A kettészakadt magyar gazdaság termelési függvényei Dr. György Boda, A Boda & Partners Kft. partnere A budapesti Corvinus Egyetem docense Előadás a Pécsi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Foglalkoztatás és létpénz
Gyetvai Gellért Mehet-e a hegy Mohamedhez?. Fenntartók megoszlása Összes fenntartó: 207 (?)
A Kormány intézkedései és tervei
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Foglalkoztatói nyugdíj
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Hogyan és miért vállalkozzunk?
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
Vállalatfinanszírozás
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Mi jellemző a hazai autóiparra és a beszállítók helyzetére napjainkban? MKT szeptember 30. Pécs.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
IX. Ipar- és vállalatgazdasági konferencia, Szeged, Magyar multik? Kifelé irányuló tőkebefektetések Magyarországról, különös tekintettel a relokációra.
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A tudástőke fejlődésének megtorpanása, mint gazdasági nehézségeink fő oka Dr. Boda György, A Boda & Partners Kft. partnere A Budapesti Corvinus Egyetem.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A magyarországi K+F politika
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A kettészakadt magyar gazdaság termelési függvényei Dr. György Boda, A Boda & Partners Kft. partnere A budapesti Corvinus Egyetem docense Előadás a Pécsi Tudásmenedzsment Konferencián, Pécs, 2014, április 3.

Az adóbevallás 350 ezer működő vállalatát felbontottuk külföldiekre, állami hazaiakra és magán hazaiakra. A külföldi tulajdon értéke / a jegyzett tőke értéke hányados alapján kiszámítottuk a külföldi tulajdoni hányadot. Az állami és önkormányzati tulajdon értéke / a jegyzett tőke értéke hányados alapján pedig az állami tulajdoni hányadot. Külföldi vállalatoknak tekintettük azokat a vállalatokat, melyeknél a külföldi tulajdoni hányad nagyobb mint 50 százalék. Állami vállalatnak pedig azokat a vállalatokat tekintettük, ahol az állami tulajdoni hányad meghaladja az 50 %-ot. A többit hazai magán vállalatnak tekintettük. A 350 ezer vállalatból 20 ezer vállalatot azonosítottunk külföldiként, míg 2,7 ezer vállalatot államiként.

A vállalatokat a foglalkoztatott létszám szerint is csoportosítottuk A Magyarországra betelepült külföldi és az állami vállalatokon belül nagyobb a közép és nagyvállalatok súlya. A hazai magán vállalkozások szerkezetében a mikró vállalkozások dominálnak.

A külföldi vállalatok, melyek a vizsgált vállalati sokaságnak mindössze 6 százalékát alkotják, a nemzet teljesítményének felét hozzák, vagy annál többet. Az állami vállalatok teljesítménye néhány területen kiegészítő jellegű, összességében nem domináns.

Mi áll e nagy hatékonyság különbség mögött?

Új értéket csak eszközökkel lehet termelni! Y = c T T + c L L + c I I Ahol: Y = hozzáadott érték T = látható eszközök (mérlegfőösszeg) L = létszám I = a termelésben felhasznált, a vállalat által pótlólagosan befektetett immateriális-, vagy tudáseszközök, c T = a T látható eszközök használatának fajlagos költsége, c L = az L létszám és az általa hordozott személyes tudás, jártasság és elkötelezettség használatának fajlagos költsége és c I = az I vállalati immateriális-, vagy tudás eszközök használatának költsége.

Az Y = c T T + c L L + c I I egyenletben csak c I ismeretlen. Ha c I -t megbecsüljük, akkor I kiszámítható az alábbi módon: I = (Y - c T T - c L L)/c I = C I I/c I(2 Számításaink során feltételeztük, hogy a jóval kockázatosabb immateriális tőkebefektetések hozamelvárásai (vállalkozói várakozásokkal növelt költségei) kétszer nagyobbak (c I = 2 ∙ c T ), mint a tangible tőkebefektetések elvárásai. A 2-es szorzó hatását érzékenységvizsgálatokon keresztül teszteltük. A szorzó variálása az érdemi mondanivalót kevéssé változtatta. Így meghatározhattuk a kettészakadt magyar gazdaság két vállalatcsoportjának aggregált termelési függvényeit:

Kevesebb vállalattal, kisebb létszámú, de értékesebb munkaerővel, több tangible és még több immateriális tőkével ugyanakkora hozzáadott értéket lehet termelni. A hazai vállalatok kevésbé támaszkodnak a tudástőkére, mint a külföldiek. A külföldi tulajdonú vállalatok igazi verseny előnye az immateriális tőkefelszereltségben van. A hazai vállalatoknak a munkaerő felhasználási költségei minden bizonnyal kisebbek, mint a külföldi vállalatoké, de nagyobbak, mint az állami vállalatoké. 4,1 millió FT./fő és 6,7 millió Ft./fő közé esik és a hozzáadott értékük is magasabb. Ez egyben a számviteli és adózási rendszerünk eltorzulást jelzi.

A termelőerők korszerűsítésének lehetőségei

A tőkeakkumuláció egyik útja a további külföldi tőkebevonás. Probléma A tőkebevonás jelenlegi módja vezetett a magyar gazdaság kettészakadásához. Ennek mindenképpen változtatni kell a tartalmán.

A tőke akkumuláció másik útja a gyorsított tudástőke akkumuláció. A leghatékonyabb tőkeakkumuláció a tudástőke akkumuláció, amikor is a tangible eszközökben való szegénységünket innovációval és tudástőke befektetésekkel ellentételezzük. A gazdaságpolitikának ide kell koncentrálnia az erőfeszítéseit. Ugyanakkor a hagyományos – döntően az oktatási rendszeren keresztüli - tudástőke felhalmozás nem a leghatékonyabb út.  Nagy az átfutási ideje.  Hatalmas veszteségekkel jár  Sokan elmennek külföldre.  A hazai gazdag multinacionális cégek elszívják a krémet. A hatékonyság jelentősen növelhető, ha a rendelkezésre álló forrásokat a középes méretű vállalatok tudástőkéjének erősítésére tudjuk koncentrálni.

A magyar vállalati piramist a közepén kell erősíteni! Ha gyorsítani tudjuk a kicsi- és középméretű vállalatok növekedését, akkor ugrásszerű javulást tudunk előidézni mind a foglalkoztatásban, mind a GDP termelésében.

A kis és középvállalatok termelési függvényei 2012-ben A dezaggregált kép valóban azt jelzi, hogy a hazai kis és közepes vállalatok a tangible tőkehiányt tudástőke akkumulációval igyekeznek ellentételezni. Különösen jól látszik ez a főt foglalkoztatottak kategóriájában. Ezt a folyamatot kell felerősíteni! Külföldi vállalatok termelési függvényeiHazai magán vállalatok termelési függvényei

A kis- és középvállalati tudástőke akkumuláció néhány eszköze Piacszerzés támogatása - (I 1 E ) Export piacokon Hazai piacokon Adórendszer átalakítása (társasági adóval csökkenthető TB. Járulék a 20 fő alatti vállalati körben) – (I 2 K ) Keltető házak rendszere A beszállítóvá válás és a minősülés támogatása – (I 1 I,I 2 K ) Az innováció és a K+F támogatása – (I 1 I ) A belső képzés támogatása – (I 1 I,I 2 K ) A rugalmas foglalkoztatás támogatása – (I 1 I,I 2 K ) A pályáztatási és közbeszerzési rendszer továbbfejlesztése Az ágazati prioritások átrendezése Ez a tangible tőkeakkumulációt is felgyorsítja.

Back up diák

Tudástőke ellentételezés nőtt. Ebben jelentősebbet fejlesztett a külföldi tőke.

?

A 0-3 fős vállalatok tudástőke ellentételezése ugrásszerűen javult a válság hatására. A külföld még jobban fejlesztett.

A 3-6 fős vállalatok tudástőke ellentételezése mérsékelten javult a válság hatására. A külföld még jobban fejlesztett. Itt valami nincs rendben

A 6-10 fős vállalatok tudástőke ellentételezése javult a válság hatására. A külföld még jobban fejlesztett.

A fős vállalatok tudástőke ellentételezése valamit javult a válság hatására.

A fős vállalatok tudástőke ellentételezése a válság előtt is magas volt. A hazai vállalatok tudástőke ellentételezése a romlás ellenére is a legmagasabb.

A fős vállalatok tudástőke ellentételezése javult a válság hatására.

A hazai nagyvállalatok tudástőke ellentételezése nagyon magas volt, de valamiért leromlott. Ezzel szemben a külföldieké javult.

A 0-10 fős vállalatok tudástőke ellentételezése a primer adatoknak megfelelően javult. A külföldieké jobban.

A fős vállalatok tudástőke ellentételezése a primer adatoknak megfelelően javult. A külföldieké jobban.

Az fős vállalatok tudástőke ellentételezése a primer adatoknak megfelelően javult. A külföldieké jobban.

A 0-20 fős vállalatok tudástőke ellentételezése a primer adatoknak megfelelően javult. A külföldieké jobban.

A 20 főnél többet foglalkoztató hazai vállalatok tudástőke ellentételezése a valamiért nem javult. A külföldieké igen. Valami a hazai nagyvállalatoknál nem stimmel.