DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
5. Téma: Az államtípusok jellemzői, viszonyuk a civil közösségekhez tk
A görög poliszok: Spárta és Athén.
„vissza a természethez!”
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A politikai rendszer.
Diktatórikus rendszerek, II.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A XIX. század uralkodó eszméi
Demokrácia és diktatúra
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A politikai hatalom legitimitása
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A romantika irodalmából
A FRANCIA FORRADALOM.
A felvilágosult abszolutizmus
Európai alkotmány- és integrációtörténet 1
Politikai kommunikáció alapfogalmak
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2. Alkotmányosság – jogállamiság 3. Alkotmányvédelem.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
Demokrácia.
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A Horthy-rendszer jellegéről
Ideológiák.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Az emberi jogok általános kérdései
Történelem – középszintű témakörök
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Alapfogalmak, definíciók
Gosztonyi Gergely Propaganda és hatalomkoncentráció A szereplők bármilyen hasonlósága valamely valós személyhez vagy helyzethez kizárólag és csakis a véletlen.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Állampolgári jogok és kötelességek
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Politológiai alapismeretek
AZ ATHÉNI POLISZ.
A demokrácia kialakulása Athénban
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A közigazgatás alapelvei
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A felvilágosodás elterjedése
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK

DIKTATÚRÁK ÉS DEMOKRÁCIÁK Diktatúrák (a XX.sz.2 felétől vált általános fogalommá) Korábban: zsarnokság, despotizmus, abszolutizmus, majd totalitárius, autoritárius rendszerek

DIKTATÚRÁK ÉS DEMOKRÁCIÁK Demokráciák (XIX. Századtól általános) Előtte: „a köztársasági kormányzati forma egyik fajtája” a nép bevonásával történő kormányzás

A diktatúra és demokrácia fogalomhasználata a politológiában Görög antikvitás az i.e. 6.sz.-ban a Türannisz, (Peiszisztrátosz, 560-527) Illegitim hatalom De: nincs pejoratív jelentése, ha jól kormányoz

Fogalomtörténet Platon, Arisztotelész, Xenophon: nem az a lényeg, hány ember kezében van a hatalom, hanem az erkölcsi tulajdonságok . A türannisz: átmeneti kormányzati forma, megteremti a demokrácia előfeltételeit

Fogalomtörténet Demokrácia (i.e 508-tól) „Népuralom”: a polgárok többsége részt vesz a politikai döntésekben A részvétel lehet: a/ közvetlen (népgyűlés, népszavazás) b/ közvetett (képviseleti rendszer)

Fogalomtörténet A demokrácia 3 feltétele: politikai részvétel a választás lehetősége (akkor 1 évre szólt) tájékoztatás (kommunikáció)

Fogalomtörténet Platon A demokrácia a csőcselék hatalma, nem szabadság, hanem szabadosság Arisztotelész A szegények uralma, akik azt a meggazdagodásukra használják A legjobb kormányzati forma a politeia (különböző kormányzati formák jó ötvözete) Ányzati formák

Fogalomtörténet Róma A diktatúra legitim intézmény (dictator, rendkívüli helyzet esetén) Sullától már a hatalom megtartásának egyik legfontosabb eszköze (Caesar, Octavianus)

Fogalomtörténet A diktatúra fogalmának alakulása középkor: abszolutizmus Majd: kommiszár (utasítás alapján eljáró) Később általánosító jelentések: pl. proletárdiktatúra, bürokrácia diktatúrája, stb

Fogalomtörténet A francia meghatározás: a politikai hatalommal visszaélés Despotizmus A XX.sz.-i „modern zsarnokság” különbözősége: elméleti alapon áll forradalmi jellegű az állam döntő szerepe

Fogalomtörténet I. A modern totális diktatúrák megjelenési formái: kommunizmus, fasizmus, nemzeti szocializmus (nácizmus) II. Nem totális diktatúrák Autoritárius rendszerek III. Ma a „multik”?

Demokrácia felfogás a középkortól Aquinoi Szent Tamás a szegények elnyomják a gazdagabbakat, a lakosság gyakorol zsarnoki hatalmat Angol polgári forradalom, a levellerek: „demokrácia” fogalmat nem használják a pejorativitása miatt Jogegyenlőség, jó kormányzás

Demokrácia felfogások Az 1789-es francia forradalom Jakobinus diktatúra=a demokrácia terror, a javak önkényes szétosztása USA a 19. század 2. felétől:népi kormányzás, önigazgatás Anglia: a sajátos alkotmányos monarchia

A demokrácia elméleti megközelítései I.A klasszikus értelmezés (17-18.sz). Normatív értelmezések (demokrácia fogalmát elvont értékekhez kötik) I/1. Individualista értelmezés (Locke, Jefferson, Mill) Legfőbb érték az egyén szabadsága és jóléte. Egyéni szabadságjogok.

A domokrácia elmélei megközelítései I/2 Kollektivista értelmezés (Rousseau, Lincoln) Fontos a társadalom jóléte, a közérdek, közakarat, közjavakból való egyenlő részesedés. Legfőbb érték: az egyenlőség I/3. Montesquieu a hatalmi ágak szétválasztásáról

A demokrácia elméleti megközelítései Individualista és kollektív felfogások közös pontjai: népuralom, önigazgatás saját értékeiket elvontnak, eszményinek tartják, amely felé csak törekedni lehet A klasszikus felfogások a XX.sz. elejéig fennmaradnak

A demokrácia elméleti megközelítései II. A Klasszikus értelmezések elitista kritikái (Mosca, Pareto, Michels) Feloldhatatlan ellentmondások: - szabadság és egyenlőség összeegyeztethetetlen - közjóra törekvés: nincs olyan, ami mindenkinek hasznos (misztikus)

A demokrácia elméleti megközelítései - önigazgatás, a kormányzás v.kinek v.ki feletti hatalma - aktív, racionális állampolgár?(az embereknek ösztönös cselekedeteik is vannak – Freud)

A demokrácia elméleti megközelítései III. A neoklasszikus értelmezések - a szabadság és egyenlőség vallásos jellegű kategória (Hallawell) - a demokrácia „életmód”, az emberek morális egyenlőség-felfogása. Gyakorlatban: a demokrácia önkormányzat, népkormányzat (Rennock)

A demokrácia elméleti megközelítései IV. Az empírikus demokrácia értelmezés A politikai viszonyokat nem idealizálni kell, hanem megmagyarázni, így el lehet jutni a demokrácia lényegéhez Proceduális definíciók alkalmazása A demokrácia módszer (bizonyos intézmények meglétéhez eljárásokhoz kötik)

A demokrácia elméleti megközelítései Empírikus megoldások 1. Felelős és reakcióképes kormányzat és életképes ellenzék 2. demokrácia= demokratikus módszer, a döntési jog megszerzése a szavazatok elnyerésének versenye (Schumpeter)

A demokrácia elméleti megközelítései 3. Demokrácia=alkotmányosság A hatalom korlátozásának biztosítéka a jogok és az ellenőrző intézményi mechanizmus működése (Hayek) 4. Demokrácia= ellenőrzött hatalom (Dahl)

A demokrácia elméleti megközelítései 5. Populista megközelítés Demokrácia=népuralom, többségi uralom, politikai egyenlőség (Jefferson-Jackson)

R. Dahl Demokrácia helyett: Poliarchia Sok központú uralomszerkezet Azokat a demokráciákat kell vizsgálni, ahol a leghosszabb ideig, a legtöbb ember számára, a legjobb létfeltételeket biztosították (Anglia, USA, Svájc, Hollandia, stb.)

Dahl A demokrácia proceduális feltételei: szervezkedési, egyesülési, gyülekezési jog 2. szavazati jog, választójog, részvétel biztosítása 3. Kifejezés szabadsága, szólásszabadság 4. Információ szabad áramlása, sajtószabadság

Dahl 5. Választhatóság időközönként és rotáció 6. Vezetés joga a szavazatokért, kampányolás 7. szabad, tiszta választások 8. A politikai-állami intézményekben a politizálás függ a szavazástól és tömegtámogatástól

Demokrácia felfogások Demokrácia= viták általi kormányzás, szocializált konfliktusok (Lindsay, Berker)) Feltétele: versengő csoportok, elismert és tiszteletben tartott ellenzék, nyilvánosság

J. Schumpeter A politikai demokrácia= az állampolgárok beleegyezésén és felhatalmazásán nyugvó képviseleti intézményeken keresztül érvényesülő kormányzati rendszer „versengő demokrácia”

A. Lijphart A demokrácia szubsztantív (tartalmi) feltételei: Gazdasági növekedés, GDP, GNP Inflációs ráta Munkanélküliség Jövedelem-megosztás Szegénység Korrupció mértéke

A. Lijphart Kisebbségi érdekek védelme (nemi, faji, etnikai, vallási, stb) Női képviselet Családpolitika Közéletben való részvételi aktivitás A hatalom stabilitásának mutatói(tüntetések, sztrájkok, merényletek, stb) A közbiztonság helyzete