Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Társadalmi vita a Duna hajózhatóságának javításáról
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Folyószabályozás Kilépés START.
MHT Országos Vándorgyűlés
„Tapolca-patak revitalizációja”
A Duna elterelésének 20.évfordulójára
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG HATÁSAI
AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG HATÁSAI
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
Tározók Hidrobiológia áramló vizek folyó vizek, mint ökoszisztéma? folyó-kontinuitás koncepció.
Vízminőség-védelem –15. ea.
Víziközlekedésbiztonsági Szakmai Nap Martfű
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
Felszín alatti vizek minősítése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése.
Az árvízvédelem módszerei
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A VGT2-BEN AZ ÉDUVIZIG TERÜLETÉT ÉRINTŐ.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VKI SZERINTI MENTESSÉGEK ALKALMAZÁSA A VKI 4
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
Stratégia és környezet Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről MTA budavári Kongresszusi Terme április 1. Bárdos Deák Péter: Duna Charta A szigetközi Duna-szakasz.
Előadó: Déri Lajos, vezető tervező MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Budapest, április 1. A SZIGETKÖZI DUNA-SZAKASZ FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK.
Hidromorfológiai elváltozások kezelése a VKI tervezése során Módszertan és adatbázis Dávid Szilvia VKKI Vízgyűjtő-tervezési Osztály XXVII. Országos Vándorgyűlés.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A Duna mederváltozásai Baja környékén
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA területi FÓRUM Gyula, augusztus 4. A Felszíni vizek minősítése (jelentős terhelések, hatásuk)
Magyarország vízrajza
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek folyószabályozás, hajózóút kialakítása a folyómederben (zsilipek, gátak, duzzasztók, mederkotrás, kanyarulat átvágás, új meder kialakítása), parterősítés és -biztosítás (kőszórás, betonozás, betonblokkok), a mellékágak, vízjárta területek leválasztása, rakpartok építése, a vízi növényzet mechanikai károsítása, szennyezőanyag terhelés

Árvízvédelem ártér és vízjárta területvesztés (töltések), a mellékágak, a vízjárta területek leválasztása gátak, duzzasztók, árvízvédelmi tározók építése, folyószabályozás, kanyarulat átvágások, új meder kialakítása, keresztszelvény változtatás, parterősítés és -biztosítás (kőszórás, betonozás, betonblokkok),

Vízierőművek gátak, duzzasztók, tározók építése, a hajózóút kialakítása a folyómederben, folyószabályozás, meder átvágások, új mederbe terelés (pl. oldalcsatornás megoldásnál), a turbinák mechanikai károsító hatása.

Mező- és erdőgazdálkodás gátak duzzasztók építése, öntözővíz kivétel, folyószabályozás, meder átvágások, új meder kialakítása, keresztszelvény megváltoztatása, mellékágak és a vízjárta területek leválasztása, belvízmentesítés, talajerózió, szennyezőanyag terhelés (hígtrágya, tápanyagterhelés a növénytermesztésből, szerves mikroszennyezők kibocsátása).

Vízellátás duzzasztók, tározók építése, vízkivétel, folyószabályozás, meder átvágások, új meder kialakítása, parterősítés és -biztosítás (kőszórás, betonozás, betonblokkok), a mellékágak és a vízjárta területek leválasztása, szennyezőanyag terhelés (szennyvízkibocsátás, hőterhelés, ipari szennyezések).

Urbanizáció és rekreáció folyószabályozás (meder átvágások, új meder kialakítása, a keresztszelvény megváltoztatása), parterősítés és -biztosítás (kőszórás, betonozás, betonblokkok), a mellékágak és a vízjárta területek leválasztása, partvédő művek, partfalak építése, ártér és vízjárta területek elvesztése (töltések), belvízelvezetés, vízkivétel és vízbevezetés, tavak esetében vízszint-szabályozás, tavak kotrása, szennyezőanyag terhelés.

Hidromorfológiai hatások tározás (tározóépítés, medertározás, oldaltározás, árvízi tározás), mederszabályozás (töltésezés és depóniák létesítése, mederátvágások, új mederbe terelés), partvédelem (partfalépítés, parterősítés és –biztosítás), vízkivétel, vízbevezetés és belvízelvezetés, a mellékágak és a vízjárta területek leválasztása, vízszintszabályozás, kotrás.

Tározás

Fenéklépcső, Rinya

Duzzasztás, Rinya

Duzzsztás: Rába, Nick

Ökológiai következmények hosszirányú átjárhatóság csökkenése, keresztirányú átjárhatóság csökkenése, áramlás megváltozása, fragmentálódás (mozaikossá válás), homogenizálódás (egyenletesség), vízjárás megváltozása, a hordalékszállítás megváltozása, parti sáv és hullámtér állapotának megváltozása, meder épségének sérülése (ökológiai épségről van szó!), általános degradálódás mértékének fokozódása.

Hallépcső a Szigetközben

Fenékküszöb, Szigetköz

Szennyezőanyag terhelés következményei Oxigénháztartás zavarai, Eutrofizálódás, Savasodás, Ökoszisztéma átalakulása, Szűktűrésű fajok eltűnése, Kozmopolita fajok elszaporodása, Mikroszennyezők feldúsulása (toxikusság) Üvegházhatás.

Belterületi szakasz, Éger-patak

Priority 3 Restoration Bankfull Bench New Stable Channel BKF New Stable Channel Narrow Floodplain

Az ökológiai vízrendezés gondjai Sokféle szakember összehangolt munkája szükséges. Minden tervezés egyedi. Nagyobb terület szükséges. A közvélemény bevonása ma még nehézkes. Drágább és bonyolultabb munkát igényel.