Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János BME Vegyészmérnöki Kar Általános és Analitikai Kémia Tanszék
Vázlat Érzékszervi bírálatokról IT: ProfiSens A szakmai panel minősítésének célja: - egy jó és egy gyenge bíráló csoport - az új minősítési módszer elméleti alapjai A ProfiSens továbbfejlesztése Eredmények
Érzékszervi vizsgálatok Az érzékszervi vizsgálatok a bírálók képzettsége szerint két alaptípusba sorolhatók: A fogyasztói tesztekben képzetlen (laikus) bírálók vesznek részt, ilyenkor a kérdésfeltevés általában a preferenciára irányul, a termékek egymáshoz való viszonyát vizsgálják; klasszikusan a ’Mit?’ kérdésre adnak feleletet. Azok a vizsgálatok, ahol képzett (ISO 8586-1:1993) vagy szakértő (ISO 8586-2:1994) bírálók bevonásával történik a minősítés, a ’Miért?’ kérdésre adnak általában választ. Az utóbbi csoportba sorolt profilanalízis tesztek informatikai támogatására fejlesztettük ki a ProfiSens szoftvert.
A ProfiSens szoftver funkciói - 1 Támogatja a bírálati lap meghatározását (csoportos megbeszélés), és létrehozhatók vele a bírálati lapok valamint a minta-kódokkal ellátott tálca-alátétek. Lehetővé teszi a bírálati lapok lokális hálózaton keresztüli szétosztását és az elektronikusan kitöltött lapok begyűjtését.
A ProfiSens szoftver funkciói - 2 A feldolgozó-értékelő modul elvégzi a statisztikai elemzéseket, és megjeleníti a bírálati eredményeket.
A ProfiSens–szel támogatott bírálatok áttekintése (2003 – 2005.) Kutatásban alma berkenye csemegekukorica konzervuborka meggy must paradicsom sajt Oktatásban A BCE Érzékszervi Minősítő Laboratórium reguláris gyakorlatain A BME Biokémia Tanszék reguláris és szakmérnöki kurzusain
Bírálók minősítése: a ProfiSens ANOVA táblái Az egyes tulajdonságok ANOVA táblázataiban (a sajt íze ill. az alma hús-színe) az sd/mintaátlag arányok eltérő nagysága szembetűnő: A sajt tesztnél ez az arány közel 1, az alma teszteknél jóval kisebb (<0,5), ami a két bíráló csoport megbízhatósága közti lényeges különbségre utal.
Bírálók minősítése az új módszerrel Sajt (ÍzFeszt 2004.) Alma (2005. jan.) T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya sp=Súlypont
Sajt profil analízis (13 bíráló) Eredmények-1: sajt (A) Bírálók x y T/K b1 -60 -55 22 b2 -14 -4 48 b3 -38 -45 16 b4 -70 -8 27 b5 -5 -9 35 b6 -6 12 41 b7 -29 6 b8 8 39 b11 2 21 b12 -25 -10 b13 -23 b14 -41 33 b15 -31 11 Ízfeszt, Sajt (Sa-1) T/K y x Sajt profil analízis (13 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K)
Eredmények-1: sajt (B) Terület/Kerület (T/K) értékek jelölésével Ízfeszt, sajt (Sa-1) T/K x y Izfeszt, sajt (Sa-1) y x Bíráló kódokkal Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete
Eredmények-2: alma (A) Alma profil analizis (12 bíráló) Bírálók x y T/K b1 6 -19 15 b2 -4 9 b3 17 b4 -7 -14 14 b5 11 b6 10 -22 12 b7 2 -5 7 b8 3 -12 13 b9 -20 b10 b11 19 b12 Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) T/K y x Alma profil analizis (12 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K)
Eredmények-2: alma (B) felülnézet T/K értékek nélkül Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) A/P Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) y x Bíráló kódokkal Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete
Bírálók minősítése, a ProfiSens BirBatch modulja A már kiértékelt bírálati lapok új munkalapokkal bővülnek, a feldolgozás kötegelten történik. Először T/K, SP, számítás: mintánként, bírálatonként A Birbatch OLE kapcsolaton át a StatSoft Statistica 7-et hívja (ábrák), majd az ábrákat a a vágólapról beilleszti. A fájl-lista felhasználóbarát összeálítása
Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-3): Zöldborsó profilanalízis: Bajai Hűtőipari Gyár Az ábrán lévő eredmények a Reno zöldborsófajta B zsengeségi osztályba sorolt, sózott mintájának profilanalízisére vonatkoznak. (9 tulajdonság, 7 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]}
Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-4): Bor profilanalízis: Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet, és Neuhold László pince T/K y x Az ábrán lévő eredmények egy (Tescoban vásárolt) fehér bor 6 napos kinyitva való tárolása utáni profil-analízisre vonatkoznak. (11 tulajdonság, 10 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]}
T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya Bírálók minősítése Sajt (ÍzFeszt 2004) Ve–F, B=32, T=8 Alma (2005. jan) Rewena, B=12, T=12 sp=Súlypont T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya Zöldborsó (Reno-1) 1B-S2, B=7, T=9 Vörösbor (3A) Tesco, k.min, B=10, T=13
Bírálók minősítése
Köszönetet mondok témavezetőmnek Kollárné Dr. Hunek Klárának, konzulensemnek Dr. Kókai Zoltánnak, valamint Kápolna Beátának, Dr. Kollár Gábornak és Papp Eszternek továbbá Botha Editnek (Bajai Hűtőipari Gyár), Bicsákné Farkas Anitának (Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet), és a profilanalízis vizsgálatok összes résztvevőjének.