DISZKréten az adathordozókról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
Készítette: Diczházi Attila
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Mai számítógép perifériák
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Tároló perifériák.
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

DISZKréten az adathordozókról Előadási segédlet

Az adattárolás módjai Az adattárolásnak ma 3 alapvető módját használjuk: Mágneses, Optikai, Szilárdtest (SSD) adattárolás. Az SSD-kkel most nem foglalkozunk.

A mágneses adattárolók Legismertebb mágneses tárolók a hajlékonylemez (floppy) és a merevlemez (HDD). A floppy kis kapacitású, lassú, de cserélhető mágneslemez. Létezik 3,5”-es és 5,25”-es változat. Régen létezett még 8”-es is. Ma már egyre ritkábban használják.

A merevlemez Nagy kapacitású, de rögzített adattároló. A lemez nagy sebességgel forog a 2 olvasófej között. Emiatt akár egy, az eszközbe kerülő porszem is katasztrófát okozhat! Kapacitása ma kb. 40-2000 GB között mozog. A lemez felületét mágnesezhető réteg fedi, melyen az adat mágneses „zavarok” formájában tárolódik.

Hordozható merevlemezek Gyakori megoldás: a mobilrack A lemez egy külön „fiókba” van csomagolva Másik megoldás: Külső merevlemezek Gyakorlatilag egy hagyományos merevlemezt csomagolnak egy házba egy USB vagy FireWire átalakítóval Újabb megoldás az eSATA – a számítógép SATA-portját vezetik ki külső csatlakozóra. Így nincs sebességvesztés.

Az optikai tárolás Lézerrel írt-olvasott lemezt alkalmaz, „gravírozható” réteggel a mágnesezhető helyett. Az adatokat a rétegbe égetett mélyedések („pitek”) tárolják. Rövidebb hullámhosszú lé- zerrel nagyobb adatsűrűség érhető el. A kép egy optikai lemez adatrétegét ábrázolja.

A CD Eredetileg hanglemeznek fejlesztették ki, a bakelitlemez kiváltására. Infravörös lézert használ, kapacitása kb. 700 MB. Az első sikeresnek mondható optikai formátum. A LaserDisc már korábban a piacon volt, de nem terjedt el. Olvasási sebessége eredetileg 150 KB/s volt, ez mára 7,8 MB/s-re emelkedett.

A DVD A CD utódja, 650 nanométeres (vörös) lézert használ. Adat- és videótároló formátumnak készült. Kapacitása 4,7 GB, a kétrétegű változaté 8,5 GB. A CD-vel szemben az adatréteg fö- lött egy műanyag védőréteg található. Adatsebessége 1350 KB/s-től közel 30 MB/s-ig terjed. Másolásvédelmi technológiával is rendelkezik (CSS). Megjelenése után egy évvel már feltörték!

CD vs. DVD CD DVD 780 nanométeres lézer Elsősorban zenei célra 700 MB kapacitás Csak egyoldalas változat Az adatréteg nem védett Fajtái: CD-DA, CD-ROM, CD-R és CD-RW. 650 nanométeres lézer Adat- és videótárolásra 4,7-8,5 GB kapacitás oldalanként Védőréteg az adatréteg felett Fajtái: DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM.

Blu-ray Disc Kék lézerrel (405 nm) írt formátum. Emiatt jóval kisebb, vékonyabb piteket használ. 25GB kapacitás rétegenként. Akár oldalanként 4 réteg megengedett. HD-videózásra fejlesztették ki. A DVD-nél is erősebb másolásvédelem. Ezt is sikerrel feltörték! Sokáig a HD-DVD formátummal rivalizált, mely végül nem terjedt el.

Viszontlátásra! Készítette: Stefanik Gábor (STGRAAI.ELTE)