Oblath Gábor MTA-KRTK KTI és ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A statisztika rejtelmei
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Makroökonómia.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Exportárszintek, fajlagos bérköltség-szintek és exportteljesítmény A hazai exporttöbblet és kísérőjelenségei (egy mellékhatás mellékhatásai) Oblath Gábor.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Energiatervezési fogalmak
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
A magyar gazdaság várható helyzete
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Gondolatok a makrogazdasági stabilizációról és a versenyképességről egy évtizeddel az évi stabilizációs program után Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Energiatervezés | © 2014 ENERGIATERVEZÉSI FOGALMAK Idősor elemzések Statisztikai jellemzők.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Fizetési mérleg jelentés
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Önkormányzati Egészségügyi Napok
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A nemzeti kibocsátás mérése
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Oblath Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és KOPINT-TÁRKI
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Oblath Gábor MTA-KRTK KTI és ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék Túl a GDP-n: a makrogazdasági teljesítmény, a jövedelem és a rendelkezésre álló források mérőszámai Oblath Gábor MTA-KRTK KTI és ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék

Kérdések és kifejtendő állítások Jó-e a GDP - mint az aggregált jólét mutatója? NEM; ki kell egészíteni a nemzeti számlák rendszerén (NSZR) kívüli mutatókkal Jó-e a GDP - mint a makrogazdasági teljesítmény összevont mutatója? IGEN (fenntartásokkal és kiegészítésekkel  makrogazdasági stabilitás és közgazdasági fenntarthatóság) Kellően árnyalt képet ad-e a GDP a makrogazdasági teljesítményről, jövedelemről, nemzetgazdasági forrásokról? NEM Fel kell-e találni a NSZR-en kívüli új mutatókat a GDP-n alapuló makrogazdasági kép árnyalásához? NEM: a kiegészítő mutatók rendelkezésre állnak, illetve előállíthatók a NSZR-en belüli adatokból Ha a kiegészítő mutatók nem állnak készen rendelkezésre, az elemzőnek érdemes-e fáradságot fordítania a kiszámításukra? IGEN (Ha nem számolja ki, nem tudhatja meg, hogy érdemes volt-e kiszámolni; de ha kb. a GDP-hez jut vissza, akkor is megéri az utat végigjárni) Ha mindent kiszámított, tudja-e milyen állapotban van a gazdaság? NEM: a „puha” indikátorokat (pl. befektetési környezeti, bizalmi indexeket) is vizsgálnia kell

Fő témák A Stiglitz-bizottság jelentéséről (jó-e a GDP?) Miért kellenek a NSZR-en kívüli mutatók a jólét (környezet, fenntarthatóság) méréséhez - röviden Mit mutatnak az NSZR-en belüli, a GDP-t kiegészítő mutatók a makrogazdasági teljesítményről (jövedelemről, forrásokról, egyensúlyról) – részletesebben A kiegészítő mutatók tartalma Magyarországra vonatkozó időbeni összehasonlítások Nemzetközi összehasonlítások Mit jelezhetnek a NSZR-en kívüli mutatók a bizalomról és a gazdasági tevékenységek alapját jelentő intézményekről? – röviden Néhány tanulság

Kiindulópont: szemelvények a Stiglitz-bizottság 2009. évi jelentéséből „Az a mód, ahogyan a statisztikai adatokat bemutatják vagy használják, torz képet adhat a gazdasági jelenségek irányzatairól.” „…nagy hangsúlyt kap a GDP, holott a nettó nemzeti összterméknek (ami számításba veszi [=nem tartalmazza] az értékcsökkenés hatását) sokkal lényegesebbnek kellene lennie.” „Nem arról van szó, hogy a GDP mint olyan rossz, csak rosszul használják.” „A GDP főként a piaci termelést méri, és mint ilyen, valóban hasznos. Gyakran azonban úgy kezelik, mintha a gazdasági jólét mérőeszköze lenne.” „Az anyagi helyzettel sokkal közelebbi kapcsolatban áll a nettó nemzeti jövedelem.” „A termelés akkor is nőhet, amikor a jövedelem csökken, és megfordítva” */ Report by the Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr/documents/rapport_anglais.pdf

Miért kellenek a NSZR-en („GDP-n”) kívüli mutatók a jólét (környezet stb.) méréséhez? Mert a NSZR nem a jólétet (a környezet állapotát, a jövedelemelosztást stb.-t) méri Hanem: (Edmond Malinvaud) National accounts are “the presentation, in a rigorous accounting framework, of all the quantitative information relating to the nation’s economic activity”. (De: Samuelson híres példája: feleségül veszi a takarítónőt) Mi mindennel lehet/érdemes kiegészíteni? Jó példa: KSH

A társadalmi haladás mutatószámrendszere Forrás: KSH http://www. ksh

A GDP-n túli, de a NSZR-en belüli mutatók alapján megválaszolható, alapvető kérdések (amortizáció, explicit és implicit külföldi transzferek és egyensúlyhiányok) A GDP a hazai bruttó (amortizációt tartalmazó) termelés (=belföldön megtermelt jövedelem) mutatója További fontos kérdések (I. források) Hogyan alakult a nettó (az amortizáció feletti beruházásokat tartalmazó) hazai termelés? Hogyan alakult a bruttó/nettó nemzeti (rendelkezésre álló) jövedelem ( „explicit” külföldi jövedelem-transzferek hatása) DE: visszaforgatott jövedelem! Hogyan alakult a tőketranszferekkel korrigált nemzeti jövedelem (EU-alapokból származó beruházási pénzek) – „nemzeti források” Növekedési ütemek: hogyan változott a hazai, ill. nemzeti (bruttó/nettó) reáljövedelem - a cserearány-változás mennyivel növelte (csökkentette) az ország forrásait („implicit” jövedelemtranszfer hatása) Még további fontos kérdések (II. a makrogazdasági egyensúlyhiányok fenntarthatósága) Külső egyensúly és nettó külföldi adósságráta alakulása Államháztartási egyensúly és az államadósság-ráta alakulása

A GDP-t kiegészítő alapmutatók - Amortizáció  NDP elsődleges külföldi jövedelemtranszferek (bérek, profitok, kamatok)  GNI + GDP másodlagos külföldi jövedelemtranszferek (egyoldalú folyó átutalások)  GNDI + Kombinált mutatók [külföldi tőketranszferek  GNDI+K] + cserearány-változás miatti nyereség/veszteség  RGDI „Implicit” jövedelemtranszfer hatása „Explicit” jövedelmi és tőketranszferek hatása

Miért érdekesek/fontosak a kiegészítő mutatók? A növekedés „reál”- fenntarthatósága (pl.: van-e, mekkora a nettó beruházás?) - Amortizáció  NDP elsődleges külföldi jövedelemtranszferek (bérek, profitok, kamatok)  GNI + a) a belföldi felh.-al összehasonlítva: külső egyensúly- hiányok mértéke, fenntarthatósága b) hazai források terjedelme, változása GDP másodlagos külföldi jövedelemtranszferek (egyoldalú folyó átutalások)  GNDI + [egyoldalú külföldi tőketranszferek  GNDI+K] + cserearány-változás miatti nyereség/veszteség  RGDI A GDP az erőfeszítést (ráfordítást), az RGDI az eredményt (jövedelmet) mutatja

Mit mutatnak a kiegészítő/kombinált mutatók Magyarországról közép és hosszabb távon? A GDP-hez viszonyított relatív szintek és növekedési ütemek GDP-arányos szintek: NDP GNI, GNDI, GNDI+K NNI, NNDI, NNDI+K GNI+REIg; GNDI+K+REIg, NNDI+K+REIg Növekedési ütemek GDP RGDI; RNDI RGNDI+K; RNNDI+K RGNDI+K+REIg; RNNDI+K+REIg Amortizáció nélkül Jövedelem Tőketranszfer Visszaforgatott jövedelem Cserearány-változással korrigálva

A makrogazdasági jövedelem (források) bruttó mutatói Magyarországon (1995-2011): szintek a GDP %-ában

A makrogazdasági jövedelem (források) nettó mutatói Magyarországon: szintek a GDP %-ában

Változatlan áron mért növekedési ütemek (évi átlagos %-os változás)

A GDP + a cserearány-változás hatásával korrigált évi átlagos volumenváltozások

Az, hogy 2001-ig vagy 2002-2006-ban volt-e gyorsabb a növekedés, nemcsak a mutatón, hanem a kezdő éven (1996 vagy 1997) is múlik…

Az EU-tőketranszfer (K) hatása a reál-források bővülésére: évi kb Az EU-tőketranszfer (K) hatása a reál-források bővülésére: évi kb. 0,3%-pont 2004-2011 között (látszólag csekély, de évi 30% többlet a GNDI növekedése fölött!)

Mit mutatnak a kiegészítő mutatók Magyarországról nemzetközi összehasonlításban? Relatív szintek Európai felzárkózás és fenntarthatóság

GDP/fő 2005 évi árakon és PPP-n (EU15=100)

(GNDI+K)/fő 2005 évi árkon és PPP-n (EU15=100)

Felzárkózás és makrogazdasági fenntarthatóság: a GDP/fő (EU15=100) és GDP-arányos bruttó államadósság és nettó külföldi adósság A 2006-ig tartó gyors hazai GDP-növekedés fenntarthatatlan adósság-növekedéseken alapult

Az áttekintett mutatók a múltról szólnak – mivel kell kiegészíteni, hogy a jelenről, illetve a jövőről is képet kapjunk? Jelen, közeljövő: „puha” indikátorok:  Üzleti/befektetési környezet Várakozások Középtáv: Idősor-elemzés Termelési függvény becslése  „no policy change” szenáriók

Egy felmérés eredményei 1. A gazdaságpolitika kiszámíthatósága

2. Üzleti hangulat alakulása

3. A tavalyi és 2012-re tervezett beruházások változása

Összefoglalás, tanulságok (I) A GDP megkerülhetetlen, de a makrogazdasági folyamatok megértéséhez ki kell egészíteni makro-fenntarthatósági (az egyensúlyhiányokat jelző) nettó szemléletű és háromféle jövedelmi típusú mutatóval Explicit jövedelem-transzferek Visszaforgatott jövedelmek Implicit jövedelem-transzferek (cserearány-hatás), továbbá a felhasználható forrásokra vonatkozó mutatókkal

Összefoglalás, tanulságok (II) Hazai tapasztaltok Az egyes periódusok megítélése erősen függ attól, hogy a GDP-t, vagy az alternatív mutatókat tekintjük mércének, pl. 1990-es évek második fele vs. 2000-es évek első fele a 2009. évi visszaesés mértéke A gazdasági folyamatok árnyalt megítéléséhez nem elegendő a GDP A GDP-t kiegészítő mutatók nem jelezték egyértelműen a 2000-es évek első felét jellemző hazai folyamatok fenntarthatatlanságát (főleg a NDP és származékai) Azt, hogy a kiegészítő mutatók jobb helyzetet jeleznek 2010-2011-re, mint a GDP, a „puha” indikátorok fényében kell értelmezni A „puha” bizalmi indexek baljós irányzatokra utalnak