A vidékfejlesztés lehetőségei a 2014-2020 időszakra Nógrád megyében „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Felzárkózás, infrastruktúra fejlesztés, uniós források felhasználása március 12. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
Green Kozard – Green Nograd Zöld Kozárd – Zöld Nógrád Dr
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
Pécs május 13. Erdészeti biomassza használat és a jövő alternatív tüzelőanyagai - jelen helyzet, lehetőségek, veszélyek - dr. Német Béla, Csete Sándor,
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Strukturális és Kohéziós Alapok
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
NÓGRÁD MEGYE „ ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT” KONFERENCIA DECEMBER 9.
Bükk – Térségi LEADER Egyesület
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Az új Vidékfejlesztési Program
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

A vidékfejlesztés lehetőségei a időszakra Nógrád megyében „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Szécsény,

Mi van a vitaanyagban? Mi vezérelte gondolatainkat? Város 41 „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Önkörkép

Mi van a vitaanyagban? Mi vezérelte gondolatainkat? Város 41 Falu 1, Vidék 24 „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Önkörkép

Mi van a vitaanyagban? Mi vezérelte gondolatainkat? Ipar 50 Mezőgazdaság 2 Erdő 3 Iparfejlesztés 4 Vidékfejlesztés 2 „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Önkörkép

Élelmiszer 10, Turizmus 4, Víz 12, Ivóvíz 5, Vízmegőrzés 0, Öntözés 0, Gabona 0, Búza 0, Hústermelés 0, Tej/Tejtermelés 0, Bogyós gyümölcs 0, Fakitermelés 0 „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Önkörkép

20 éve tartó, felgyorsult leépülés Kiöregedett, kihaló gazdák 10 éve nincs érdemi műszaki fejlesztés Jórészt eltűntek a bogyósok Lepusztultak, üresen állnak a gabona és gyümölcstárolók Visszafejlődött a vízgazdálkodás „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék ma Nógrádban

Az egyik megyei hűtőház a gurulós málnát is Szerbiából vásárolja! „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék ma Nógrádban

Befüvesített, elhagyott házikertek tízezrei a falvakban Bozótok, kökénybokrok, vadrózsa uralta legelők pl. a nemzeti parki területen Hasznosítatlan erdei legelők Elhanyagolt vízfolyások, semmittevő vízgazdálkodás „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék ma Nógrádban

Válaszaink: Termőföldjeink gondos fiatal gazdák kezébe adása - Földvédelem Elindul újra a háztáji program Az éghajlat- és talajadottságoknak megfelelő növények termelése (olajnövények, kalászosok, gyümölcsök) „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

Válaszaink: Alternatív, kis területen is sok munkát adó növények termelése (illóolaj-, fűszer-, gyógynövények) A gyümölcsösök felújítása, bekapcsolódás az új magyar gyümölcsprogramba ( ) „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

Válaszaink: Legelőink kultúrállapotba hozása A legeltetéses állattenyésztés határozott ösztönzése (húsmarha, tejelő kisgazdaságok, juhászatok, kecsketenyésztés) „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

Legelőink kultúrállapotba hozása „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

Válaszaink: Vágópontok, kis húsfeldolgozók, sonka és szalámiérlelők, vadfeldolgozók, sajtüzemek építésének támogatása „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

A betakarítás utáni veszteségek csökkentése Kis körzeti, falu vagy falucsoport méretű gabona, gyümölcs és takarmánytárolók létesítése „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A nógrádi agrárium és a vidék teendői

A gyümölcstermő falvakban kis- és közepes hűtött tározók, válogatók, csomagolók építésének ösztönzése ( t kapacitás). Helyi gyümölcsfeldolgozók építése „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A nógrádi agrárium és a vidék igényei

Helyi gyümölcsfeldolgozók építése „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

A gazdaságokban szalma és szénatároló színek, biomassza nyesedéktárolók, biomassza központok építésének ösztönzése „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Az agrárium és a vidék kilátásai

A vidékfejlesztés bázisai továbbra is a LEADER közösségek De: olyan méretekben kell gondolkodni, amelyek valós közösségeket alkotnak, a tagok ismerik egymás szokásait és céljait „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

A DIT-UMVP: : III.tengely 4 intézkedés Finnország, Svédország: I tengely is! A IV. LEADER tengely: 5% (Hollandia, Észtország, Finnország: 10%) „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

A DIT-UMVP: : I. és III. tengely A IV. LEADER tengely: nagyon nagy szükség lenne 10% forrásra „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Város és vidéke (magyar)<> A vidék és városa (európai) Ebben a kapcsolatban az egymásra utaltság és a kölcsönösség legyen a vezérlő magatartás „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nógrád fenntartható turizmusa: A természeti és táji értékek előtérbe kerülése Ökoturizmus – Gasztronómia – Kulturális örökség - Kézművesség „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nógrád turizmusa: „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nógrád fenntartható turizmusa: Az egynapos kirándulásokból 3-5 napos programozott turizmus ösztönzése Új víziturizmus: kis tározók, „ökotavak” vízivilága „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nemcsak Hollókő és Szentkút! „Apró” példák: Palotás, Kozárd, Buják, Pásztó, Tar, Bokor, Herencsény, Rimóc, Szécsény, Ipolytarnóc, Balassagyarmat, Drégelypalánk, Kazár, Mátranovák „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nógrád szükséges vízgazdálkodása: A tiszta csapadékvizek megfogása, „ökotavak” létesítése A bürokratikus hatósági magatartás leépítése (csőlátó „környezet- és cincérvédők”) „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Nógrád vízgazdálkodása: „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Védjük a vidéki környezetet Ma: meglepő természetrombolást látunk: -Az erdőművelés még mindig a tarvágásban és nem a szálaló művelésben jelenik meg Ma: benzinkút épül egy – még élő – folyó medrétől 25 m-re! „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Védjük és fejlesszük a beporzó rovarok élőhelyét: Méhészet és méztermelés segítése Óvakodjunk az eltúlzott vegyszerhasználattól Zöldítsük a mezsgyéket Óvjuk a biológiai sokféleséget „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke A vidékfejlesztés ban

Védjük a beporzó rovarokat: „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban

Dél-Nógrádi leszakadás kezelése Észak-Kelet Nógrádi leszakadás kezelése Kiemelt kormányprogram Valós, értékteremtő roma foglalkoztatási programok indítása „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Társadalmi mobilitás

Kis területen értékteremtés 1 család 2 ha levendulából meg tud élni Erdei termék begyüjtés, feldolgozás „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Társadalmi mobilitás

Válaszaink: Helyi erőforrások aktivizálása Innováció: agrár- és energetikai Innovatív szolgáltatások a vidéki turizmusban Helyi termékek „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban

Válaszaink: Helyi gazdaság: Helyi foglalkoztatás Helyi, mikrotérségi termelés, Helyi és kiskörzeti feldolgozás Helyi, kisvárosi, megyei értékesítés „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban

Válaszaink: Helyi fejlesztési döntések: LEADER és CLLD Helyi közösségi végrehajtás Helyi (??) finanszírozás „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban

Válaszaink: IGEN – IGEN – IGEN A megye 4 LEADER szervezete összefog „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban

Köszönöm a figyelmet! ( „TERVEZZÜK EGYÜTT A JÖVŐT” Dr. Hajas Pál, c. egyetemi tanár A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke Nógrád vidékfejlesztése ban