Első tapasztalataink SofPort AO tipusú szilikon hátsócsarnok lencsével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sin függvény grafikonja
Advertisements

A NAP SZÍNKÉPE Megfigyelés különböző hullámhosszakon
A SZIVÁRVÁNY.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
A krónikus parotitis sebészi kezelése
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
A sebészet hatékonysága a siker kulcsa a 21. században
Advanced Optics IOLs Akreos Advanced Optics (AO)
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus.
DOMILENS PROGRESS 3 TÍPUSÚ MŰLENCSÉVEL ÉLŐ SZEMÉLYEK FINOM LÁTÁSFUNKCIÓI 8 ÉVVEL A BEÜLTETÉST KÖVETŐEN MAKAY ÁGNES1,2, GONDA GYULA1 PEST MEGYEI FLÓR FERENC.
Antigén-antitest kölcsönhatáson alapuló módszerek (ELISA, immunhisztokémia, Western blot, lateral flow tesztek)
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ
Bausch and Lomb Aszférikus Akrilát Szemlencse Akreos Advanced Optics
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A szem és a látás.
Bridgestone Magyarország Kft.
Látás és világítás.
Az optikák tulajdonságai
Villamosság élettani hatásai Az optikai sugárzás élettani hatása
Horváth Gábor: A geometriai optika biológiai alkalmazása - Biooptika
SZÍNEKRŐL.
Hősugárzás.
Hősugárzás Radványi Mihály.
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
A fény és az ember MÁSODIK RÉSZ.
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Szem.
Látás – észlelet Az informatikus feladata információs technológiák:
Elektromágneses színkép
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
Szemléletváltás a szürkehályog műtétben
Disulfiram inplantatio
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Az emberi szem és a látás
(A rovarok tájékozódása)
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen A renin-angiotenzin szerepe a vese kórállapotaiban (a molekulától a betegágyig). A multi-foton.
Copyright ©2013 by Oriflame Cosmetics SA
II. Utóhatások - adaptáció
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Biológiai óra – biológiai funkciók periodicitása Pl. hőmérséklet hormontermelés emésztés alvás / ébrenlét.
Tágra zárt szemek.
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Az alvó ember és az álmodó agy
PROBIO: amorf–szilikon karbid:H stent bevonat. A thrombus kialakulás megelőzése 1. Thrombus képződés stent felületén: A fibrinogén - fibrin átalakuláshoz.
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
A szem felépítése és a látás folyamata
Készítette: Baricz Anita - Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó Gréczi László – Andrássy Gyula Szakközépiskola, Miskolc Csoportvezetők:dr. Balázsi Katalin.
Fénytani eszközök A szem.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Hősugárzás.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
3. Az emberi szem felépítése és a látás alapfolyamatai
Készítette: Porkoláb Tamás
6.4 feladat.
Előadás másolata:

Első tapasztalataink SofPort AO tipusú szilikon hátsócsarnok lencsével dr. Sebestyén Margit, dr. Kaprielian Zaven dr Kollarics Béla Szent Pantaleon Kórház Kht. Dunaújváros Keszthely, 2008.március 27-29.

Jellemzők Optika elülső és hátsó felszíne aszférikus. Új generációs szilikon alapanyag Szögletes szél 360°-ban Viola szűrős technológia

Aszférikus optikai felszínek I. Aszimmetrikus bikonvex optika Meredekebb elülső felszín Alacsonyabb refraktív index Minimális felszíni „glare”

Aszférikus optikai felszinek II. Standard szférikus IOL Bikonvex szférikus felszínek +SA SofPort AO IOL Aszimmetrikus bikonvex optika SA=0

A lencse mérete

Törésmutatók OPTIKA HAPTIKA Legújabb generációs szilikon Refractive index: 1.43 6.0 mm optika HAPTIKA Préselt viola PMMA Módosított C hurok 5º dőlésszög 13.0 mm méret

Dioptriák 0 - 4.0 D között 1-D növekedés

Immerziós A-scan vagy IOL master Konstansok Applanatiós A-scan Immerziós A-scan vagy IOL master A-konstans 118.0 118.7 ACD 4.97 5.40 Műtéti faktor 1.22 1.62

Biokompatibilitás A látásélesség egyenértékű a hidrofób acril anyag látáseredményével, krónikus gyulladások esetén is alkalmazható, alacsony a hátsó toki fibrózis kialakulásának esélye Alacsony az epithel, epithelioid és az óriás sejtek előfordulása összehasonlítva más műlencse anyagokkal. 360°-ban elől és hátul is éles szél kiképzés az optikán, minimális a sejt migráció, az akril lencsével azonos arányban fordul elő a hátsó toki fibrózis

„Glare” és a „szellemkép” kialakulása

Látható fény spektruma 400-700 nm között Infravöröstől - UV tartományig

Fény energiája A foton energiája nő, ahogy a hullámhossz csökken A látható fényből a violának van a legmagasabb energiája A fototoxicitás a foton energiájával párhuzamosan nő A SofPort AO viola szűrője a magas energiájú fototoxikus fényt szűri ki A SofPort több violát és kevesebb kéket szűr ki

A fény fototoxicitása A viola fény energiája fotokémiai reakciókat indít el Azok a beavatkozások, melyek után több fény jut a retinára AMD kialakulásához vezethetnek A lencsehíjas szemben a viola fény a toxikusabb

Kék fény blokkolásának hatásai Az éjszakai fények nagyrészt a kék tartományba esnek. A kék fény blokkolása műlencsével redukálja a szkotopikus érzékenységet és ezért romlik az éjszakai látás Kék fény blokkolása esetén zavart szenved a nappali látás is (Circadian ritmus, alvás minta)

Kék fény és a circadian ritmus A kék fénynek szerepe van a circadian ritmusban A retinális ganglion sejt jelet küld az agyba és szabályozza a corpus pineale hormontermelését, gátolja a melatonin termelődést, ez a hormon szabályozza a circadian ritmust. A retinális ganglion sejtek egyik fotopigmentje a melanopsin, mely a kék fény elnyeléséért felelős. Amikor a melatonin termelődése fokozódik, a test hőmérséklete csökken és következik az alvás Amikor a melatonin termelődése csökken, a test hőmérséklete emelkedik, nő az éberség és az észlelés javul.

Kor és látásminőség Idősebb páciensek gyakran szenvednek alvászavarban és depresszióban Oka, hogy a retinát kevesebb kék fény expozícó éri Ez a következő okokra vezethető vissza: Az idős kristályos lencse blokkolja a kék fényt Az idős páciens pupillája szűk Az idős páciens kevesebb időt tölt a szabadban nappal A cataracta műtét alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy megtartsuk a retina kék fény expozícióját

SofPort AO implantációs rendszere Könnyű a műlencse behelyezése a injektorba Zárt rendszerben történik az implantáció Fejlődött a dugattyú és a vezető rendszer Rendkívül könnyű a rendszer Nagyon könnyen mozgatható az injektorban a műlencse

Beteg és módszer 10 esetben végeztük el a SofPort AO műlencse beültetését. 7 esetben volt 6 hetes kontroll Sima műtétek, zavartalan postoperativ szak VF14-es kérdőiv és kontraszt érzékenység vizsgálata

Eredmények Látásélesség minden esetben 1.0 korrekcióval A kontrasztérzékenység minden esetben a kornak megfelelő optimális érték Az első szemben lévő szférikus lencséhez képest a kontrasztérzékenység eredménye magasabb

SOFPORT AO A 2.8 mm-es seben beültethető, új generációs szilikon, aszférikus,viola szűrős műlencsét kiváló tulajdonságai miatt ajánlom a betegek számára és az operatőrök figyelmébe.

Köszönöm a figyelmet!