„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel 2011. február 15.,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Belépés a Szociális Ágazati Regiszterbe
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
Humán rendszerek, közszféra
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 17., Szeged.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
Baranya Megyei Önkormányzat
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
Az anyakönyvi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG PÉNZÜGYI SZAKOSZTÁLY Kossuth klub: április 14. Dr. Lóránt Zoltán (az önkormányzati gazdálkodás nehézségei Magyarországon)
Belső kontrollok és a könyvvizsgálat az államháztartásban
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A kerettantervek fejlesztése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 8. dr.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 22., Pécs.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
főigazgató-helyettes
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Elektronikus röntgenszemekkel az opálos üvegzsebeken át Avagy hogyan lehet – vagy nem lehet- a dolgok mélyére látni ? a dolgok mélyére látni ? Vadász Pál.
Az államháztartásról szóló törvény
A szaktanácsadás támogatása között
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Előadás másolata:

„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel 2011. február 15., Nyíregyháza Dr. Benkő János ÁSZ főtanácsadó, szakmai közreműködő

FŐBB TÉMAKÖRÖK I. AZ ADATFELVÉTELI CÉLCSOPORT A Projekt célcsoportja II. AZ INTEGRITÁS KÉRDŐÍV Módszertani alapok, a kérdőív szerkezete Teszt eredmények III. AZ ADATFELVÉTEL Az Integritás Kérdőív letöltése, kitöltése, Technikai információk Mi jelenik meg majd a térképen

1. A Projekt célcsoportja A legtágabb célcsoport a közszektor, az állami feladatellátás szervezeti rendszere (16-17 ezer szervezeti egység). Erre csak becslések vannak, A folyamatosan (havonta) frissülő adatbázis csak ennél szűkebb körre: a központi költségvetési és az önkormányzati szektorra áll rendelkezésre – ez a MÁK adtabázis (mintegy 13.500 szervezeti egység), Pénzügyi adatokról (beszámolók – 2009-ről) ennél is szűkebb körre van nyilvántartás: mintegy 6.400 szervezet ezt használjuk (beszámolók – 2009-ről) ennél is szűkebb körre van nyilvántartás: ez több mint 6.400 szervezetre terjed ki.

A közszektor struktúrája

az adatfelvétel tehát nem teljeskörű, hanem 2. Kiemelt célcsoportok A Projekt 3 szervezeti körre koncentrál kiemelten az EU-támogatásokat elosztókra és felhasználókra, a közbeszerzésekben résztvevőkre és a hatósági tevékenységet folytatókra, de mellettük a közszolgáltatásokat nyújtó szervezeteket is bevonja a vizsgálatba, a kisméretű szervezetek csak reprezentatív úton kerülnek a mintába, tehát az adatfelvétel tehát nem teljeskörű, hanem MINTAVÉTELT ALKALMAZ

A célcsoport folyamatosan változik !!! 3. Az adatfelvételi minta A mintába került: minden központi költségvetési intézmény, polgármesteri hivatal és körjegyzőség, az EU-támogatások elosztásában, felhasználásában, és a közbeszerzésekben résztvevő szervezetek, a legfontosabb tevékenységi köröket reprezentáló intézmények legalább 20%-os arányban. Így alakult ki a mintegy 4.000-es minta. A célcsoport folyamatosan változik !!!

1. Módszertani alapok II. Integritás Kérdőív a holland módszer a belső kontrollrendszer [Áht. 120/B. § (1)] - 2009. januárjától kontrollkörnyezet, kockázatkezelési rendszer, kontrolltevékenységek, információs és kommunikációs rendszer, monitoring rendszer, ÁSZ ellenőrzési módszertanok

II. Integritás Kérdőív 2. ÁSZ segédletek

II. Integritás Kérdőív 3. Kérdés csoportok I/1. Európai uniós támogatások I/2. Közbeszerzések I/3. Hatósági hatáskörök I/4. Közvagyonnal gazdálkodás, közpénzek kezelése I/5. Közszolgáltatások nyújtása I/6. Egyéb veszélytényezők II/1. Külső szabályozási környezet II/2. Szervezeti struktúra II/3. Szervezeti kultúra, szervezeti értékek II/4. Működési jellemzők II/5. Politikai környezet II/6. Egyéb tényezők III/1. Belső szabályozottság III/2. Belső ellenőrzési rendszerek és módszerek III/3. Speciális korrupcióellenes rendszerek és eljárások

II. Kérdőív – teszt eredmények 4. Korrupciós Kockázati PRÓBA Indexek Polgármesteri hivatalok, körjegyzőségek Közp. felügyeleti szervek Közp. felügyelt intézmények Önkormányzati intézmények

III. ADATFELVÉTEL TELEPÍTÉS

III. ADATFELVÉTEL ÁNYK TELEPÍTÉS

III. ADATFELVÉTEL A kérdőív legfontosabb jellemzői elektronikus kérdőív, mely az Általános Nyomtatvány Tervező szoftverrel készült és kitöltése az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) alkalmazásával történik. a kérdésrendszer három szintű: fő- és alkérdésekből és alkérdések alkérdéseiből áll, mit is jelent ez? az alkérdéseket csak akkor kell kitölteni, ha az előtte lévő főkérdésre igen választ adtunk, az alkérdések alkérdéseit is csak akkor kell kitölteni, ha az előttük lévő alkérdésre igennel válaszoltunk.

A kérdőív legfontosabb jellemzői (folyt.) III. ADATFELVÉTEL A kérdőív legfontosabb jellemzői (folyt.) Nincsenek szubjektív kérdések (pl. véleménye szerint..) Nem a korrupcióra kérdezünk rá, maga a szó 3-szor fordul elő (56.sz, a 142. és a 143. sz. kérdésben), igennel és nemmel megválaszolható kérdések, felelet választós kérdések, adatokkal, értékekkel megválaszolható kérdések.

III. ADATFELVÉTEL A kérdőív legfontosabb jellemzői (folyt.) az értelmezést, a kitöltést minden kérdés esetében útmutató segíti, a kitöltés a kérdőív ablakainak „lenyitásával”, vagy a válaszok megjelölésével (X) történik, az ellenőrzés( )során a program jelzi a hibákat és a hibaüzenet segítségével megkereshetjük és javíthatjuk azokat.

A kérdőív legfontosabb jellemzői (folyt.) A kitöltés megszakítható (menteni kell az addig rögzített adatokat), A kitöltött, ill. részben kitöltött kérdőív kinyomtatható, A kérdőív végén lehetőség van röviden megjegyzéseket és észrevételeket tenni,

Mi látható majd a térképen ? III. ADATFELVÉTEL Mi látható majd a térképen ? Már jelenleg is láthatók a költségvetési intézmények legfontosabb adatai, Látható lesz, hogy ki kapott kérdőívet és ki nem, Látható lesz, hogy a kérdőívet ki küldte vissza és ki nem, Az adatfeldolgozás után látható lesz a Korrupciós Kockázati Index és annak részindexei.

III. ADATFELVÉTEL

III. ADATFELVÉTEL Mi látható majd a térképen ?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket