A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata Bottka Eszter Anita, Gunzinám Zsanett 10.a ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
Szennyvíz Az ipari szennyvizet külön gyűjtik, speciálisan tisztítják A háztartási és az esővizet egybe gyűjtik előny: kisseb a dugulás veszély hátrány: nagyobb befogadóképességű szennyvíz tisztító telep
A szennyvíztisztítás Mechanikai Biológiai Kémiai
Mechanikai tisztítás rács homok fogó iszapgyűjtő papír, kavics, elpusztult állatok homok fogó nagyobb szemcseméretű szennyezők pl.: homok iszapgyűjtő leülepedik az iszap => a homokot és az iszapot tisztítás után később értékesítik
Biológiai tisztítás oxigén-dús, mikroorganizmusokkal teli medence a természetes tisztuláshoz hasonló folyamat => itt: kisebb a térfoga, nagyobb a hatékonyság keletkezik: C2O, víz, szervetlen anyag eleveniszap ülepítőbe elpusztul mikrobák leülepednek
Kémiai tisztítás több módszer, szennyvíz esetén nem alkalmazzák célja: szerves anyagot nem tartalmazó, sókban gazdag vízből ionokat távolítsanak el módszerek: vegyszeres kicsapás (pl.: foszfátok) ioncsere (pl.: Ca- és Mg-ion) aktív szenes adszorpció Fertőtlenítés klórozás, ózonos kezelés, UV besugárzás
A víz felhasználása országonként nagyon eltérő lehet a 20.sz-ban az ipari felhasználás kb. 25-szörösére nőtt
Ivóvízgyártás természetes vizek fokozott szennyezettsége, nagyobb vízigény => nehezebb, költségesebb ivóvizet előállítani felszín alatti vizekből származik tisztítása megegyezik a szennyvíztisztítással A jó ivóvíz, színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, nem tartalmaz mérgező és radioaktív anyagokat, kórokozó mikroorganizmusokat, illetve oldott sókat tartalmaz (Ca- és Mg-hidrogén-karbonát) mindig van benne klór, hogy a vezetékekben is mikroorganizmus menetes maradjon járványos időszakban erősebben klórozzák
Ipari víz az iparban nem szükséges ivóvíz tisztaságú víz Általában: felszíni vizekből elvezetett, ülepített nyersvíz leggyakoribb követelmény: alacsony vízkeménységi fok => kazánok működtetésére és hűtővízként lágy vizek szükségesek ivóvíz minőségű víz: élelmiszer, gyógyszeripar Kémiailag tiszta víz: desztillált víz
A vízminőség vizsgálata Vízminőség: a víz fizikai, kémiai, biológiai és bakterológiai tulajdonságainak összegzése Függ a felhasználás céljától Felhasználás céljából fontos anyagok kvalitatív(minőségi) és kvantitativ(mennyiségi) vizsgálata Osztályú Tiszta víz Ivás, fürdés, élelmiszeripar Kissé szennyezett víz Sport, állattenyésztés III. Osztályú Szennyezett víz Öntözés, ipar IV. Osztályú szennyvíz -
Szerves anyagok kimutatása Metilénkék oldat -> kék szín A szerves anyagot tartalmazó víznek a koncentrációtól függően elhalványodik/eltűnik a színe a szerves anyagok a víz oxigén tartalmát fogyasztják
Minnél nagyobb BOI+KOI annál szennyezettebb a víz BOI és KOI Sokféle szerves anyag – felesleges egyenként meghatározni őket Oxidáláshoz szükséges mennyiség Biokémiai oxigénigény (BOI) = víz szerves anyagainak aerod úton történő mikrobális lebontása során felhasználódó oxigénmennyiség [mg/dm³] Kémiai oxigénigény (KOI) = víz valamilyen oxidálószerrel történő egy órás forralása során elhasználódott vegyszer mennyiség Minnél nagyobb BOI+KOI annál szennyezettebb a víz
Ammónia kimutatása +Nessler-reagens barnás sárgás zavarosodás (az ammónia koncentrációjával arányosan)
Nitrátion kimutatása +FeSO4, cc. H2SO4 két fázis határán barna gyűrű
Foszfátionok kimutatása +magnézium-mixtura fehér zavarosodás (csapadék leválás)
Kloridionok kimutatása +ezüst-nitrát oldat fehér csapadék
Vastartalom kimutatása + HCl, NH4SCN vörös elszíneződés
Források: Tankönyv , Wikipédia- szövegek Google - képek Szertár - kísérletek