Hajós György és a geometria

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sin függvény grafikonja
Advertisements

A Floyd-Warshall algoritmus
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Szalka Panka :2011.II.16.  Kék Kék  Piros Piros  Sárga Sárga.
KöMaL Célunk: diákjaink figyelmét a problémamegoldó gondolkozás felé irányítsuk rendszeres munkájuk révén felkészüljenek arra, hogy gondolataikat pontosan.
Matematika és módszertana
Készítette: Szinai Adrienn
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Műveletek mátrixokkal
Kongruenciahálók és a szegedi ACTA december 17.
Geometriai Transzformációk
Geometriai transzformációk
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
A Geofizikai Tanszék története és jövőképe
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Kombinatorikus problémák sokszögek háromszögekre osztásaival kapcsolatban Hajnal Péter Szeged, SZTE, Bolyai Intézet.
Szabályos testek Sulinetwork 2003 Eger.
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
Optimalizálási módszerek 2. Konvex halmazok
AVL fák.
Bevezetés a matematikába I
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Koordináta-geometria
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Szögek és háromszögek.
16. Modul Egybevágóságok.
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Káli Csaba: Egy gróf az emigrációban. Teleki Béla naplója
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
75 éves. Tanulmányai: Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1950 júniusában érettségizett. Az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Lineáris algebra.
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
Kalmár László és Fidrich Ilona a KKCS-ben - emlékezet-morzsák
 1898 jún. 17 – 1972 márc. 27, Hollandia  Apja mérnök volt  Építészetet és iparművészetet tanult  Érdekelte a matematika (bár nem részesült magas.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
A félévszázados polgármester
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Síkidomok, testek hasonlósága
1927-ben született az olaszországi Subiacoban, művészeti középiskolát végzett tól statisztált, 1947-ben harmadik lett a Miss Italia szépségversenyen.
előadások, konzultációk
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Kari Tanácsülés Egyetemi Tanácsülés
Páros gráfok párosítása
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
Algebrai geometriai számítások
Bevezetés a matematikába I
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Előadás másolata:

Hajós György és a geometria

Szakmai életrajz 1912. febr. 21- 1972. márc. 17 1936 a bp.-i egy.-en matematika-fizika szakos tanári diploma, 1935-49 a BME tanársegéd, majd adjunktus,1945-től megbízott előadó, 1946-tól magántanár. 1938-ban bölcsészdoktori oklevelet szerzett. 1948 MTA levelező tag 1953. MTA rendes tag 1964 -1970 elnökségi tag, az MTA III. Oszt. titkára (1953-1963). 1965-től a Román Tud. Akad. tagja, 1967-től a hallei Német Leopoldina Természettud. Akad. tagja. Kossuth-díj (1951, 1962). 1949-től haláláig az ELTE tanszékvezető egy. tanára. Egyidejűleg 1951-től az MTA Mat. Kutató numerikus és grafikus módszerek oszt.vezetője.

A Minkowski-Hajós tétel Ha A olyan négyzetes mátrix, aminek a determinánsa 1 és nincs csupa egészből álló oszlopa, akkor van olyan egészekből, de nem kizárólag nullákból álló x vektor, hogy az Ax vektor minden koordinátája 1-nél kisebb. - Minkowski n≤3, 1896 -Jansen, Schmidt, Keller és Perron egészen n=9 esetig igazolta.

Geometriai alak, csoportelméleti átfogalmazás Ha az n-dimenziós teret egységkockákkal rácsszerűen fedjük le, akkor oszlopozott. Egy véges Abel-csoport szimplexekre faktorizált alakjában legalább egy tényező részcsoport.

Rács és kocka

Rácsszerű kitöltés kockákkal

Az oszlop

Hajós Lemma Legyen r > 1. A B egységkört tartalmazó azon konvex sokszögek közül, amelyek csúcsai legalább r távolságra vannak a kör középpontjától a minimális területű olyan húrsokszöge az r-sugarú körnek, melynek az oldalai egy kivételével érintik B-t. Hasonló tétel igaz minimális kerületű sokszögekre is. (1960 a Hajós szeminárium tagjai). Fejes Tóth László r = (szabályos hatszög).

Elhelyezés azonos sugarú körökkel

A cellacsúcsok messze vannak…

A redukció

A minimális területű sokszög

Az optimális körelhelyezés

A könyv: Bevezetés a geometriába (Bp., 1960; 12. kiad. 1999; németül, 1969).                                                                                                                    …. Könyvünk megírásakor nem az anyag teljessége, hanem a világos fogalomalkotás, az egyszerűség, a kifogástalan logikai felépítés, a szemléletesnek a keresése és ellenőrzése vezetett. … …. A könyv megírásánál arra törekedtem, hogy a szabatosság és a szemléletesség szempontjai egyaránt érvényesüljenek. ……

Minkowski tétel Tétel (Minkowski): Egy legalább 4 területű, rácspont mint centrum köré írt, centrálisan szimmetrikus, konvex halmaz, tartalmaz a centrumától különböző rácspontot.

A bizonyítás:

Köszönöm a figyelmet!