Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Az OH TÁMOP fejlesztései
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
MF RFK Kecskemét, június 3.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Kutatási terv.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Dinamikus állománymérési módszerek fejlesztése
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
1 Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, Kémiai Informatika Csoport Számítástechnika Levelezőknek (BMEVESAAL04) (BMEVESAAL04) Tárgy előadói: Dr. Bárkai.
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
Kísérlet.
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Készítette: Magyar Orsolya
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Élelmiszerek ételek érzékszervi bírálata
A fejlesztő értékelés.
Kettőnél több csoport vizsgálata és kísérlet tervezés Makara B. Gábor MTA KOKI.
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
Félévin szereplő tipusfeladatok. Feladat tipus 1 – elméleti kérdések: Pl: Írd le saját szavaiddal a számok számjegyekre bontási algoritmusát. Írd le saját.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
A térvezérelt tranzisztorok I.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK NNA-P3 Projektbeszámoló
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
1 ANALITIKAI KÉMIAI SZAKMÉRNÖKI TANFOLYAM INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2008/2009. őszi félév Tanár: Kollárné Dr. Hunek Klára,
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Anyagtudomány és Technológia Tanszék ANYAGTUDOMÁNY tárgy 2004/2005. I. félév. 1.– 7. tankör.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata és szubjektív (fogyasztói) megítélése Szigeti Orsolya1, Romvári Róbert2 1Kaposvári Egyetem.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Alkalmazott egészségügyi informatika
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR Műszeres Analitikai Kémia Szakirányú Továbbképzési Szak INFORMATIKA (GYAKORLATI SZÁMÍTÁSTECHNIKA) tavaszi.
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Élelmiszer lábnyom.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
Élelmiszer lábnyom.
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János BME Vegyészmérnöki Kar Általános és Analitikai Kémia Tanszék

Vázlat Érzékszervi bírálatokról IT: ProfiSens A szakmai panel minősítésének célja: - egy jó és egy gyenge bíráló csoport - az új minősítési módszer elméleti alapjai A ProfiSens továbbfejlesztése Eredmények

Érzékszervi vizsgálatok Az érzékszervi vizsgálatok a bírálók képzettsége szerint két alaptípusba sorolhatók: A fogyasztói tesztekben képzetlen (laikus) bírálók vesznek részt, ilyenkor a kérdésfeltevés általában a preferenciára irányul, a termékek egymáshoz való viszonyát vizsgálják; klasszikusan a ’Mit?’ kérdésre adnak feleletet. Azok a vizsgálatok, ahol képzett (ISO 8586-1:1993) vagy szakértő (ISO 8586-2:1994) bírálók bevonásával történik a minősítés, a ’Miért?’ kérdésre adnak általában választ. Az utóbbi csoportba sorolt profilanalízis tesztek informatikai támogatására fejlesztettük ki a ProfiSens szoftvert.

A ProfiSens szoftver funkciói - 1 Támogatja a bírálati lap meghatározását (csoportos megbeszélés), és létrehozhatók vele a bírálati lapok valamint a minta-kódokkal ellátott tálca-alátétek. Lehetővé teszi a bírálati lapok lokális hálózaton keresztüli szétosztását és az elektronikusan kitöltött lapok begyűjtését.

A ProfiSens szoftver funkciói - 2 A feldolgozó-értékelő modul elvégzi a statisztikai elemzéseket, és megjeleníti a bírálati eredményeket.

A ProfiSens–szel támogatott bírálatok áttekintése (2003 – 2005.) Kutatásban alma berkenye csemegekukorica konzervuborka meggy must paradicsom sajt Oktatásban A BCE Érzékszervi Minősítő Laboratórium reguláris gyakorlatain A BME Biokémia Tanszék reguláris és szakmérnöki kurzusain

Bírálók minősítése: a ProfiSens ANOVA táblái Az egyes tulajdonságok ANOVA táblázataiban (a sajt íze ill. az alma hús-színe) az sd/mintaátlag arányok eltérő nagysága szembetűnő: A sajt tesztnél ez az arány közel 1, az alma teszteknél jóval kisebb (<0,5), ami a két bíráló csoport megbízhatósága közti lényeges különbségre utal.

Bírálók minősítése az új módszerrel Sajt (ÍzFeszt 2004.) Alma (2005. jan.) T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya sp=Súlypont

Sajt profil analízis (13 bíráló) Eredmények-1: sajt (A) Bírálók x y T/K b1 -60 -55 22 b2 -14 -4 48 b3 -38 -45 16 b4 -70 -8 27 b5 -5 -9 35 b6 -6 12 41 b7 -29 6 b8 8 39 b11 2 21 b12 -25 -10 b13 -23 b14 -41 33 b15 -31 11 Ízfeszt, Sajt (Sa-1) T/K y x Sajt profil analízis (13 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K)

Eredmények-1: sajt (B) Terület/Kerület (T/K) értékek jelölésével Ízfeszt, sajt (Sa-1) T/K x y Izfeszt, sajt (Sa-1) y x Bíráló kódokkal Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete

Eredmények-2: alma (A) Alma profil analizis (12 bíráló) Bírálók x y T/K b1 6 -19 15 b2 -4 9 b3 17 b4 -7 -14 14 b5 11 b6 10 -22 12 b7 2 -5 7 b8 3 -12 13 b9 -20 b10 b11 19 b12 Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) T/K y x Alma profil analizis (12 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K)

Eredmények-2: alma (B) felülnézet T/K értékek nélkül Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) A/P Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) y x Bíráló kódokkal Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete

Bírálók minősítése, a ProfiSens BirBatch modulja A már kiértékelt bírálati lapok új munkalapokkal bővülnek, a feldolgozás kötegelten történik. Először T/K, SP, számítás: mintánként, bírálatonként A Birbatch OLE kapcsolaton át a StatSoft Statistica 7-et hívja (ábrák), majd az ábrákat a a vágólapról beilleszti. A fájl-lista felhasználóbarát összeálítása

Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-3): Zöldborsó profilanalízis: Bajai Hűtőipari Gyár Az ábrán lévő eredmények a Reno zöldborsófajta B zsengeségi osztályba sorolt, sózott mintájának profilanalízisére vonatkoznak. (9 tulajdonság, 7 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]}

Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-4): Bor profilanalízis: Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet, és Neuhold László pince T/K y x Az ábrán lévő eredmények egy (Tescoban vásárolt) fehér bor 6 napos kinyitva való tárolása utáni profil-analízisre vonatkoznak. (11 tulajdonság, 10 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]}

T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya Bírálók minősítése Sajt (ÍzFeszt 2004) Ve–F, B=32, T=8 Alma (2005. jan) Rewena, B=12, T=12 sp=Súlypont T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya Zöldborsó (Reno-1) 1B-S2, B=7, T=9 Vörösbor (3A) Tesco, k.min, B=10, T=13

Bírálók minősítése

Köszönetet mondok témavezetőmnek Kollárné Dr. Hunek Klárának, konzulensemnek Dr. Kókai Zoltánnak, valamint Kápolna Beátának, Dr. Kollár Gábornak és Papp Eszternek továbbá Botha Editnek (Bajai Hűtőipari Gyár), Bicsákné Farkas Anitának (Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet), és a profilanalízis vizsgálatok összes résztvevőjének.