Az informatikai doktori képzés helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
A gazdaság és az oktatás együttműködése
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
PhD fokozatok nyomában adatok és javaslatok
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Technical University of Budapest
Humánkineziológia szak
Az MTA Közlekedéstudományi Bizottság Logisztikai Albizottság tevékenysége Dr. Kulcsár Béla tanszékvezető egyetemi tanár BME Közlekedésmérnöki Kar Építőgépek,
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
50 éves a szegedi informatika
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A tételek eljuttatása az iskolákba
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
szakmérnök hallgatók számára
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A háború és a modern fegyveres erő
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Oktatás a mérnök informatikus szakon: tények és vélemények
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

Az informatikai doktori képzés helyzete Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar Az informatikai doktori képzés helyzete Levendovszky János tudományos dékánhelyettes, a BME VIK Informatika Doktori Iskola vezetője

Főbb pontok Rövid történelem A VIK dokori iskola adatai Fokozatszerzési idő Sikeresség Állami és nem állami ösztödíjasok aránya Témaveztői sikeresség Problémafelvetések Doktori iskolák összehasonlító analízise Konklúziók Javaslatok

Történelem 1993 – doktori programok indulása 2001 – doktori iskolák megalapítása 2007 – MAB törvényességi felülvizsgálat 2009 – Újra-akkreditálás 2009 – A „pangás éve” (ötéves hallgatók kifutottak, a mintanterv szerint még nem végeztek MSc-s hallgatók)

Rövid helyzetkép Oktatási hatások „felgyűrűzése” A 7 féléves BSc felborít mindent A középiskolai alapozás egyre gyengül (az egyetemi bejutáshoz nem kötelező az emelt szintű érettségi) Csökkenő („alultrenírozott”) absztrakciós képességek Külső hatások: Az informatikai ipart is érintő válság (csökkenő összegek R&D tevékenységre) A cégek nagy része „jól képzett rendszergazda szintű tudást akar” (VISZ) Egyetemi hatások: Csökken az oktatói létszám A PhD hallgatók nélkülözhetetlenné váltak az oktatásban és a projekt jellegű munkákban

Alapkérdés Hogyan sikerül megvalósítani a doktori képzés céljait ? nemzetközi színvonalú tudományos értékű és eredményességű képzés megvalósítása az informatika területén; az informatikához kapcsolódó diszciplináris tudományok összekapcsolása a gyakorlati információs technológiákkal amely új, „értéknövelt” informatikai rendszerek és szolgáltatások létrehozásához vezet; a terület hazai oktatói és kutatói utánpótlásának biztosítása. Oktatás Külvilág Egyetem

Adatok és kihívások a saját doktori iskolában 1994-től, alapító: Selényi Endre 13 törzstag 97 témavezető Átlagosan 80 jelentkező évente Kb. 25 fő Állami Ösztöndíj keret 75 (100-ból) kari felvételi ponthatár, az első 25 kap Állami Öszöndíjat.

PhD fokozatszerzések 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 PhD 1 5   95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 PhD 1 5 8 2 6 17 15

Állami ösztöndíjasok aránya

Fokozatszerzési idő Átlag: 5.7 év

Törzstagok életkori eloszlása Átlagéletkor 56.4 év

Konklúziók Az állami ösztöndíjasokra vetítve a kihozatal appr. 72 % Az összpopulációra vetítve appr. 38% (de a nem állami ösztöndjas hallgatókat „mi tartjuk el”) Az átlagos fokozatszerzési idő a 3 év felett van (5.7 év) Témavezetők kora miatt nem fenyeget a 7 alá csökkenés

Értelmezés, okok és hatások Az egyetemek finanszírozásában egyre nagyobb súlyozással vannak jelen a K+F tevékenységből származó projektpénzek (BME-n 46%, VIK—en 64 %) Ezek a lehetőségek más területhez képest hatványozottan vannak jelen az informatikában Nagy a motiváció, hogy a PhD tanulmány a kutatás helyett projektrészvétellé alakuljon A jól bevált hallgatókat PhD közben elszívja az ipari partner

EU-s támogatások eloszlása

Részvétel az IST projektekben

Ipari háttér „A cégek többsége jól képzett, rendszer-gazda szintű ismereteket igényel” (VISZ) Az ipari külvilág számára nem világos az MSc és a PhD fokozatok hozzáadott értéke A hallgatók nagy része a BSc után elhagyja az egyetemet, viszonylag jól fizető állásokat kapva Az ipari kezdőfizetés az egyetemi tanáréhoz közelít.

A témavezetés hatása Motiváltak-e a témavezetők ? Csak oktatási terhek enyhítésére használják-e PhD hallgatókat ? Projekt humán erőforrássá alakulnak-e a PhD hallgatók ? Mennyiben van a kiírt témának tudományos, tézisértékű eredményekkel kecsegtető ereje ?

BME-VIK felmérés Miért jelentkezett doktorandusznak?

Témavezetői háttér Öt év alatt határozott romlás! Témája mennyire alkalmas doktorihoz? Kapcsolódik tanszéki kutatáshoz? Milyen a konzulens tudományos aktivitása? Öt év alatt határozott romlás!

5 év alatt javulás !

Témavezetői eredményesség – egy lehetséges metrika A doktori képzés a fokozatszerzés szempontjából eredménytelennek tekinthető, ha a hallgató a felvételtől számított 4 éven belül nem szerzi meg az abszolutóriumot, vagy az abszolutórium megszerzését követő 2 éven belül nem indít fokozatszerzési eljárást, vagy az abszolutórium megszerzését követő 4 éven belül nem szerez fokozatot. A képzés a fokozatszerzés szempontjából eredményes, ha a hallgató 8 éven belül PhD fokozatot szerez. Folyamatban lévők azok a 8 éven belüli esetek tekinthetők, amelyek nem kerülnek az eredménytelen kategóriába, de még nem történt fokozatszerzés sem.”

Törzstagok eredményessége (BME VIK)

Témavezetők eredményessége A témavezetés hatékonyságán javítani kell !

Megteremtettük-e saját utánpótlásunkat ? Igen, de jelzésértékű az ipari karrier relatíve alacsony aránya !

Összehasonlítás más doktori iskolákkal (1999)

Doktori iskola vezetője A doktori iskolák 2009-ben Intézmény Doktori iskola Doktori iskola vezetője Törzs- Témavezetők Téma- tagok kiírás BME Informatika Levendovszky János 13 97 142 1993-tól ELTE Demetrovics János 32 52 71 DE Pethő Attila 9 43 66 alp. 1993-tól ME Tóth Tibor 7 47 63 alpr. 1993-tól PE Friedler Ferenc 8 25 49 1996-tól PPKE Interdiszciplináris Roska Tamás 12 19 5 1 alpr. a 3-ből SZE Multidiszciplináris Keviczky László 27 21 1 alpr. a 3-ból SZTE Mat. és számtud. Hatvani László 22 56 37 BCE Gazdaságinformatikai Cser László 11 28 akkreditálás alatt Össz:   92 306 441

Eredményesség 2001-08 között Intézmény Felvettek évente Abszolutórium évente Fokozatszerzés 6év/1év BME 40 – 50 25 – 30 9/11 ELTE 15 – 20 7/6 ME 6 – 10 5 – 7 9/1 PE 10 – 15 8 – 12 4/8 PPKE 10/5 SZTE 14 – 18 13 – 17 5/0 Összesen 105 – 138 72 - 96 44/31

Publikációs minimum követelmények Iskola Publikációs minimum követelmények „Pontszám” BME 4 publikláció, ebből 12 2 SCI vagy Scopus figyelt cikk ELTE 2 rangos, lektorált, referált cikk (vagy konferencia-cikk) nincs DE 1 SCI cikk kb. 15 ME 4 publikáció, ebből kb. 12 1 lektorált idegen nyelvű PE 2 rangos idegen nyelvű cikk PPKE 2 SCI cikk SZTE 1 egyszerzős vagy 2 kétszerzős lektorált idegen nyelvű cikk

Változások 1999-2008 között 6 doktori program -> 8+1 doktori iskola 70-95 -> 108-132 felvett évente 8-10 -> 28-32 fokozat évente

Fokozatszerzési életkor - kandidátusi fokozat Informatikai Ph.D. képzés és minősítés Magyarországon

Életkor a matematikai tudomány kandidátusa fokozat megszerzésekor Átlag: 35.2 év Informatikai Ph.D. képzés és minősítés Magyarországon

Életkor a mûszaki tudomány kandidátusa fokozat megszerzésekor Átlag: 40.6 év Informatikai Ph.D. képzés és minősítés Magyarországon

Fokozatszerzési idők PhD átlag 28.7 év Mat. tud kandidátusa 35.2 év Műsz. tud. Kandidátus 40.6 év Appr 10 évvel korábban szereznek PhD fokozatot

Törzstagok kor szerinti eloszlása

Törzstagok kor szerinti eloszlása

Törzstagi minősítések Doktori Iskola Nem MTA Dr/Törzstag % BME VIK 0/13 0 % SZTE 0/7 Pannon 0/9 DE 1/9 11,1% PPKE 4/16 25% ELTE 9/19 47,3% 8/14 57,1% Corvinus 6/10 60 % Miskolc 8/10 80%

Közös veszélyek A kétciklusú képzésben fogyatkozó számú MSc diákok kiürülő doktori iskolákat eredményeznek Ezel az egyetem oktatási és K+F potenciálja csökkenhet A 7 féléves BSc miatt az MSc képzésből egyenes és keresztfélévben kilépő hallgatói populációhoz nem illeszkedik az évenkénti felvételi A témavezetők nem kellően motiváltak a fokozatszerzésben A hallgatók fokozatszerzése jelentősen meghaladja az Állami Ösztöndíj 3 évét

Javaslatok Belső „doktorjelölti ösztöndíj” bevezetése a hallgatók ittartására az Állami Ösztöndíj meghosszabítása gyanánt (a BME-n a harmadik év végén a doktori cselekményüket megindító hallgatók havi 110 eFt) A témavezetés sikeressége legyen publikus és legyen magas súlyozású oktatási terhelésként elismerve Azon témavezető, aki tartósan (3 éve) sikertelen az adott metrika szerint, ideiglenesen ne írhasson ki új témákat Nagyobb számban alapítani ipari ösztöndíjat, ami kellő tudományos kontrol mellett céges témákat is engedélyez

Javaslatok (folyt.) Meg kell fontolni a félévenkénti felvételt a doktori iskolákba (lehet-e az Állami Ösztöndíjat félévre tartalékolni, hogyan lehet fair eljárást biztosítani) ? Az MSc-s hallgatók csökkenése mellett meg kell fontolni, hogy lehet-e más (pl. magyar gyűrűből, vagy külföldi) hallgatókat nagyobb létszámban becsatolni a képzésbe (pl. ipari ösztöndíjakkal, amikre multinacionális cégek hajlandóságot mutatnak).

Végszó Változások nélkül veszélyben a doktori képzés ! Változások nélkül veszélyben az egyetemi és tudományos utánpótlásunk !

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !