4. Folytonos wavelet transzformáció (CWT) –folytatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Hipotézisvizsgálat az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek erre.
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
II. előadás.
Kvantitatív módszerek
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
6. Wavelet spektrumok, többváltozós CWT Speciálkurzus 2009 tavasz.
9. Diszkrét wavelet transzformáció, szűrők, sokskálás felbontás, operátor tömörítés Speciálkurzus 2009 tavasz.
A waveletek és néhány alkalmazásuk
3. Folytonos wavelet transzformáció (CWT)
1. Bevezetés a waveletekhez (folytatás)
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Hullámterjedési sebesség meghatározása CDP: 420 (24 szeres fedés)
MIGRÁCIÓ. FK migráció 1.Meghatározzuk a V(x,t) sebességfüggvényt 2. Megnyújtjuk időben a szelvényt, úgy, hogy az a V=1 m/s –nek feleljen meg. (Mivel.
Becsléselméleti ismétlés
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Adaptív jelfeldolgozás Rádiócsatorna kiegyenlítése
III. előadás.
Az élővilág kutatásának matematikai, statisztikai eszköztára
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek 8. Hipotézisvizsgálatok I. Nemparaméteres próbák Dr. Kövesi János.
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Folytonos jelek Fourier transzformációja
Példák a Fourier transzformáció alkalmazására
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis vizsgálat (2)
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Diszkrét változók vizsgálata
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
5. Folytonos wavelet transzformáció (CWT) – újabb folytatás
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Petrovics Petra Doktorandusz
Jelfeldolgozás alapfogalmak
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Minőségbiztosítás II_4. előadás

Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Mintavételi hiba, hibaszámítás
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Hipotézisvizsgálatok általános kérdései Nemparaméteres próbák
II. előadás.
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. zárthelyi dolgozat konzultáció
Trendelemzés előadó: Ketskeméty László
Gazdaságinformatikus MSc
A Box-Jenkins féle modellek
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Előadás másolata:

4. Folytonos wavelet transzformáció (CWT) –folytatás Speciálkurzus 2009 tavasz

Kérdések mennyire függ az eredmény a wavelet megválasztásától? szignifikánsak-e a talált csúcsok? a normalizáció korrekt-e? hogyan értelmezzük a kapott eredményeket? okoz-e problémát a konvolúció esetében annak periódikussága a DFT alkalmazásakor? hogyan viszonyul az analízis a Fourier transzformációhoz? inverz transzformáció?

Statisztikai hipotézisvizsgálat H0 nullhipotézis H1 ellenhipotézis (alternatíva) Statisztikai próba: Minta alapján döntünk a nullhipotézisről Ha a nullhipotézist elfogadjuk elutasítjuk H0 fennáll helyes döntés elsőfajú hiba (α) H0 nem áll fenn másodfajú hiba (β)

Konfidenciaszint A k elemű minta alapján meghatározunk egy tartományt: ha a H0 hipotézis igaz, csak egy előre adott igen kis α = 1 – p valószínűséggel (p: konfidenciaszint, általában 0,90; 0,95; 0,99) tartalmazza a mintát (kritikus tartomány) kiegészítő halmaza: (elfogadási tartomány) α β p = 1–α p’ = 1–β elfogadási tartomány H0-ra kritikus tartomány H0-ra H0 H1

Wavelet spektrum szignifikancia vizsgálata A nullhipotézis konstrukciójához először megfelelő háttér spektrumot kell választani: fehérzaj (minden frekvencián azonos energia) vörös zaj (a frekvencia csökkenésével növekvő energia) Ezután feltételezzük, hogy a sztochasztikus folyamat különböző realizációi e körül a várható (átlagos) háttér spektrum körül fognak ingadozni Ezek a várható spektrumok adnak lehetőséget a talált csúcsok szignifikancia vizsgálatára (adott konfidencia szinten)

Fehér/vörös zaj PSD Egyszerű modell: egyváltozós 1-késéses AR(1) autoregressziós (Markov) folyamat (speciális csak pólust tartalmazó IIR szűrő) α: 1-késéses autokorreláció (α = 0 érték: fehérzaj) zn: Gauss (normál) eloszlású fehérzaj PSD (ACF (ατ) FT-ja; k =0 ,..., N/2 frekvencia index):

AR(1) fehér/vörös zaj PSD (α = 0 érték: fehérzaj PSD) Mi legyen α értéke?

α becslése zaj PSD-hez Az AR(1) folyamat ACF függvénye egyszerű: ACF(xj) = α j 1. Becsüljük a folyamat ACF-et: 2. α –nak 1-es, 2-es, stb. időkésésekből számított α1 , α2 , stb. értékeinek az átlagát vesszük. pl.:

α becslése El Niño SST-re Matlab acf.m becsült α érték: 0.72

Illeszkedés az El Niño PSD-hez Matlab psd.m normalizáció: fehérzaj xn:

Illeszkedés az El Niño PSD-hez 95%-os konfidencia szint vörös zaj PSD

PSD konfidencia szint Ha xn normális eloszlású, az xk Fourier transzformáltjának mind valós, mind komplex része szintén normális eloszlású Normális eloszlású valószínűségi változó négyzete egy szabadsági fokú χ2 eloszlású Ekkor |xk|2 két szabadsági fokú χ2 eloszlású: χ22 A 95%-os konfidencia szint meghatározásához a fehér/vörös zaj háttér spektrum PSD-t a χ22 eloszlás 95%-os értékével szorozzuk Matlab: chi2inv(0.95,2): értéke 5.9915 ½ szorzó a szabadsági foktól való függést távolítja el a χ22 eloszlásból

Lokális wavelet PSD A Wn(s) wavelet transzformált az idősor sáváteresztő szűrő sorozattal történő szűrése Ha ez az idősor 1-késleltetésű AR folyamat, ésszerű azt feltételezni, hogy a lokális wavelet PSD (a wavelet spektrum egy vertikális „szelete”) szintén Pk-val modellezhető Torrence és Compo (1998) ezt a hipotézist 100 000 normális eloszlású fehérzaj és 100 000 AR(1) idősor felvételével tesztelték (Monte Carlo szimuláció) Eredmény: az átlagos lokális wavelet PSD azonos a Pk-val modellezett Fourier PSD-vel

Wavelet PSD konfidenciaszint A |Wn(s)|2 átlagos lokális wavelet PSD eloszlása minden n idő és s skála értékre (valós wavelet, pl. DOG esetében nincs ½ szorzó) Pk értéke az s skálának megfelelő k Fourier frekvencián számítandó ki (ez wavelet függő) A wavelet PSD simításával növelhető a szabadsági fok és javítható a konfidencia a spektrum jelentős jel energiájú részein

El-Niño SST konfidenciaszint Matlab: wavesst_signif.m wave_signif.m (Torrence és Compo) rajzolás:

El-Niño SST konfidenciaszint normalizációs probléma? úgy tűnik, hogy a wavelet spektrum túlzottan kiemeli az alacsonyabb frekvenciákat

Kérdések mennyire függ az eredmény a wavelet megválasztásától? szignifikánsak-e a talált csúcsok? a normalizáció korrekt-e? hogyan értelmezzük a kapott eredményeket? okoz-e problémát a konvolúció esetében annak periódikussága a DFT alkalmazásakor? hogyan viszonyul az analízis a Fourier transzformációhoz? inverz transzformáció?

Normalizáció – anya wavelet anya wavelet FT egységnyi energiára normalizált: Parseval egyenlőség miatt ψ0 is energiára normalizált: az anya waveletet átskálázzuk: illetve:

Normalizáció – leány wavelet az átskálázott leány wavelet megőrzi normalizációját: illetve miatt is normalizált a Fourier transzformáció skálázási összefüggése miatt a leány wavelet normalizált transzformáltja:

Normalizáció – diszkrét eltolás diszkrét n eltolással a normalizált leány wavelet FT: ezzel mindegyik s skálára: Matlab wave_bases.m: norm = (2πs/δt)1/2 Matlab wavelet.m: k(2) = 2π / (N δt)

Wavelet teljesítmény spektrum Torrence és Compo (1998) definíciója (szokásos): wavelet teljesítmény spektrum (power spectrum) Liu et al. alternatív definíciója: Liu et al.(2007):Rectification of the Bias in the Wavelet Spectrum, Journal of Atm. Oceanic Techn. Vol.24, pp. 2093-2102 a skála inverzével van szorozva

Normalizáció teszt 3 szinuszhullám azonos (egységnyi) amplitúdóval de különböző T periódussal: Matlab sin3.m:

Normalizáció teszt 1. Torrence és Compo (1998) definíciójával közel sem azonosak

Normalizáció teszt 2. Liu et al. (2007) definíciójával közel azonosak peremhatás

Korrigált El Niño SST spektrum a) torzított b) korrigált de van egy bökkenő...

Fehérzaj korrigált spektruma a fehérzaj korrigált spektruma nem azonos teljesítményű az összes frekvencián! Matlab: wn.m tehát a szignifikancia vizsgálathoz a nem korrigált érték kell!