Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Kliens-szerver architektúra
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Elmélet.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az operációs rendszerek
Hardver – szoftver Elméleti alapok.
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Ez függ, a számítógép méretétől és felhasználásától: 1.Nagygép – vállaltnál 2.PC - vállaltnál vagy otthon 3.Speciális számítógép egy berendezésben.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Operációs Rendszerek II. Első előadás. Mai alkalom.
Számítógépes üzemmódok
A hálózati kapcsolat fajtái
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
3. előadás Műszaki informatika.
Szoftver §60-as évek: nagygépes rendszerek §kevés hozzáértő szakember §lassú a fejlesztési folyamat §napjainkban felgyorsul l személyi szg-ek.
Információtechnológiai alapok 9. osztály
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Bevezetés az operációs rendszerek világába
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011.

Miről lesz szó? 1. Az operációs rendszer fogalma, Kialakulása, feladatai Fajtái csoportosítása Hány bites? Milyen platformon fut? Működési módok alapján: Karakteres, grafikus felületű Kötegelt feldolgozású, időosztásos, valós idejű Jellemzői Alapfogalmak

Az operációs rendszer fogalma 1. Az operációs rendszer - egy olyan programrendszer, amely elosztja az erőforrásokat vezérli, és ütemezi a programok végrehajtását, biztosítja a kommunikációt a felhasználó és a gép között.

Az operációs rendszer fogalma 2. Alapfogalmak értelmezése: Programrendszer - több programból áll Erőforrás - A fontosabb hardverelemek és a szoftver Ütemezés - egyszerre több program fut Kommunikáció – kiírja, hogy a gép mit kér a programfuttatáshoz, kiadja az eredményeket, vagy az esetleges hibákat.

Az operációs rendszer története 1. Az első számítógépeknek (régi nagy gépeknek) lényegében nem volt operációs rendszere. Később 60-as, 70-es években megjelentek a különböző vezérlő programok (pl. CP/M), amiből aztán kifejlődtek az egyre bonyolultabb, és többet tudó operációs rendszerek. Jó pont ha valaki tudja, mit jelent a CP/M ? Az operációs rendszernek egyre több feladatot kellett megoldani!

Az operációs rendszer feladatai A felhasználói felület biztosítása memóriakezelés perifériakezelés állománykezelés folyamatok szervezése hibakezelés védelem …

Az operációs rendszer története 2. Az első jelentősebb operációs rendszer (régi a UNIX (1969.), amelynek számos változata van még használatban. PC-s operációs rendszerek: DOS (Disk Operating System) s ennek változatai: MS-DOS, PC-DOS, DR-DOS, Free- DOS, … … a továbbiakra egyelőre nem térek ki!

Az operációs rendszer csoportosítása 1. Felület szerint: Karakteres pl. DOS, UNIX, .. Grafikus pl. Windows 95, … Felhasználók és feladatok száma szerint: Egy feladatos (single task) DOS Több feladatos (multitask) Egy felhasználós (Single user) Hálózatos operációs rendszerek Windows NT, Novell Netware, .. Több felhasználós (Multi user)

Példák a beviteli felületekre Karakteres felület Grafikus felület

Az operációs rendszer csoportosítása 2. Feldolgozás alapján: (magyarázat később!) Kötegelt feldolgozás (batch) Időosztásos (Time-sharing) Valós idejű (real-time) Platform alapján: (Operációs rendszer + számítógép fajta) Hány bites számítógépen fut? 8-, 16-, 32-, 64-, 128-bites Egy processzoros – több processzoros? Egy magos – több magos?

A time-sharing fogalma Időosztásos működési mód A számítógép gépidejét felosztják időszeletekre, amikből a felhasználók kaphatnak, azaz akkor foglalkozik a gép az ő programjukkal.

A valós idejű (real-time) fogalma Folyamatirányításban alkalmazzák ezt a működési módot Az egyes folyamatelemekhez prioritásokat rendelnek és mindig a nagyobb prioritású program fut.

Az operációs rendszer csoportosítása 3. Felépítés alapján Host-terminal (nagygépes rendszereknél) Szerver – kliens (kiszolgáló – ügyfél) hálózati alkalmazások

Az operációs rendszer felépítése (egyszerűsített) Kernel (rendszer mag) Shell (héj)

Az operációs rendszer felépítése Nem kell lerajzolni!