A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum 2009. május 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Advertisements

Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
Nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalások
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
Globalizáció és környezeti problémák
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások – története/vállalásai ZELEI.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.

Tartalom 1. A globális és regionális klímaváltozás kihívásai 2. A nemzetközi együttműködés előttünk álló kérdései 3. Az EU kibocsátás-csökkentési céljai 4. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és Program …További feladatok

Globális és regionális klímaváltozás Globális változás: Globális változás: átlagban 0,75 °C melegedés 100 év alatt átlagban 0,75 °C melegedés 100 év alatt alig változó csapadékviszonyok alig változó csapadékviszonyok Térségünkben erősebb a változás mint a globális átlag: Térségünkben erősebb a változás mint a globális átlag: 1 Celsius fokot meghaladó melegedés 1 Celsius fokot meghaladó melegedés Kimutatható csapadék-csökkenés Kimutatható csapadék-csökkenés A globális melegedés az utóbbi években mérséklődött A globális melegedés az utóbbi években mérséklődött A regionális szélsőségek erősödtek (nagy melegek, növekvő aszályhajlam, hirtelen áradások) A regionális szélsőségek erősödtek (nagy melegek, növekvő aszályhajlam, hirtelen áradások)

Növekvő hőmérséklet, (forrás: OMSZ)

Csökkenő csapadék, (forrás: OMSZ)

Globális és regionális klímaváltozás: a jövő? Az évszázad második felére vonatkozó globális hőmérsékleti előrejelzések széles sávban szórnak Az évszázad második felére vonatkozó globális hőmérsékleti előrejelzések széles sávban szórnak A kibocsátás-csökkentési célok kijelöléséhez nem szükséges pontos éghajlati forgatókönyv, „csak” politikai akarat az elővigyázatosság elve alapján A kibocsátás-csökkentési célok kijelöléséhez nem szükséges pontos éghajlati forgatókönyv, „csak” politikai akarat az elővigyázatosság elve alapján Az adaptációhoz azonban nem elégséges a távoli jövőre vonatkozó globális hőmérsékleti prognózis Az adaptációhoz azonban nem elégséges a távoli jövőre vonatkozó globális hőmérsékleti prognózis

A prognózisok széles sávban szórnak

Pontosabb előrejelzésre van szükség Rövidebb időtávra (akár egy-két évtizedre) Rövidebb időtávra (akár egy-két évtizedre) Regionális bontásban (Kárpát-medence, egyes tájegységek); Regionális bontásban (Kárpát-medence, egyes tájegységek); Nagyobb pontossággal Nagyobb pontossággal A becsléseknek a hőmérséklet mellett a csapadékra és az egyéb hatásokra is ki kell terjednie  szükséges intézkedések megalapozása (talaj, vízháztartás, ökoszisztémák – tározás, öntözés, árvízi felkészülés) A becsléseknek a hőmérséklet mellett a csapadékra és az egyéb hatásokra is ki kell terjednie  szükséges intézkedések megalapozása (talaj, vízháztartás, ökoszisztémák – tározás, öntözés, árvízi felkészülés) A tudomány növekvő szerepe a forgatókönyvek elkészítésében, a felkészülésben és a problémák megoldásában (innováció, hatékonyság, technológiai megújulás)

Tervezett fejlemények a nemzetközi együttműködésben Hogyan folytassuk 2012 után? 1992 ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény 1992 ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Kiotói Jegyzőkönyv: 1990-hez képest kibocsátások ~5%-kal csökkentése re Kiotói Jegyzőkönyv: 1990-hez képest kibocsátások ~5%-kal csökkentése re Az EU-15 akkor 8%-os csökkentést vállalt Az EU-15 akkor 8%-os csökkentést vállalt Magyarország 6%-os csökkentést vállalt ( hez képest) Magyarország 6%-os csökkentést vállalt ( hez képest) Folynak az előkészületek egy további megállapodásra (Koppenhága, 2009 december) Folynak az előkészületek egy további megállapodásra (Koppenhága, 2009 december) Cél: Magyarország 2012-ig a Kiotói vállalásoknak megfelelően, azt követően az EU tagállamok közötti megállapodásnak megfelelően csökkentse kibocsátásait.

EU: további kibocsátás-csökkentési célok 20%-os kibocsátás-csökkentés 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20%-os kibocsátás-csökkentés 2020-ra az 1990-es szinthez képest 30%-os ÜHG kibocsátás-csökkentés 2020-ra az 1990-es szinthez képest akkor, ha lesz átfogó globális megállapodás 2012 utánra 30%-os ÜHG kibocsátás-csökkentés 2020-ra az 1990-es szinthez képest akkor, ha lesz átfogó globális megállapodás 2012 utánra 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátását %-kal kell csökkenteni 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátását %-kal kell csökkenteni Ennek érdekében (is) az EU elfogadta a klíma- energia csomagot Ennek érdekében (is) az EU elfogadta a klíma- energia csomagot

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és ProgramMeghatározzák: a) A Keretegyezményben, illetve a Jegyzőkönyvben az emberi eredetű üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére, illetve korlátozására, e gázok nyelőinek erősítésére irányuló, a Magyar Köztársaság által vállalt kötelezettségek teljesítésének fő intézkedéseit (energiatermelés és -felhasználás, közlekedés, mezőgazdaság, erdészet, hulladékgazdálkodás), ezek menetrendjét és fő finanszírozási forrásait; b) az éghajlatváltozás hazai hatásaihoz való alkalmazkodás szükséges lépéseit (természetes élővilág, emberi egészség, vízgazdálkodás, erdészet, területfejlesztés), a főbb intézkedéseket és azok finanszírozási forrásait; c) a hazai kibocsátások költséghatékony csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hazai hatásaihoz kapcsolódó horizontális intézkedéseket (kutatás-fejlesztés, képzés, információ). d) Kapcsolódások: NKP, Nemzeti Energia Stratégia, Megújuló Energia Stratégia, Energiahatékonysági Cselekvési Terv, …

Kibocsátás-csökkentési intézkedések Az EU klíma-, energiacsomagjához kapcsolódóan Közösségi szinten Közösségi szinten  Emisszió-kereskedelmi Rendszer  A szabályozás segítségével (pl. az autók, majd a repülés CO2-kibocsátásának korlátozása) - technológiai fejlesztés, innováció, szemléleti, gazdasági, piaci változások Magyarországon Magyarországon Nemzeti Környezetvédelmi Program, NÉS, NÉP Nemzeti Környezetvédelmi Program, NÉS, NÉP Energiahatékonysági cselekvési terv és a megújuló energia stratégia Energiahatékonysági cselekvési terv és a megújuló energia stratégia

Alkalmazkodás a változásokhoz Főbb érintett területek: Mezőgazdaság (növénytermesztés, állattenyésztés) Mezőgazdaság (növénytermesztés, állattenyésztés) Erdőgazdálkodás Erdőgazdálkodás Természet- és tájvédelem Természet- és tájvédelem Vízgazdálkodás Vízgazdálkodás Egészségügy, járványügy, kórházi ellátás (hőségriadó) Egészségügy, járványügy, kórházi ellátás (hőségriadó) Területfejlesztés, épített környezet Területfejlesztés, épített környezet Infrastruktúra Infrastruktúra Turizmus Turizmus

Összefoglaló Adott, de részben általunk is alakítható a nemzetközi és az EU szintű klímapolitikai feltételrendszer Adott, de részben általunk is alakítható a nemzetközi és az EU szintű klímapolitikai feltételrendszer Létezik és működik a hazai törvényi szabályozás (stratégiák, törvények, rendeletek) Létezik és működik a hazai törvényi szabályozás (stratégiák, törvények, rendeletek) Kényszer és érdek egyszerre: új nemzetközi feltételrendszer + hazai szerkezeti reformok Kényszer és érdek egyszerre: új nemzetközi feltételrendszer + hazai szerkezeti reformok Tudományos-technológiai innováció: társadalmi fejlődés, ökológiai stabilitás, gazdasági prosperitás Tudományos-technológiai innováció: társadalmi fejlődés, ökológiai stabilitás, gazdasági prosperitás

Köszönöm szíves figyelmüket.