Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szóbeli vizsga és szervezésének kérdései mindkét szinten
Advertisements

Médiapedagógia.
Vizuális képességek fejlődése
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Matematika kompetenciaterület
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Amit a Honismeret órákkal kapcsolatban tudni kell!
Actium Kr.e. 31-ben a görög partoknál megütköztek egymással Marcus Antonius és Octavianus seregei. Kleopátra és Antonius elmenekültek, Octavianus győzelmet.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Könyvtárhasználat.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
„Sztárok” az irodalomban
„Jó gyakorlatok” Nagyné G. Jordanoff Györgyi. A „jó gyakorlat” újszerűsége  a MiTiok programban szereplő tananyag adaptálása és felhasználása IKT eszközök.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Női szabó munkacsoport
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Kompetensek lettünk? június 27..
A Számvitel Didaktikája
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Bepillantás egy boldogabb világba: Anika illúziója és a mozinézők illúziója 10/C.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Pálfi Szabolcs filmes „Alapvetően animációs filmekkel akartam foglalkozni, hamar rájöttem, hogy az animáció kreatív eszköz ahhoz, hogy egyedül vagy kevés.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Office 2010 oktatása szakközépiskolában Fodor Gábor Antal Békésy György Szakközépiskola.
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Helyzetkép a differenciálásról. Differenciált házi feladat előző órai következő órai Gyakoriság%Gyakoriság% igen 11,7610,2 nem 3661,04271,2 nem válaszolt.
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Tanulási nehézségek 5/3.
Hogyan tanulok otthon? 5/2.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Így tanítom… tavasz- tanári konferencia PROFILKÉPEK A „FAKEBOOKON” Filep Otília Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Előadás másolata:

Egy könyvtári foglalkozás tervének bemutatása Mozgóképkultúra és médiaismeret 8.osztály A filmek sokfélesége I.

Cél: A film egy új, szinte minden más, eddig kialakult műfajt átfogó művészetként számos ágra bomlott. A gyerekek rajzfilmeken, vígjátékokon, bűnügyi és egyéb filmeken nőnek fel.

Cél: El kell érni, hogy a sokféle alkotás ne ömlesztve maradjon meg, hanem műfajok szerint rendeződjön a tizenévesek tudatában, ismerjék meg az egyes műfajok klasszikus remekeit (animációs, burleszk, western - , musical, bűnügyi, fantasztikus, dokumentumfilmek

Követelmény: Ismerjék meg az alapvető filmműfajok jellemzőit, klasszikus alkotásait, rendezőket, filmszínészeket. Tudják a tanulók a látott és megbeszélt filmeket elhelyezni a filmműfajok sokaságában.

Követelmény: Hogy erre a tanulók képesek legyenek, ahhoz a klasszikus alkotások közül meg kell ismerniük néhányat. Természetesen itt alapozhatunk a tizenévesek eddigi ismereteire, ami azonban döntően a legújabb filmekre koncentrálódik.

Kiemelt készségek, képességek: tájékozódó olvasás, adatkeresés, lényegkiemelés, felidézés, rendszerezés, összehasonlítás, véleményalkotás.

Munkaformák: heterogén csoportok, frontális osztálymunka, egyéni gyűjtőmunka

Módszerek: megbeszélés, szóforgó, csoportok közti mozaik

Szervezési feladatok: A csoportok elhelyezkedése után a szerepek (felelősök) kisorsolása, csoportonként mindenki húz egy kis képet.

Szerepek Felolvasó: (könyv) közös források használatakor, mindenkit érintő feladatoknál felolvas. Eszközfelelős: (olló, színes ceruza) kiosztja, begyűjti az eszközöket, gondoskodik arról, hogy azokat társai rendbe rakják. Időfigyelő: (óra) gondoskodik arról, hogy a csoport a megadott időn belül oldja meg a feladatot, rendszeresen figyelmeztet az idő múlására. Jegyző: (toll) leírja a csoport döntéseit, és megoldásait. Csendkapitány: (katonai sapka) felel azért, hogy a csoport ne zavarja a többiek munkáját.

Tanári instrukció: könyvtári szabályok  Csendben dolgozunk, hogy ne zavarjunk másokat. Táskát, kabátot nem viszünk be a könyvtárba, csak a legszükségesebb felszereléseket. Minden könyvet a helyére tegyünk vissza. Az E-Pont használatakor a Géphasználati naplót kitöltöm.  A könyvekre vigyázunk, még ceruzával sem húzunk alá semmit bennü

Tanári instrukció: mi segíti a munkánkat a könyvtárban?  szótárak  lexikonok  folyóiratok  CD romok  video DVD  Internet

Ismétlés Irányított kérdésekkel…

1. Melyek a némafilm és a hangosfilm közötti alapvető különbségek? némafilm: kikiáltók, előadók zenekísérettel, zenekarok, gépzongora, különféle zörejek. Cél: a képpel szinkronban hallható hang visszaadása, azaz annak fotografikus rögzítése. hangosfilm: 1926. Don Juan Warner Brothers stúdióban, a vetítőgép egy lemezjátszóval volt elektromosan összekötve. Filmszalagra írt hang  hangsávos film.

zömmel angol nyelvű filmek, 2. Milyen technikai nehézségekkel kellett megküzdeniük a gyártóknak a filmek szinkronizálásakor? nyelvi eltérések, zömmel angol nyelvű filmek, egyazon filmet több nyelven is leforgatták, ez nagyon költséges eljárás volt világnyelvek = szinkronizálás kisebb nyelvek = feliratozás

3. Kik voltak a hangosfilm első korszakának nagy sztárjai? Charlie Chaplin (némafilmekből jött át), Bette Davis, Maurice Chevalier, Judy Garland, Marlene Dictrich, Gary Cooper

4. Hogyan próbálták uralni az amerikai filmesek az európai piacot? 1944. után politikai alkura hivatkozva a két nagy filmgyártót, Németországot és Olaszországot egy ideig kiiktatják. Az amerikaiak a Marshall – segély révén gazdaságilag zsarolták szövetségeseiket.

Feladatlap megoldása Kiosztott feladatlap megoldása, csoportmunkában, a könyvtárban minden segítség megtalálható.

1. feladatlap: Animációs filmek 1. Olvassátok el a tankönyv 36. oldalán lévő szöveget az animációs filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó. 2. Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - animáció: ___________________________________________________________________ animátor: ___________________________________________________________________ fázis: ____________________________________________________________________trükkfelvétel: ____________________________________________________________________ 3. Ki volt Walt Disney? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ___________________________________________________________________ 4. Milyen animációs filmek találhatók könyvtárunkban? ___________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e animációs film? Címe?

2. feladatlap: Burleszk filmek 1. Olvassátok el a tankönyv 36-37. oldalán lévő szöveget a burleszk filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó. 2. Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - burleszk: _____________________________________________________________________________ - komikus: ______________________________________________________________________________- tragikomikus: _____________________________________________________________________________ - geg: ______________________________________________________________________________ 3. Ki volt Harold Lloyd ? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ______________________________________________________________________________ 4. Milyen burleszk filmek találhatók könyvtárunkban? ______________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e burleszk film? Címe

3.feladatlap: western filmek 1. Olvassátok el a tankönyv 37. oldalán lévő szöveget a western filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó. 2. Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - western: __________________________________________________________________________________________ - tipikus: __________________________________________________________________________________________ - romantika: __________________________________________________________________________________________ -macho: __________________________________________________________________________________________ 3. Ki volt Jon Wayne? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! __________________________________________________________________________________________ 4. Milyen western filmek találhatók könyvtárunkban? __________________________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e western film? Címe?

4. feladatlap: Musical filmek 1. Olvassátok el a tankönyv 37. oldalán lévő szöveget a musical filmekről! Készítsetek rövid ismertetést róla társaitoknak! Eszközök: csomagolópapír, filctoll, ragasztó. 2. Magyarázzátok meg a következő szavak jelentését: - musical: ____________________________________________________________________________ - operett: ____________________________________________________________________________ - varieté: ____________________________________________________________________________ -motívum: ____________________________________________________________________________ 3. Ki volt Fred Astaire? Gyűjtsetek róla néhány fontos információt! ____________________________________________________________________________ 4. Milyen musical filmek találhatók könyvtárunkban? ____________________________________________________________________________ 5. A média tantárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag címlistájából keressetek két – három perces filmanyagot, mely a feladatsorotokhoz kapcsolható. 6. Az otthon gyűjtött címek közt volt – e musical film? Címe?

Értékelés és szempontjai Értékelés: egyéni, csoport, osztály. Szempont: feladatok helyes megoldása, közös munka, egyéni ötletek, aktivitás, fegyelem

Kiegészítés, megjegyzés A következő órán ugyanilyen feladatsorral folytatnám a filmműfajok ismertetését a könyvtárban. A következő kooperatív módszereket alkalmaznám: - csoportok közti mozaik - kérdésküldés - szóháló