Ásvány-és kőzettan Szilikátok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
Optikai kábel.

Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Rácstípusok.
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Atomrácsos kristályok
A KRISTÁLYSZERKEZET Szerkezeti anyagok: -kristályos szerkezetek, -üvegek, műanyagok, elasztomerek. Mi készteti az atomokat a kristályos szerkezet.
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Készítette: Bodnár Balázs Témakör: Ásvány- és kőzettan
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Ásvány- és kőzettan – Mohs-féle keménységi skála
Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Bevezetés az ásványtanba
Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.
Ásvány és Kőzettan SZULFÁTOK
Kémiai kötések Molekulák
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Ritkaföldfémek: Sc, Y és lantanidák Harangi, 2003.
TRANSZMISSZIÓS ELEKTRONMIKROSZKÓP (TEM)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
XIV. Polioxoanionok 1) Egyszerű oxidok: a) Biner oxidok
Ötvözetek ötvözetek.
Készítette: Kiss Bence MF12M3
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati réteg.
Nukleotid típusú vegyületek
Mi az opál? Az opál akár a nemesopálról, akár a tejopálról, faopálról vagy májopálról van szó, egyformán megszilárdult kovasavgél, több-kevesebb víztartalommal.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Aromaticitási indexek
Kovalens kötés különböző atomok között.
Halmazállapot-változások
Az oxigén 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Egykristályfelületek szerkezete és rekonstrukciói
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
A víz A milétoszi iskolához tartozó Thalész a vizet tartotta arkhénak (őselemnek) Katt a képre!
Egyszerű ionok képződése
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Ásvány - és kőzettan alapjai
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
Összefoglalás.
A gumi fizikája. Bevezetés Rendkívül rugalmas – akár 1000%-os deformáció Olcsó előállítás.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Ásványok Képletek & Tudnivalók.
T O T 1 T 2 O (3) réteg 3 T Brucit réteg Dioktaéderes GIBBSIT-réteg
A B C a) Háromszöges koordináció esetén BE = R E R B R+r O a) b) Oktaéderes koordináció esetén A 2R+2r C 2R B b)
Kristályrács molekulákból
Atomrácsos kristályok
ÚJ SZERVES-FÉMKOORDINÁCIÓS VÁZSZERKEZETEK (MOF-OK)
FÖLDPÁT ALAPSZERKEZETEK I. Tábla FÖLDPÁT ALAPSZERKEZETEK Å 4.2Å 6.3Å 8.4Å a 1. T1 T2 x y a0 b0 U D „c” ,b T1 T2 (201) 1. T1 valós stilizált.
A nukleinsavak szerkezete
A monoklin piroxének kioltási szöge a (010)-val párhuzamos metszeteken
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Előadás másolata:

Ásvány-és kőzettan Szilikátok Stumpf Martin Ásvány-és kőzettan Szilikátok

Általános jellemzők A szilikátok az ásványrendszertan IV. számú osztálya. Mivel a földkéreg anyagának mintegy 75% át szilikátásványok alkotják (a SiO2 változatokkal – amik azonban az oxidok és hidroxidok ásványosztályba tartoznak – együtt kb. 90–95%-át), a kőzetalkotó ásványok legfontosabb csoportja. Az ismert ásványfajok számának mintegy harmada szilikát, közös jellemzőjük a szilícium-oxid jelenléte.

Szerkezeti alapegység Vázuk SiO4-tetraéderek hálózatából áll. A tetraéderek súlypontjában elhelyezkedő Si4+ kation felerészben kovalens, felerészben ionos kötéssel köti magához a tetraéder csúcsain elhelyezkedő oxigénatomokat ([SiO4]4-). Ezek a tetraéderek a kristályrács felépítésében elszigetelt formában is résztvehetnek, de többnyire csúcsaikon (az oxigénatomokon) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A szilikátásványok osztályát utóbbi jellemvonás (polimerizációs fok) alapján osztják fel alosztályokra. A szilikátok másik alapvető sajátossága, hogy az SiO4-tetraéderben lévő Si4+ kationt Al3+ helyettesítheti. Az Al3+ ionrádiusza (0,52 Å) azonban nagyobb, mint a Si4+ ioné (0,42 Å), ezért az Al3+ ionok tetraéderes pozíciókba való beépülése csak korlátozott mértékben lehetséges.

Csoportosítás Nezoszilikátok Szoroszilikátok Gyűrűszilikátok Láncszilikátok Rétegszilikátok Tektoszilikátok

Nezoszilikátok A nezoszilikátokban (neso = sziget, görög) az SiO4-tetraéderek egymással közvetlenül nem kapcsolódnak össze. A csoport ásványaira jellemző az atomcsoportok szoros illeszkedése, melynek az a következménye, hogy ezek az ásványok viszonylag nagy sűrűségűek és keménységűek. Kristályaik zömmel izometrikus kifejlődésűek és nincs jellemző hasadásuk sem.

Nezoszilikátok csoportjai Olivin-csoport Humit-csoport Gránát-csoport Andalúzit-csoport Pl: forsterit Pl: humit Pl: almandin Pl: andaluzit

Szoroszilikátok Az SiO4-tetraéderek közvetlen kapcsolódással több tagból álló csoportokká állhatnak össze. A két SiO4-tetraéder összekapcsolódásával létrejövő (Si2O7)6-csoportok a szoroszilikátokra (soro = lánytestvér, családtag, latin) jellemzők.

Gyűrűszilikátok A cikloszilikátok (kuklos = kör, görög) kristályrácsa SiO4-tetraéderek összekapcsolódásával keletkező, gyűrű alakú csoportokat tartalmaz. Az SiO4- tetraéderek hármas összekapcsolódásával (Si3O9)6-, négyes kapcsolódással (Si4O12)8-, míg hatos kapcsolódással hexagonális szimmetriájú (Si6O18)12- felépítésű, gyűrű alakú csoportok jönnek létre. A cikloszilikátok csoportosítása a gyűrűk tagszáma alapján történik.

Láncszilikátok Szerkezetükben az SiO4-tetraéderek közös oxigénekkel egyirányú kapcsolódással végtelen lánccá (inos = izom, szál; görög) fűződnek. Leggyakrabban kétféle típusú lánckapcsolódás jön létre: egyik az egyszerű lánc, melyben a (Si2O6)4-, illetve a kettős lánc, azaz szalag, melyben (Si4O11)6- a szerkezeti alapelem. Ritkábban többszörös (hármas, négyes, ötös) láncok is létrejöhetnek, melyek azonban már átmenetek a rétegszerkezetek felé. Az ilyen szerkezetű ásványok zömmel nyúlt oszlopos vagy tűs kifejlődésűek és a láncirány szerint jól hasadnak.

Rétegszilikátok Kristályrácsukat – az SiO4-tetraéderek két irányú összekapcsolódása révén – végtelen síkok építik fel (phyllos = levél, görög). Szerkezeti alapelemük a (Si4O10)4-. A réteges szerkezetük miatt hasadásuk és transzlatálhatóságuk kiváló.

Tektoszilikátok Szerkezetükben az SiO4-tetraéderek a tér mindhárom irányában végtelen hálózattá kapcsolódnak össze (tekto = építmény, görög). Elvileg minden oxigén közös a szomszédos tetraéderrel, tehát szerkezeti alapegységük (SiO2). A valódi tektoszilikátokban azonban a Si-ot általában és gyakran a hozzá közelálló méretű Al helyettesíti, melynek eredményeként a rács semlegesítéséhez különböző kationok beépülése szükséges.

JÓ SZERENCSÉT!