Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Vállalati pénzügyek alapjai
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Műszaki ellenőrképzés
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Mekkora készletet tartsunk?
A VÁLLALAT PÉNZÜGYI TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSE
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Boda György- Szlávik Péter: Kontrolling Rendszerek ( Karl Erik Sveiby: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás című könyv alapján) Készítette:
Vezetői számvitel recenzió
Beruházás-kontrolling
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április
– ÉRTÉKORIENTÁLT TELJESÍTMÉNYMÉRÉS – Forrás: Laáb Ágnes: Ga(rá)zdálkodás a szellemi vagyonnal kézirat Letölthető: www://laabagnes.hu dr. Laáb Ágnes.
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Vállalati pénzügyek.
Fundamentális elemzés
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Pénzügyi mutatószámok!
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
A mérlegelmezés.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Controlling információs rendszer
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Pénzügyi-számviteli mutatók
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 9. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 8. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 10. Dr. Tarnóczi Tibor
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek.
Mezőgazdasági szaktanácsadás online támogatással: on-line benchmarking tesztüzemi adatok alapján Területválasztási szaktanácsadás tesztüzemi,illetve szimulációs.
Kérdések a második zh-hoz A vizsgán mindkettő lesz.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 3. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK október 5.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tőkeszerkezeti és eladósodottsági mutatók A következőkben.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Elemzés –Dedukció-indukció –Számviteli.
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós Értékalapú stratégiák A pénzügyi teljesítmény értékvezérelt menedzsmentje könyvének rövid áttekintése Készítette: Riffer Orsolya

A könyv célja: a hagyományos pénzügyi mutatószámokon alapuló teljesítménymérés összehasonlítása az értékközpontú mutatószámokon alapuló mérési rendszerekkel az egyes megközelítések előnyeinek és hátrányainak bemutatása

A cégek gazdasági, pénzügyi teljesítőképességének jelzői a pénzügyi viszonyszámok, amelyek több nézőpont szerint csoportosíthatóak. Bordáné Rabóczki M. Mutatók a vezetés hatékonyságának megítéléséhez Eszközmegtérülés Árbevétel-arányos eredmény Eszközforgás Egy részvényre jutó nettó eredmény Stb. Mutatók a pénzügyi teljesítmény megítéléséhez Likviditási ráták Működő tőke forgása Tőkearány-mutatók Erich A. Helfert Pénzügyi mutatók az érdekcsoportok igényeinek megfelelően Tulajdonosok Vagyonhozadék Osztalékarányok Stb. Cégvezetés Profitráták Fedezeti hányadok Hitelezők Likviditási ráták Adósságmutatók

A mutatószámok legáltalánosabb csoportosítása Jövedelmezőségi mutatók Árbevétel-arányos eredmény Eszközjövedelmezőség Vagyonarányos eredmény Forgássebesség-mutatók Tárgyi eszközök forgási sebessége Készletek forgási sebessége Vevőállomány forgási sebessége Likviditási mutatók Likviditási arány Likviditási gyorsráta Dinamikus likviditási mutatók A piaci értékelés mutatói Részvényenkénti hozam és osztalék Árfolyam/eredmény mutató Stb. Adósságmutatók Idegen tőke és összes eszközök aránya Kamatfedezettség Tőketörlesztési fedezet Stb.

A hagyományos pénzügyi teljesítménymérés kritikája Utólagosan képzett pénzügyi mutatókról van szó, ezért korlátozott a lehetőség a korrekcióra A pénzügyi mutatók inkább visszaigazolásra szolgálnak, mintsem döntéstámogatásra Jellemző a stratégiai szemlélet hiánya, nem kapcsolódnak a vállalati stratégiához Túlsúlyban vannak a pénzügyi mutatók a nem pénzügyi információkkal szemben A hagyományos pénzügyi kimutatások elkészítése sok ráfordítást igényel, miközben relatív hasznosságuk csekély Az előre meghatározott mutatók rugalmatlanok, számadataikból nehéz következtetni a jövő eseményeire

A vállalati érték meghatározása „A vállalati értéket a cég jövőbeli pénzáramlásainak a kockázatot is figyelembe vevő tőkeköltséggel történő diszkontálásával határozhatjuk meg.” A vállalati érték meghatározásának módszerei folyamatos működés esetén Szorzószámos értékelő módszerek Nyereség- és forgalomarányos mutatók Cash flow - arányos mutatók Opcióárazási modellek Diszkontált jövőbeli hozamok Diszkontált cash flow Diszkontált EVA

A tulajdonosi értéket növelő módszerek rendszerezése

Az értékteremtés mutatószámai CFROI-mutató (a befektetett tőke készpénzes megtérülése) Előnyei: Cash flow-alapon képezhető, ezért nem kötődik a számviteli eredményhez A befektetett eszközök közül csak azokat veszi figyelembe, amelyek a működéshez szükségesek Az inflációt is kezeli, ezért időben összehasonlíthatóak a mutató egyes értékei Nincs hatással a mutatóra a leírási kulcs megválasztása sem ROIC-mutató (a befektetett tőke megtérülése) A vállalat normál tevékenységével elért hozamot mutatja, függetlenül attól, hogy milyen módon finanszírozzák a céget Összehasonlítható a vállalat tőkeköltségével

Az értékteremtés mutatószámai 2 EVA-mutató (gazdasági hozzáadott érték) „A tulajdonosokat az a többlethozam érdekli, amely felette van egy adott szisztematikus kockázattal működő vállalattól általánosan elvárható hozamnak.” Lényege, hogy egy befektetés csak akkor teremt értéket a tulajdonosok számára, ha annak hozama magasabb, mint a befektetett tőke költsége Kiszámításának módja: EVA=NOPLAT-Befektetett tőke költsége ahol a NOPLAT a számított adóval korrigált nettó működési eredmény Előnyei: Kiküszöböli a hagyományos mérőszámoknak és a ROIC-mutatónak azt a hiányosságát, hogy nem kezelik a tőkeköltséget A számviteli torzító hatások jelentős részét is képes kezelni Kimunkált használati és ösztönzési rendszert építettek ki a mutató alapján

Kiknek ajánlott az EVA-mutató? Tőzsdei kutatás alapján tehát az EVA-mutató hosszú távon azoknak a cégeknek ajánlható teljesítmény-mérőként, amelyek részvényei nem forognak a tőzsdén, és amelyek nem kapnak folyamatos visszajelzést arról, hogy jó irányban haladnak-e.

Köszönöm a figyelmet!