A Privatizáció hatásai a dolgozók béreire és bérstruktúrájára JOHN S. EARLE – George Mason University és Közép-európai Egyetem TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vállalati leépítések a globális válság alatt. Állami, belföldi és külföldi tulajdonhatások Telegdy Álmos MTA KRTK KTI CEU.
Advertisements

FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
„ A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál” szeminárium „Önkormányzatok jó gyakorlata a takarékos gazdálkodásért” 2011.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
A tudomány a gyakorlat szolgálatában A távmunkával szembeni munkáltatói beállítottságok a nemzetközi összehasonlítás perspektívájában Makó.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Vingelman József, vezérigazgató Budapest, július 14.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
3. Két független minta összehasonlítása
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Gáncs Júlia Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ÉS GAZDASÁG A gyermek mint közjó Dr. Botos József egyetemi docens.
Üzemeltetési költség Vízdíj.
A GVOP (al)intézkedés értékelése záró értékelő jelentés: eredmények, megállapítások CSENGŐDI SÁNDOR AGENDA Consulting Kft.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A tanítási gyakorlat életkor szerinti különbségei nemzetközi összehasonlításban Hermann Zoltán MTA KTI Oktatás, foglalkoztatás, versenyképes gazdaság Magyarországon.
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
Lovász Anna MTA KRTK KTI Szirák 2012 november 9.
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A külföldi beruházások hatásai a munkavállalók béreire JOHN EARLE – George Mason University, Közép-európai Egyetem és MTA KRTK TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK.
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
szakmérnök hallgatók számára
Forráskivonás a gyógyszeriparból I. Csőd közeli patikák a gyártók szemével Szolyák Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Pusztai Gabriella –Kovács Klára Debreceni Egyetem, Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program Felsőoktatás-kutató és Fejlesztő Központ (CHERD-H) MSZT-konferencia,
A évi demográfiai adatok értékelése
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar foglalkoztatás-politika helyzete
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Helyzetkép Nemzetközi gyakorlat a szépkorúak támogatására Stratégia Szabályozás Esettanulmányok Primer kutatás előzetes eredményei.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
IV. Terjeszkedés.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Antipin mérések 2003 szeptember – 2004 február 2004 február 19. – Intézeti szeminárium.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
2. óra Tízes számrendszer.
Kvantitatív módszerek
A termelés költségei.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A szubjektív jól-lét mérésének lehetőségei.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Előadás másolata:

A Privatizáció hatásai a dolgozók béreire és bérstruktúrájára JOHN S. EARLE – George Mason University és Közép-európai Egyetem TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK KTI és Közép-európai Egyetem

A tanulmány célja A privatizáció hatásainak mérése a bérstruktúrára Képességek (végzettség, foglalkozás) Nem Kor Belföldi/külföldi

Rontja-e a privatizáció a dolgozók helyzetét? Elmélet: Az állami tulajdon magas béreket és magas foglalkoztátási szintet eredményez, az új tulajdonosok költséget csökkentenek (pl., Boycko et al. 1996) A vállalatok azonban nőhetnek a privatizáció után (skálahozadék, új piacok): a foglalkoztatás nőhet; az extra kereslet a béreket is növelheti Az új tulajdonosok új bérpolitikát követhetnek (pl. motivációs bérezés): a bérek nőhetnek

Kik lehetnek a folyamat nyertesei és vesztesei? A költségcsökkentés minden dolgozói típus béreit és foglalkoztatását csökkentheti Ha az állami vállalat főleg a nem közvetlenül termelői munkát végzőkkel töltötte fel a vállalatot (Kornai 1992), a bér és foglalkoztatás jobban csökken ▫ Egyetemet végzettek, csak 8 osztályt végzettek, nem termelő foglalkozások SBTC: új technológiák helyettesítik a termelő munkásokat. A bér és foglalkoztatás jobban csökken ▫ Szakmunkások, termelő foglalkozások

Előzmények I Nagy irodalom a köz- és magánszférában dolgozók bérkülönbségéről – nagy identifikációs problémák Nagyon kevés tanulmány a privatizáció dolgozói hatásairól ▫ Kisminták, rövid idősorok ▫ Vállallati adatok – egyéni jellemzők hiányzanak ▫ Brown et al. (2010): csak kismértékű foglalkoztatási és bérhatások

Előzmények II Dolgozói összetétel: ▫ A szellemi dolgozók aránya csökken (Bhaskar-Khan 1995; La Porta-Lopez-de-Silanes 1999) Bérstruktúra ▫ Nagyobb szórás, alacsonyabb bérek az idősebbeknek, hosszú munkaviszonnyal rendelkezőknek, közepesen képzetteknek (Melly-Puhani, megjelenés alatt)

Adatbázis: Bértarifa-NAV csatolt adatok Idősor: 1986, 1989, Vállalati minta: ▫ Teljes körű nagyvállalatokra ▫ Kisebb vállalatokra minta Dolgozói minta: ▫ Születési nap szerint véletlenszerű a közepes és nagy vállalatokra (5, 15 fizikai, 5, 15, 25 szellemi) ▫ Kisvállalatokra az összes dolgozó

Bérek Májusi burttó bér ▫ Alapbér ▫ Túlórabér ▫ Havi prémiumok ▫ Időszakos prémiumok egy hónapra vetítve

Minta A valaha állami vállalatok Amelyeknek legalább 10 dolgozójáról van információ Teljes munkaidős dolgozók, évesek ▫ 1.7 millió dolgozói megfigyelés

Tulajdon definíciója Többségi privát tulajdon Amennyiben a külföldi tulajdon > belföldi tulajdon => külföldi, ellenkező esetben belföldi  Belföldi privatizáció: 2,654  Külföldi privatizáció :248

A tulajdonstruktúra változása vállalati szinten

A tulajdonstruktúra változása dolgozói szinten

Becslés Indexek: ▫ i = dolgozó ▫ j = vállalat ▫ t = év ▫ X = végzettség, munkapiaci tapsztalat, nem + interakciók ▫ X = Foglalkozások

Szelekciós torzítás kezelése Az érdekcsoportok (új tulajdonosok, dolgozók, vállalatvezetők, az állam) különbözó szelekciós mechanizmusokat indukálhatnak ▫ Vállalati fix hatások (FE)

Dolgozói jellemzők ÁllamiBelföldiKülföldi Bér (Ft) 149, , ,598.5 Nő (%) Tapasztalat Végzettség (%) Legf. 8 osztály Szakmunk Érettségi Egyetem

Foglalkozási struktúra ÁllamiBelföldiKülföldi Vezető Felsőfok önálló Egyéb felső vagy középfok Irodai Szolgáltatási Szakmunkás Szakképzetlen

A privatizáció bérhatásai OLSFFE Belföldi **-0.093** Külföldi 0.238**0.117**

BelföldiKülföldi Főhatás **0.036 Nő 0.049** 0.050** Szakmunk Érettségi 0.033** 0.034* Egyetem 0.043* 0.168** M. tapasztalat: **-0.023* M. tapasztalat: ** M. tapasztalat: ** A privatizáció bérhatásai dolgozói jellemzők szerint

BelföldiKülföldi Vezető ** Felsőfok. önálló ** Egyéb felső és középf *0.095** Irodai *0.070** Szolgáltatási ** Szakképzett fizikai ** 0.031* Szakképzetlen **0.100** A privatizáció bérhatásai foglalkozási csoportokra

BelföldiKülföldi Nő Legf. 8 osztály Szakmunk ** Érettségi * Egyetem 0.010** 0.035** M. tapasztalat * A privatizáció hatásai a dolgozói összetételre

BelföldiKülföldi Vezető Felsőfok. önálló ** Egyéb felső és középf ** Irodai * Szolgáltatási Szakképzett fizikai Szakképzetlen 0.015** ** A privatizáció hatásai a foglalkozási összetételre

Iparági hatások Az ipari vállalatok esetében az új technológiák helyettesítik a fizikai rutinfeladatokat ellátók munkáját A szolgáltatási vállalatok esetében a számítógépesítés helyettesíti a rutinfeladatokat ellátók munkáját

A privatizáció hatásai iparra és szolgáltatásokra SzolgáltatásokIpar OLSFFEOLSFFE Belföldi **-0.132** Külföldi 0.258**0.131** 0.226** 0.120**

A privatizáció hatásai a bérstruktúrára: ipar és szolgáltatás BelföldiKülföldi Szolg.IparSzolg.Ipar Főhatás **-0.076** Nő 0.054**0.046** ** Szakmunk Érettségi ** * Egyetem * 0.199** 0.183** M. tapasztalat: **-0.032** M. tapasztalat: ** * M. tapasztalat: **

A privatizáció hatása a foglalkozási bérstruktúrára: ipar és szolgáltatás BelföldiKülföldi Szolg.IparSzolg.Ipar Vezető ** **0.249** Felsőfok. önálló * **0.256** Egyéb felső és középf * ** Irodai ** ** Szolgáltatási ** Szakképzett fizikai ** ** * Szakképzetlen ** **

BelföldiKülföldi Szolg.IparSzolg.Ipar Nő Legf. 8 osztály ** Szakmunk ** ** Érettségi * * Egyetem 0.014** ** 0.032** M. tapasztalat *-0.588* A privatizáció hatásai a dolgozói összetételre: ipar és szolgáltatás

BelföldiKülföldi Szolg.IparSzolg.Ipar Vezető Felsőfok. önálló ** Egyéb felső és középf *0.016 Irodai Szolgáltatási * Szakképzett fizikai Szakképzetlen 0.019** * A privatizáció hatásai a foglalkozási összetételre: ipar és szolgáltatás

Következtetések A dolgozók bérei csökkennek a belföldi privatizáció, és nőnek a külföldi privatizáció után A relatív bérek magasabbak egyek kategóriák esetében ▫ Nők ▫ Egyetemet végzettek ▫ Fiatalok ▫ Vezetők A legrosszabb relatív bére a szakképzett fizikai dolgozóknak és a szolgáltatási dolgozónak van