1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató 2008. május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Advertisements

Elérhető támogatások vállalkozásoknak
Magyar Export-Import Bank Rt.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Tovább dagad a csődhullám
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
IVSZ IT piaci felmérés, 2006 Sajtótájékoztató december 6.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Brüsszel milyen messze van
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Ismétlés, rendszerezés
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Vétkes ártatlanok, avagy a magyar céghálózat csapdájában Dr. Csorbai Hajnalka – stratégiai igazgató Opten Informatikai Kft május 12.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Pénzügyi mutatószámok!
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
Nemzeti Technológiai Platform a
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Gazellák: gyors növekedésű vállalatok Magyarországon és a világban Békés Gábor Tudományos munkatárs, MTA KTI.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
WKING PARTNERSÉG BEMUTATÓ. WKing Kereskedőház az Ön cége szolgálatában Tapasztalatunk: 10+ év e-commerce 20+ év kereskedelem 10+ év online marketing tapasztalat.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
copyright © P2P Money Europe Inc.
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai

2 Magyar Kistigrisek?  KKV fogalom EU szerint  520 M HUF – 2,6 Mrd HUF = kisvállalkozás  2,5 Mrd HUF – 10,9 Mrd HUF = középvállalkozás  Saját definíció – amely jobban tükrözi a hazai viszonyokat  Korábbi tigrisek Visszatérő tigrisek Elhullott tigrisek

3 Miért hasznos ez a felmérés?  Folyamatos téma a politikában, médiában a „magyar kkv”. Mit takar valójában a fogalom?  A Kistigrisek szerepe a magyar gazdaságban GDP-hez való hozzájárulás Exporthoz való hozzájárulás Foglalkoztatottság Innováció  Létfontosságú a gazdaságnak, várható-e a szektorból fellendülés.

4 Metodika  Dinamizmus: életképesség, növekedési potenciál, versenyképesség  a múltból következtetni?  Külföldi tulajdon mellőzése  miért?  Mérlegfőösszeg vizsgálása  eszközállomány fontos, mert nem csak ötlet és siker kell, hanem alap a további növekedéshez  Min. 3 éves cég – a rövid felvillanások kiszűrése  Árbevétel 2006-ban 1,5 és 4,5 millió euró  2006-os év 25%-al erősebben súlyozva - trend

5 Mit tapasztaltunk?  ÓRIÁSI bizalmatlanság – betegesen titkolódzó cégvezetők  ADATSIVATAG– nem törekednek az adatok nyilvánosságára mérleg és eredmény-kimutatás  Innovációs készség elmarad az uniós átlagtól.  Finanszírozási nehézségek, forráshiány  Sok a kereskedelemmel foglalkozó vállalat  A termelő-gyártó cégek aránya alacsony, alig 15%

6 Mit tapasztaltunk? 1. Földrajzi megoszlás 2. Iparágak  Iparágak és tevékenységi körök tekintetében nagy a szórás  A termelő-gyártó cégek aránya siralmasan alacsony, alig 15%

7 Felelőtlen gazdálkodás  EU-ban Magyarországon a legmagasabb fizetésképtelenség  Nincs erős hitelezői védelem  A multik későn, és gyakran csak felszólításra fizetnek – de legalább fizetnek. Kis cégek gyakran már azt sem.  2007-ben a Coface által vizsgált cégek 3%-a már a vizsgálat pillanatában felszámolás alatt állt  További 4%-uk 2007-ben nem volt hitelképes  A magyar vállalkozások két százaléka vásárol céginformációt és fordul követeléskezelő céghez. Azonban akadnak, akik nem is akarják tudni, kik a vevőik „Nincs kultúrája Magyarországon. Preventív szolgáltatás, aminek értéke nem mutatkozik azonnal. A kisvállalkozások úgy gondolják, a szolgáltatás csak akkor éri meg nekik, ha harminc-negyven milliós veszteséget tudnak kivédeni vele. Ha a vizsgált partnercégekről pozitív visszajelzés jön, úgy gondolhatják, felesleges volt fizetni.„

8 Összefoglalás – magyar kistigrisek  Kevesen vannak – kevesebben mint ahogyan hittük volna - vigyázzunk rájuk  Multik jelenléte nélkül sokan veszélybe kerülnek, kevés a terméke miatt önálló cég.  Kevés a gyártás – még kevesebb az export, ezen változtatni kellene.  Sikeres példák kellenek a magyar gazdaságnak.

9 Sikerrecept  Elszántság – nem ugrál az üzleti lehetőségek között, nehéz időket végigszenved – nem adja fel, gyakran személyes áldozatok árán.  Nyitottság – üzleti tanácsokat befogad, külföldre utazik ötletekért, nyit partnerségek iránt.  Átgondolt üzleti ötlet – nem egy egyedi lehetőségre kell céget alapítani, hanem egy átgondolt tervre.  Kivárás – nem minden életszakasz és gazdasági helyzet alkalmas a cégalapításra és növekedésre  Az acéltigris visszatért

10 Köszönöm figyelmüket