A PARADICSOMSŰRÍTMÉNY HŐFIZIKAI TULAJDONSÁGAI
bevezetés magyar konzervipar legnagyobb mennyiségben gyártott terméke eltarthatóság: besűrítés + hőkezelés hőkezelést a viszkozitás nehezíti meghatározták: c, λ, λa, aa CÉL: PEKTINTARTALOM, VISZKOZITÁS HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A HŐTANI JELLEMŐKET
Anyagok és módszerek Anyagok: Na-benzoátos paradicsom sűrítmény Ebből GENU pektin hozzáadásával mintasorozat 0; 2.5; 5; 7.5; 10; 12.5; 15 g/ kg Módszerek: Sz.a. tartalom- Abbé féle rerefraktométeren Pektintart.: Ca pektát formájában CaCl2 csapadék formájában szűréssel, szárítás, mérés λa, aa: hengerbe- 92ºC- os vízfürdő- αr, hőmérsaéklet emelkedése az idő függvényében, leolvasás
módszerek HŐMÉRSÉKLET ADATOKBÓL λa, aa MEGHATÁROZÁSA Elemi hőmérlegek elvén alapuló numerikus módszer: KÖRMENDY numerikus módszere A számításhoz kell: λa, αR, c, ρ, hőszigetelt henger sugara, hővezetési tényezője, sugárirányú osztások száma. A számított és mért hőmérsékleteket KÖRMENDY és TOKAI számítógépes programjával vetettük össze Analitikus eljáráson alapuló módszer: Tm= f (t) függvény értékelése KOPELMANN –PFLOG Egyenesek egyenletét regresszióanalizissel kaptuk. Hőfizikai jellemzőket és sűrűséget CHOI által közölt össefüggés alapján számolták. Az adatok matematikai- statisztikai értékelését STATGRAPH program segítségével végezték.
Eredmények értékelése Reológiai vizsgálatok eredményei alapján következtetéseik a következők: 0- 1,5 g/ 100kg pektin hozzáadásakor a sza. tartalom növekedett ez refraktométerrel kimutatható Látszólagos viszkozitásérték (η) ill. a viszkozitást jellemző reológiai állandó ( K ) értéke szignifikánsan nőtt
Vizsgálati eredmények Szignifikáns összefüggés nem volt: másik reológiai állandó és a pektintartalom között Bostwick érték- pektintartalom között Fordulatszám lg-sa és a látsólagos viszkoitás érték lg-sa közötti összefüggést egyenesek írják le minták kevésbé newtoni jellegűek, pektin hatása jelentős
Nincs kimutatható összefüggés: Hőfizikai tényezőkkel kapcsolatos következtetések Nincs kimutatható összefüggés: pektinmennyiség változtatása és a látszólagos hővezetési, hőmérsékltvezetési tényező között viszkozitást jellemző reológiai állandó (K) hőfizikai jellemzők között Tehát hőkezelés szempontjából a paradicsomsűrítmény pektintartalma elhanyagolható
KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!