Összehasonlító tudatkutatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Isvara Krisna dász / Tasi István Létkérdés Konferencia 2005
Advertisements

Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Tudáskurátor vagy tudásgyám? Hidak és a járható utak a tudomány és a gyakorlat között - Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások - intézményesítetté.
A Wikipédia és a wiki modell. Mi a wiki? Wiki = könnyű szerkeszthetőség + változáskövetés Szó szerint: gyors Első wiki (c2): 1995, Ward Cunningham (programozásról)c2.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Elme tudat nélkül: a változások és szabálytalanságok detekciójának pszichofiziológiája a látásban CZIGLER ISTVÁN MTA PSZICHOLÓGIAI KUTATÓINTÉZET MAKOG-TIHANY.
Pszichoanalízis és film
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Klaszterek gazdasági környezete
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
A buddhizmus szerepe a modern tudatkutatásban
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Villamosság élettani hatásai Érzékszervek működésének alapjai
1 terv (régi szint a szürke): x 4 =  x 1 x 2 x 5 =  x 1 x 3 x 6 =  x 2 x 3 x 7 =x 1 x 2 x 3 1. példa: Ina Tile.
Reconciliation of essential process parameters for an enhanced predictability of arctic stratospheric ozone loss and its climate interactions
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Behaviorizmus (előzmények)
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
A baloldali kék egyenesnek melyik a folytatása? Nézd különböző távolságokból!
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
1 1 1.
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes.
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
A magyar gazdaság várható helyzete
Három hagyomány a valláslélektanban
Bevezetés a pszichológiába
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Web 2.0 Budapest – San Francisco Only the Web 2.0 Conference brings the intelligence, innovation, and leadership of the internet industry together in one.
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
A pszichológia mint tudomány
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Copyright ©2012 by Oriflame Cosmetics SA. Csak a győzelemnek ad esélyt?
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház
A varázslat világába lépsz be... Enter the world of magic …
Gyermek - pszichoszomatika
Innovációs helyzetjelentés Kis Gergely. A K+F ráfordítások a GDP arányában* 2004 (százalék) Mit is mutatnak ezek a számok?
A genom variabilitás orvosi jelentősége Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary,
A személyiség biológiai alapjai
Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos. Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és.
Gének, környezet, viselkedés
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Topological phase transitions in equilibrium network ensembles Collegium Budapest, June 2004 Networks and Risks Thematic Institute How do the properties.
Kutatásmódszertani dilemmák
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
„Az a folyamat, amíg a gyógyszer a kutatás első lépéseseitől a patika polcaira kerül, gyakran évet vesz igénybe, és millió USD-t emészt fel.”
Zimányi School 2014: the two-faced conference  5 days, 16 sections, 63 talks  80 participants from 16 countries  40 students  6 relocations  10 students.
Indiai tanmese az elefántról …. “The Blind Men and the Elephant", by John Godfrey Saxe ( ). It was six men.
A dögeltakarító képei. Itt élni, azt nem lehet… a)Az alábbi képeken Pesti Emma Itt élni, azt nem lehet… I-III. című képsorozatát látjátok. Ezek felhasználásával.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
Maven és Ant Build eszközök bemutatása
Simon Péter főtitkár Bolyai János Matematikai Társulat
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
“Tudásmegosztás és szervezeti problémamegoldás a mesterséges intelligencia korában” Levente Szabados Technológiai Igazgató.
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Volunteering in Hollókő
Előadás másolata:

Összehasonlító tudatkutatás Kampis György ELTE Tudományfilozófia Tsz. gk@hps.elte.hu

A tudat kutatható „A tudatot ma kutatni nem lehet, ezért nem is szabad.”- 1990 Ám 1990-2000 a tudat évtizede. JSCS és Tucson. Varela, Thompson, Metzinger, Libet, Goguen, Chalmers, Dennett etc. Működése, tehát a mibenléte.

Mi az ö.t.k.? Összehasonlító: a fajok összehasonlítása „Biológiai tudatkutatás” Hogyan lehetséges, mit jelent? Valamiféle biológia

Módszertani megjegyzések Freud: az alany első személyű beszámolója – a kutató első személyű értelmezése Interszubjektivitás, reprodukálhatóság kérdéses Behaviorizmus ismert választ nyújt Watson módszertani behaviorizmusa: pszichológiai terminusok (PT) magyarázata nem pszichológiai terminusokkal (nPT) Mik ezek? Pl: PT - emlékezet, észlelés, nPT - lokomóció, inger-válasz Többféle megfogalmazása ismeretes

Hogyan lesz tudatkutatás? „A kutya a piros labdát választotta a kék helyett.” „A kutya leült.” Cselekvő igék szándékosság, ágencia Észleletek tartalma érzetminőségek Első személy irreducibilis, az ember a forrás Valójában nincsenek valódi nPT-k, ezek introspekcióból származnak és emberiek

Az összehasonlító t.kut. módszere Csak analógiás lehet Első személyű eredetű és motivációjú Egy első személyű tudomány lehetősége? Inkább mint Wittgenstein létrája TLP 6.54 „Nem jobb, nem is rosszabb ennél.” Lefelé legalábbis. Az embertől eltérő tudatok lehetősége csak ezután, „oldalt”, a struktúra megértése alapján. Egyetlen ismert példa az ember, ehhez képest. Pl filogenetikai hasonlóság alapján.

Az állatok fájdalma „phenomenal concsiousness”, tudatos érzet British Animals (Scientific Procedures) Act (ASPA) 1986, 1993 defines a painful procedure as ‘‘any procedure that would reasonably be expected to cause more than slight or momentary pain or distress in a human being to which that procedure was applied.’’ 2001-2 House of Lords Chris Sherwin, Bristol: Octopus vulgaris Perry Fuchs (TAMU), George Borscz (WSU): diszkriminációs kondicionálás (patkány, Aplysia)

Rendszerbiológiai megközelítés Nyers erő és totális szemlélet (Leroy E. Hood) Példa: Craig Venter (Genomics) Általános fogalom: -omics Példa: E. Coli E. Coli hálózati modellje (Barabási et al.), n=193 T = 37,056 e=312 N= 0,0084

A beásódás kérdése Evo-Devo: „entrenchment” (W. Wimsatt) Fedezék, bevésődés vagy eltemetés is: úgymint folyóágy, kanyon, búvóhely Filogenetikailag ősi rendszerek merevsége „Pápai vizeken ne kalózkodj”: ősi rendszerrel ne barkácsolj Tudat: közös eredet, valóban közös élmény? Példa: tüsszentés, vakaródzás, szex, some pain Összefogl.: komplex élettani korrelátumok Épp ez a kérdés,

ASPA táblázat “intelligens viselkedés” ingerkerülés, motoros válasz fájdalommal kondicionálás nocio-ceptor emlősök x madarak hüllők kétéltűek halak lábas- fejűek

Komplex korrelátumok ö.tud.kut. 2003: nem mérték meg a tintahalat, nem vettek vért a patkánytól (diszkriminációs kondicionálás) Hormonszintek, EEG, szívritmus/vérnyomás, izomtónus, pszichoaktív és neuroleptikus szerek hatása, etc. NEM motoros válasz, elkerülés, kondícionálás (szenzitizáció/habituáció): pl. vö. gerincsérültek, a polip depressziója etc. A férgekig lemenően azonosak a nociocepció transzmitterei, a kérdés nem ez, hanem hogy mi történik, ha 20 v. 200 paramétert mérünk egy adaptív értékű viselkedési komplexben.

Munkahipotézis A tudati élmény képessége oszthatatlan Érzetminőségek tanultak, érzet képessége nem Ellentmond J. Müller „specifikus idegi energiák” tanának, az érzékek külön beidegzésének O’Regan & Noe Komplex korrelátumok valóban oszthatatlanok? Kérdés nem az: van-e X reakció (mindig lehet) Hanem: azonos-e a komplex a fenti értelemben Idegrendszer korai evolúciója ismeretlen... (AJ)

What next A kerék újrafeltalálása Adatgyűjtés, nagykönyv (állatvédők adatai feldolgozatlanok), „interdiszciplináris” munka (vets, welfare, psych, evodevo, phil) Néhány kiválaszott cél rendszerbiológiai megközelítése A tudat biológiai funkciója és variabilitása (pl. azonos komplexek eltérő szaporodási rendszerekben, tudat és ivaros szaporodás) Növényi tudat 

Hivatkozások Allen, C. 2004. Animal Pain. Noûs, 38: 617-643. Colin Allen, Perry N. Fuchs, Adam Shriver, Hilary D. Wilson 2006: Deciphering Animal Pain, pp. 351 in : M. Aydede (ed.) Pain: New Essays On Its Nature And The Methodology Of Its Study, MIT Press. Sherwin, CM. 2001. Can invertebrates suffer? Or, how robust is argument-by-analogy? Animal Welfare 10:103-118 J. Kevin O'Regan & Alva Noë 2001: A sensorimotor account of vision and visual consciousness, Behavioral and Brain Sciences 24 (5) Albert, J. 1999. Computational modeling of an early evolutionary stage of the nervous system. Biosystems 54, 77-90. Albert, J. 1997: Towards a Comprehensive A-Life Model of the Nervous System and Adaptive Behavior, Alife VII, poster.

Tudat projekt Kampis.G. 2005: Embodiment Without a Cartesian Self, oral paper, TSC Copenhagen Kampis, G. 2006: Causality in the Thinking Body, poster, TSC Tucson, upcoming Kampis, G. – Mund, K. 2006: IP4 in CLEW (PI Jordan Zlatev, Lund) Mund, K. – Farkas, A.M. 2004: Az észlelés tizenhét pillanata, MAKOG előadás Mund, K. 2005: Az introspekció szerepe a buddhizmusban és újabb tanulságai a kognitív tudomány számára, MAKOG előadás Mund, K. 2005: First-person Methodology in Buddhism, TCS Copenhagen Mund, K. 2006: Egy régi vita új tanulságai, ezen a konferencián

- Vége - ?