Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia 2009.04.23. Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A Pannon Autóipari Klaszter integrációs szerepe
Nemzeti Innovációs Hivatal
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Magyarország és a Kárpát-medencei térség
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
kiemelt projekt bemutatkozása
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
A HITA nyomda- és csomagolóipari ágazati exportösztönzési tevékenysége.
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Támogatási lehetőségek Magyarországon megvalósuló beruházásokhoz Ésik Róbert elnök november 17.
MENTOR Nemzeti Beszállítói Program (előkészítés alatt)
KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A külgazdasági kormányzat fókuszában a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítése, a kkv-k piacra jutásának segítése.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Exportáljon velünk! A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szolgáltatásai kis- és középvállalkozásoknak Rendás Ágnes tanácsadó Belföldi Regionális Hálózat.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Az ITDH új szolgáltatásai Hagyományos elemek Kiállítások Kereskedelemfejlesztési pályázatok Üzletember találkozók itthon és külföldön Relációs.
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Nagyvállalatok nagy pályázati lehetősége!
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár A gazdasági kormányzat szerepe a befektetési-beszállítási lehetőségek és a felsőoktatás fejlesztése kapcsán

A recesszió gyorsan jelentkezett  a külkereskedelmi forgalmunk növekedése lényegesen lelassult A diverzifikáció némiképp mérsékelte a visszaesést A kitettséget növeli a konjunktúra érzékeny beruházási termékek és részegységek nagy aránya 2009-ben globális FDI csökkenés  exportorientált befektetések csökkennek, de nyílnak Outsourcing lehetőségek 1. A magyar külgazdaság aktuális folyamatai

Exportösztönzés területén – Az exportképes magyar vállalkozások általános gazdasági helyzete romlott – A korábbi problémák (eladósodottság, diverzifikáció hiánya) most fokozottan éreztetik hatásukat – Szűkülnek a jelenlegi exportpiacok, további piacok megszerzéséhez hiányzik a (tőke)erő és a bátorság – Alacsony a magyar vállalati szektor önszerveződési szintje (kevés életképes és hatékony szakmai szervezet, klaszter működik) – Indirekt export (beszállítói háttéripar ) tőkeszegény, nem elég innovatív Befektetés-ösztönzés területén – Globális FDI csökkenés az előrejelzések szerint 35% körül – A régióban ez legjobban Lengyelországot és Magyarországot érintheti – A régió iránti érdeklődés általános csökkenése súlyosbodhat, ha a válság elhúzódik – a Balkán pedig erős vetélytársként jelentkezik 2.A legnagyobb kihívások 2009-ben

3.Gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések Piacszerzés elősegítése ▪ Exportfejlesztési program ▪ Belföldi piacra jutás támogatása ▪ Beszállítói program továbbfejlesztése ▪ Külgazdasági diplomáciai offenzíva Ágazati stratégiák kidolgozása ▪ Nemzetgazdasági jelentőségű ágazatokra (járműipar, logisztika, informatika, gyógyszeripar-biotechnológia) fejlesztési stratégia kidolgozása ▪ Munkaintenzív ágazatok: élelmiszergazdaság, turizmus, építőipar ▪ Szakképzési rendszer igazítása az ágazati igényekhez ▪ Kutatás-fejlesztés ösztönzése

ITD Hungary Ágazati ügyfélmenedzsment program: ( Indult 2008-ban,integy 900 cég bevonásával) 1.Személyes kapcsolatfelvétel min € exporttal rendelkező magyar kkv-kal. 2.Szektoronként egy ágazati menedzser segíti a cégeket (key accountként működve) 3.Exportfejlesztési tervet dolgoz ki az ágazati menedzser és a cégvezető közösen Ágazati szemléletű, cégre szabott kereskedelemfejlesztés jellemzői:  szűrt partnerkeresés a célpiacon  egyedi prezentációk és árubemutatók szervezése  export-inkubációs tanácsadás és információs pontok a külpiacon  tőkekiviteli tanácsadás 4.Ágazati exportösztönzési programok

5. Félfordulat a befektetés-ösztönzésben Átmeneti intézkedés a válság hatására Cél: munkaerő igényes, sok munkahelyet teremtő beruházások támogatása Feltételek: országos átlagot legalább 1%-kal meghaladó munkanélküliség legalább 100 új munkahely EKD-ra jogosult Magasabb támogatási intenzitás Hátrányos helyzetű kistérségekben Sok munkahely Egyedi támogatási stratégia

A beszállítás a piaci siker, az innováció, a továbbfejlődés és az integráció biztosítéka: – A beszállítás magas termelési kultúrát, termelékeny és korszerű gyártást igényel – A beszállítók számára megbízható, hosszútávon tervezhető hazai és nemzetközi piacot biztosít – Megteremti a külpiaci versenyhez szükséges, hatékony termelési és működési struktúrákat Beszállítói Program -Hídképző program: Nagyvállalatok → Beszállító KKV-k -Cél: Beszállítói képességek fejlesztése, beszállítói kapcsolatok bővítése 6.Beszállítói programok

7.Beszállítói program elemei Beszállítói program Finanszírozási modul Hitelkonstrukciók Garanciák Fejlesztési és kockázati tőke Pályázatok Kamattámogatás Hálózatépítési modul Nagy vállalati beszállítói hálózatok Szolgáltatási modul Üzleti információs adatbázis Beszállítói tanácsadás Beszállítói rendezvények Beszállítók képzése felkészítése Beszállítói klub Beszállítói e-market Beszállítói mentor program Beszállítói kompetencia központ Jelmagyarázat: - működő elem – kék - kialakítandó, továbbfejlesztendő - téglaszínű

A program moduljainak továbbfejlesztése A finanszírozási elemek bővítése, vállalkozások forráshoz juttatása Hálózatépítés: A jövőben nagyobb hangsúlyt kap Szolgáltatás: új beszállítók létrejöttének inicializálása és támogatása a technológiai fejlesztési igények feltérképezésén keresztül, beszállítói e-market – info-kommunikációs eszközök alkalmazásával és a gazdasági kül-és belpiaci hálózat bevonásával naprakész elektronikus piactér kialakítása beszállítói mentor program – auditáláson alapuló, konkrét, cégre szabott fejlesztési program kialakítása konkrét integrátori igények figyelembe vételével 8.A beszállítói program továbbfejlesztése

Dr. Garamhegyi Ábel nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkár Köszönöm megtisztelő figyelmüket!