A nyelv, az orr és a bőr mint érzékszervek
Vegyi érzékszervek Kémiai (kemo) receptorok Orrban – szaglás Szájüregben – ízérzékelés Kevésbé jelentősek, mint a látás vagy a hallás Fontosak a táplálék felismerésében és a szervezetet károsító anyagok felismerésében (pl. keserű íz, kellemetlen szag)
A nyelv - ízérzékelés A nyelv bolyhos felszínén ízlelőszemölcsök, bennük ízlelőbimbók ezekben receptorsejtek.
A négy alapíz ízérzet kialakulása a központban
Az orr - szaglás Szaglóhám az orrüreg felső harmadában, benne szagingereket felfogó receptorok Néhány cm2 felület, szaglósejtek nyúlványai megsokszorozzák A légnemű anyagok feloldódva a hámot fedő nyálkarétegben ingerlik a receptorsejteket. Szaglóideg - szaglóközpont
Szaglás és ízérzékelés kiegészítik egymást Szaglószerv gyorsan alkalmazkodik, a szagérzet hamar csökkenni kezd. Kb. 4 perc után nem érezzük a még jelenlévő illatot, szagot. Szaglás és ízérzékelés kiegészítik egymást Pontosabb megkülönböztetés
A bőr a legnagyobb felületű érzékszerv
Receptorok a bőrben Receptorok eloszlása nem egyenletes a bőrben: Tapintás – nyomás (erősebb, receptorok mélyebben) Meleg – hideg (több) Csupasz idegvégződések – fájdalom Receptorok eloszlása nem egyenletes a bőrben: Legsűrűbben az újbegyen és az ajkakon Legritkábban a háton és a lábszáron