E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Paradigmaváltás az oktatásban
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A multidiszciplináris e-learning
E-learning és a multimédia
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Hipermédia tanulási források az interneten
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
e-Learning a tanárképzésben
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Felsőoktatási portálok lehetőségei a hatékony tudásépítésben
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 AZ IKTA-2000 projektjeinek szakmai bemutatója IKTA-144/2000 projekt november 28.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
Felvételi tájékoztató
1 Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok szeptember 10. E1 előadó PPKE JÁK Informatikai Oktatási Csoport.
Oktatói és módszertani megújulás a felsőoktatásban Dr. Balázs László főiskolai docens.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
A HAGYOMÁNYOS TANÁR- KÉP LEBONTÁSA A HÁLÓZATI TANULÁS SORÁN Fodorné Tóth Krisztina PTE
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
INFORMATIKA október ELŐADÓ III. alkalom 1. rész
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Előadás másolata:

e - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ODL - hagyományos oktatás 1.) Oktató és oktatott egy időben egy helyen 2.) Oktató és oktatott egy időben különböző helyen 3.) Oktató és oktatott különböző időben egy helyen 4.) Oktató és oktatott különböző időben különböző helyen

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ODL –hagyományos oktatás a tanuló szempontjából A folyamat középpontja: – Hagyományos oktatás Tanár Tanuló Interakciójuk – Távoktatás Tanulási folyamat

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ODL -hagyományos oktatás a tanár szemponjából Hagyományos oktatás – A tanár az ismeretek fő forrása Távoktatás – A tanár szerepe kettéválik Tananyagfejlesztő Tutor – hagyományos tanár - tudásmenedzser

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK További lépések Nyitott tanulás – Hansúly a tanuláson van – A tanuló nagyfokú szabadságot élvez Forrásközpontú tanulás – A tanuló forrásokat használ – A tanár maga is forrása a tudásnak

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ICT és ODL (1) Az ICT mint az információ átadásának közege Az ICT mint a tanulók kommunikációjának közege Aszinkron tanulási mechanizmusok ismerete Motivációs megközelítés A környezet megfelelő adaptálása Intézmények közötti szabványos csatornák A tanárok irányítanak, motiválnak, terveznek Felsőoktatási intézmények: kritikus szerep

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ICT és ODL (2) A virtuális tanulás környezetét aktuális technológiával támogassuk A technológia teljesítménye 18 havonta duplázódik meg Együttműködés a nyílt szabványokkal A fejlesztés mozgatója: Felsőoktatás helyett üzleti szektor

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK A környezet kiépítéséhez szükséges technológiai kategóriák Szállítási rendszerek – Helyi hálózat, Internet,... Köztes réteg – Autentikáció, autorizáció, személyre szabhatóság,... Alkotó réteg – Szoftverfejlesztő eszközök, multimédia fejlesztő rendszerek,... Adminisztratív támogatás

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK ODL – hagyományos oktatás A klasszikus távoktatás rendszerszemlélete: a tanár szerep változása Az ICT-vel támogatott távoktatás hatása: – Professzionalizálódás – Létszámok növekedése – Költségek növekedése – Hatékonyság növekedése

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK e – Learning az EU-ban Március Lisszabon: 117 millió 25 évnél fiatalabb lakosból 81 millió szervezett képzésben vesz részt, akiket 5 millió tanár tanít Az online forrásokra 2000-ben 2 milliárd dollárt fordítottak, ennek 80%-a az USA- ban történt

Szombathely március 21. INFORMATIKA ÉS NONPROFIT SZERVEZETEK e – Learning fejlesztésének területei az EU-ban Felszerelés (2004-re 5-15 felhasználó/multimédiás számítógép) Képzés minden szinten Jó minőségű multimédia szolgáltatások létrehozása Tudás megszerzésére alkalmas központok hálózatának létrehozása

Balogh Imre tanszékvezető főiskolai docens Berzsenyi Dániel Főiskola Informatika Tanszék