Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
Az önkéntesség/önkéntes munkavégzés és a szociális felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjai, együttműködése „Reflektív szociális képzési rendszer a.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
Civil szervezetek Magyarországon
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
„Közösen a bűnmegelőzésért” szakmai nap Pécs, Hotel Laterum december 13. Az önkéntesség, mint közösségi erőforrás Önkéntesség Baranya megyében.
Az önkéntes munka és annak csoportképző szerepe a felsőoktatásban tanuló fiatalok körében Fényes Hajnalka December 3.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Alapfogalmak, definíciók
Cselekv ő ifjúság Alap pillérek Nem formális oktatás Aktív ifjúsági részvétel - participáció Európai polgárság.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Iskolai közösségi szolgálat
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Népfőiskolák Magyarországon
LEADER, Identitás, Sport
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Az önkéntesség/önkéntes munkavégzés és a szociális felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjai, együttműködése „Reflektív szociális képzési rendszer a.
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Készítette: Soós Kitti

A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évévé nyilvánította.

Önkéntesség Fogalma: az önkéntesség jelöli azt a feladatot, amit önkéntesen vállalnak és azt a személyt, aki szolgáltatásait önként ajánlja fel. Három jellemző tulajdonsága: az önkéntességet elsősorban nem anyagi ellenszolgáltatásért végzik a tevékenységnek nincs külső kényszere szükségképpen más személy vagy a társadalom hasznára kell irányulnia

Az önkéntesség munka vagy tevékenység? Az önkéntes tevékenység célja: Mások érdekében is cselekedni Közösségformálás Értékteremtő tevékenység Az önkéntes tevékenységnek nem célja: Helyettesíteni az állami alapfeladatokat Helyettesíteni a fizetett munkalehetőségeket

Önkéntesség a rendszerváltás után A rendszerváltás után megnőtt az alapítványok és egyesületek száma. (1982 → 6570 db nonprofit szervezet 2003 → db nonprofit szervezet) 2001 Amszterdam : az Önkéntesség Nemzetközi Éve nyitó konferenciáján Magyarország is hivatalosan képviseltette magát d ecember 5-én rendezték meg az Ö nkéntesek N emzetközi N apját Magyarországon

Hagyomá- nyos típusú Szegényeken való segítés Vallás fontossága Erkölcsi kötelesség Közösséghez tartozás Modern típusú Tapasztalatszerzés Szakmai fejlődési lehetőség Szabadidő hasznos eltöltése Vegyes típusú Ugyanolyan arányban hagyományos és modern típusú válasz

Önkéntesség típusaHAGYOMÁNYOSÚJ Korosztály35 felett26 alatt NemInkább nőkNem jellemző Iskolai végzettségMagasabb végzettségűekNem jellemző Családi állapotHázasokEgyedülálló, hajadon, nőtlen Gyermekek számaGyermekesek (minél több gyermek,annál inkább ez a kategória) Gyermektelenek

A civil szektor az Európai Unióban Nem egységes, minden tagállamban a helyi történelem, kultúra, politika és gazdaság alakítja Nyugat- Európa: fő működési terület a szociális szféra Közép- Európa: a civil szektor egyharmada kulturális és szabadidős szervezetnél tevékenykedik

A magyarországi önkéntes fejlesztési stratégia ( ) Előzmény: évi LXXXVIII. törvény, a közérdekű önkéntes tevékenységekről Értékek, melyek mentén az önkéntesség kiteljesedéséért dolgoznak: - befogadó társadalom - sokféleség elve - önkéntesség elve - kölcsönösség elve - képessé tevés - „hatással- levés” elve

Stratégiai pontok 1. Ösztönzés az önkéntességre 2. Információ áramlás elősegítése 3. Szektorfejlesztés 4. Formális szervezetekhez való kapcsolódás 5. Önkéntesség állami intézményekbe való integrálása 6. A fiatal és az idősebb generáció bevonása 7. Hosszú távú pályázatok

Összegzés Az önkéntes tevékenység az aktív polgárság és a demokrácia egyik tényezője, olyan értékeket valósít meg, mint például a szolidaritás vagy a megkülönböztetés mentesség. Az önkéntesség nemcsak a társadalom számára fontos, minden korosztály számára kínál lehetőségeket a legkiemelkedőbb szükséglet megvalósítására, az önmegvalósításra.

Köszönöm a figyelmet!