Gyermekkori sajátosságok a sürgősségi ellátás során

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

A DROGOKRÓL HáziPatika.com
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Gyermekkori alapszintű újraélesztés (PBLS)
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
GYEREKEK LELKI ÉS TESTI SÜRGŐSSÉGI ELLÁÍTÁSA Szegeczky Dezső dr.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Allergia.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
13. Tétel.
A légzőrendszer.
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Dr. Boda Márta főiskolai tanár
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
A beteg gyermek vizsgálata a helyszínen
Akut gyermekgyógyászati betegségek helyszíni ellátása
Újszülöttek helyszíni ellátása
Szociális tanulás formái
A légzés szervrendszere
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Az újszülöttek ellátása; koraszülött, érett újszülött, csecsemő-táplálás testi és értelmi fejlődés, illetve ennek zavarai az első életévben. Dr. Tomsits.
Teljes Parenterális Táplálás
életveszélyes és sürgős állapotok ellátásának tapasztalatai
Légutaktól a közutakig
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
A kriminálpszichológia
A „diszes” problémák korai jelei
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A szervezet energiaforgalma
Gyermek újraélesztése
A szülői példa jelentősége az utódok életében
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Készítette: A No cigi csapata
Modern edzésmódszerek
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Miskolc 2013.június 5.. Apnoe fogalma Statisztikai: az átlagos légzési ciklusidőnél minimum 3 SD-val hosszabb légzési szünet- -korcsoporttól függő.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Lucy G. Cheke, Jon S. Simons & Nicola S. Clayton
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
Sürgősségi helyzetek a fül-orr-gégészeti anesztéziában
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Előadás másolata:

Gyermekkori sajátosságok a sürgősségi ellátás során Krivácsy Péter OMSZ OMK Gyermeksürgősségi Munkacsoport

Életkor szerinti csoportosítás megjegyzés Újszülött 0 – 28 nap Newl(ly) born: a megszületést követő első néhány óra Csecsemő 1 hónap – 1 év Gyermek 1 – 18 év Kisgyermek 1 – 8 év Nagy gyermek 8 – 12 év Serdülő 12 – 18 év

Életkor szerinti csoportosítás - újraélesztés Újszülött (newly born) Csecsemő Csecsemőkortól pubertáskorig Pubertáskortól felnőttnek tekintendő

A testtömeg becslése Testtömeg[kg] = 2 x (életkor években + 4) Használható1-10 éves kor között Két gyors tömeggyarapodás: Csecsemőkorban Serdülőkorban

A gyermek és felnőtt közötti különbségek Anatómiai Élettani Kórélettani Korosztályos betegségek Speciális terápiás szempontok Kommunikáció Jogi aspektusok

Minél kisebb a gyermek, annál sajátosabbak az anatómiai és élettani jellemzők kiszámíthatatlanabb az effektív/toxikus gyógyszerhatás gyakoribb a légútbiztosítási nehézség szegényesebbek a betegségek tünetei nehezebb az állapot súlyosságának megítélése speciális ismeretek és jártasság szükséges adekvát ellátásukhoz

Anatómiai különbségek – fej/nyak Csecsemőknél a nagy fej, rövid nyak és a kiugró occiput nyaki flexiót okoz. Az arc és a száj kicsi, a nyelv nagy. Következmény: légúti obstrukcióra való hajlam.

Anatómiai különbségek – orr/garat A csecsemők obligát orrlégzők kb 2-4 hónapos korukig (ld. konálisatresia) Szűk orrnyílás Rövid állkapocscsont Következmény: légúti obstrukcióra való hajlam Okozhatja légúti váladék, de lehet akár beavatkozás következménye is (pl. gyomorszonda)

Anatómiai különbségek – gége Az intubációt nehezíti hogy A nagy nyelvet könnyű hátratolni a lapoccal, ezzel légúti obstrukciót okozva A gége elhelyezkedése miatt a glottisz és az orofarinx szöget zár be, ezáltal nehéz a gége bemenetet feltárni (egyenes lapoc?) Helytelen feltárásnál (lapoc billentése) a tubus az elülső comissuráknak ütközik 8 éves korig a cuff nélküli tubus preferált.

Anatómiai különbségek – gége A bifurkáció közel van a hangréshez, ezért könnyű az endobronchiális intubáció. Puha, porcos, vízszintes lefutású bordák A légzési segédizmok használata paradox légzéshez vezet.

Élettani különbségek Az újszülött tüdeje éretlen. A szív teljesítménye gyermekeknél frekvenciafüggő, ezért a bradycardiával járó állapotok súlyos szisztémás perfúzióromlást okoznak! Shockos állapotban a vérnyomásesés az utolsó jel.

Élettani különbségek Magasabb teljes test víztartalom (csecsemőkben ~75%) Az extracelluláris folyadéktér (vér, nyirok) nagyobb, mint felnőtteknél (~40%) Ezért labilis a folyadékháztartás, dehidráció gyakran alakul ki

Élettani különbségek Légzőizom-kifáradás – gyorsabban kialakuló hipoventilláció Éretlen immunrendszer – fertőzéshajlam Fokozozott oxigénigény – rossz hipoxia tűrőképesség Csecsemőknél apnoe Hamar igényelnek légzéstámogatást

Élettani különbségek Alacsonyabb a szívizom összehúzó ereje Bradikardia hajlam (pl. Hipoxia esetén) A perctérfogat frekvenciafüggő A vérnyomásesés kompenzációja pulzusemelkedéssel történik, de ez gyorsan kimerülhet A bradikardia veszélyesebb a tachikardiánál

Élettani különbségek Az idegrendszeri éretlenség miatt Fokozott a görcskészség, ennek következménye lázas eclampsia lehet Légzésszabályozási zavarok 1 éves korig (apnoe,bölcsőhalál) Fokozott az agyödéma kialakulásának veszélye Csecsemőknél a szétnyíló koponyavarratok miatt később jelentkeznek az agyödéma tünetei

Élettani különbségek A hipoglikémia, epileptiform görcsök, apnoék és a bradikardia idegrendszeri károsodást okozhatnak Éretlen a hőszabályozó központ, ezért a hideg és meleg stresszt rosszabbul tűrik (vizsgálat alatt könnyen kihűlhet a gyermekbeteg) Nagy a testfelület, ezért nagy a hővesztés, párolgás

Élettani különbségek Nagyobb folyadékigény (arányosan 3-4x a felnőttének) Nagyobb energiaszükséglet (arányosan 2x a felnőttének) Nagyobb oxigénigény (arányosan 2x a felnőttének)

Pszichológiai sajátosságok Limitált verbális kontaktus Nagy a szerepe a non-verbális kommunikációnak Szülő szerepe (anamnézis, betegvizsgálat, nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás) Hiteles, őszinte viselkedés szükséges a mentőegység minden tagja részéről.

A gyerek nem kis felnőtt!