Klórozott szénhidrogének Klórozott fenolok PCB, PAH, poláris vegyületek 2000-től: EDS, specifikus hormonok Gyógyszermaradványok Természetes toxinok

Gyógyszermaradványok eltávolítási hatásfoka (LA, SZVT 2002) Vegyület Befolyó konc. (ng/l) % Nikotin 7560 96,4 Koffein 58400 99,3 Ösztron 108 64,4 Acetaminofen (paracetamol) 17700 ND Kokain 1230 91 Difenilhidramin 3860 77,8

Mi történhet az EDS anyagokkal a SZVT során? Sztripping – ez a Henry konstanstól függ, ill. a levegőztetés intenzitásától, a legtöbb EDS-re nem jelentős (kivéve pl. a pézsmaszerű anyagokat, ott kb. 3%-os eltáv. hatásfok) Adszorpció az iszapon (elhelyezés) Biodegradáció (SRT, kometabolizmus) Direkt/indirekt fotolízis (elhanyagolható az SZVT-ben, jelentős a befogadó vízfolyásokban)

Szennyezés megelőzési és kezelési (csökkentési) alternatívák Szelektív hulladékgyűjtés – szelektív szennyvízgyűjtés!!! Kiváltás (zéró tolerancia) Újrahasznosítás (visszaforgatás) Kezelés Nagyterhelésű BOI eltávolítás Tápanyag eltávolítás (harmadlagos kezelés) Új technológiák (UV, MBR, stb.)

Kapilláris membránok (MBR)

Csővégi technológiák MINDEZEK: MBR rendszerek a hatékonyabb biodegradáció érdekében (magasabb SRT) A kezelt elfolyó (részleges) kezelése ózonnal Nanoszűrés, aktívszenes kezelés MINDEZEK: nem költséghatékonyak a kommunális SZVT-ben! (a mai tudásunk/technológiánk szerint)

A jövő néhány kérdése… Megfelelőek a tesztjeink/markereink? Immissziós határértékek: megfelelő analitikai háttér??? (térbeli felbontás) Elfolyó (emissziós határértékek): tudunk-e mindent mérni??? Mire költsünk (kezelésre vs. monitoringra)? BAT – legyen az MBR és/vagy UV kezelés kötelező?? Fenntarthatók ezek a technológiák (energia, stb. költségek)??