Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Miért jobb egy (nem csak) geolokációs mobil kutatási rendszer? 1 HWSW – App!mobile konferencia, MOM Budapest, november 13. Pintér Róbert.
Mit csinálsz a szobádban
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Tehetségpont létrehozása
Varjú Potrebić Tatjana Szabadka, június 6.
Egészségügy Betegjogok.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
Beszámoló a Dél-dunántúli Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezési Bizottság létrehozásáról, a VGT 2 társadalmasításáról (DDTVT, Dráva RVT) Pécs december.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
MARKETINGKUTATÁS III. Előadás: A megkérdezésről bővebben.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Pannon Egyetem Kihelyezett Képzés Székesfehérvár.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) december 12.
Konfliktuskezelés - mediációval
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
A Mediáció.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző

Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Felmérés a MÚOSZ-tagok üdülési szokásairól, igényeiről Készítette: Bellai László, Horváth Zoltán – január 25.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A tanácsadás szerepe és jellemzői a munkaügyi mediációban 2013.március 21.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Dr. Szabó Gábor Adjunktus MAK, FKNI Név.
2018/2019 tanév.
Pálfi Erika főosztályvezető Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A kutatás etikai vonatkozásai
Záróvizsga IBS.
Előadás másolata:

Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő, oktató RDOE 2013. november 21.

Magyar Jog- és Államtudományi Társaság Internetbiztonság Magyarországon és az Európai Unióban Szakmai Tagozat   Az internetbiztonság területén fellelhető ismeretek, jó gyakorlatok felkutatása, rendszerezése, a saját tudományterületük, munkájuk tapasztalatainak feldolgozása és megismertetése az elmélet és a gyakorlat szakembereivel.  

Kutatási ütemterv Online kérdőív kiküldése a témában érintett hazai személyeknek, szervezeteknek július 1. – szeptember 20. kérdőívek kitöltésének és visszaküldésének időszaka szeptember 20. december 31. kérdőívek összegzése, feldolgozása január – konferencia vagy sajtótájékoztató vagy kerekasztal keretében kutatási eredmények ismertetése, publikálása

Mediációs alapvetés A mediáció egy speciális konfliktuskezelő módszer, amelynek lényege, hogy: két fél vitájában mindkét fél közös megegyezésével egy semleges, harmadik fél, a mediátor jár közben.

A mediáció előnyei Relatíve olcsó, gyors Önkéntes - ezért kevesebb stresszel jár és a létrejött egyezséget be is tartják; Diszkrét (nincs nyilvános tárgyalás, a mediátort titoktartás kötelezi); Korrekt kapcsolat marad a felek között; Nincs vesztenivaló, amennyiben nem vezet eredményre, akkor a bírósági út továbbra is nyitva áll a felek előtt.

Érte már Önt vagy környezetét jogsérelem, rossz élmény az interneten? Pár szóval, mondattal írja le, hogy mi történt! Ismert Ön előtt a mediáció (közvetítői eljárás ), mint alternatív vitarendezési eszköz? Ha jogsérelem érte, érné Önt részt venne-e mediációs (közvetítői) eljárásban? Ajánlaná-e családtagjának, barátjának, ismerősének a mediációt (közvetítői eljárást) az online térben elszenvedett jogsérelem orvoslására? Egy 1-től 10-es skálán hányas osztályzatot adna a mediációnak (közvetítői eljárásnak) a hatékonyság tekintetében? Ismert Ön előtt, hogy az interneten elkövetett jogsértések, rossz élmények elkövetői nagyrészt közvetlen környezetéből kerülnek ki?

Érdekes válasz A mediációban való részvételt sokan azzal indokolták, hogy szeretnék megismerni az elkövetőt és indítékait. Válaszadóink nagy százaléka azon az állásponton van, hogy egy személyes beszélgetés révén tisztázható a helyzet és áldozatként könnyebben fel tudják dolgozni a velük történteket.

Dr. Baracsi Katalin katalin.baracsi@gmail.com