Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Major Márk, Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Jászberény
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Merevlemez.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Háttértárak

A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: stabilan (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokat (több GByte adat), azonban lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál). mágneses jelek formájában vagy optikai elven tárolják az információt.

2. Mágneses háttértárak: A mágneses háttértárak részei, fizikai felépítése: mágnesezhető felületű adathordozó az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés (meghajtó)(drive). A meghajtó mechanikus részei végzik az adathordozó (lemez, szalag) mozgatását, az elektronika pedig az írás-olvasás pozícionálás vezérlését. A mágnesezés (írás), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítása árammá (olvasás) az író-olvasó fejek feladata.

Az író-olvasó fej a lemez bármely pontját el tudja érni, mert a lemezt középpontja körül villanymotor forgatja, az író-olvasó fej sugárirányban mozog. A mágneslemezes adathordozó fémből vagy műanyagból készül. Felületét jól mágnesezhető réteg borítja. Az információ (bitek sorozata) a lemezen mágneses jelek formájában jelenik meg, amely sok éven át megőrizhető.

FORMATTÁLÁS

A mágneses háttértárak logikai felépítése: A bitsorozatok a lemez felületén kialakított koncentrikus körök mentén helyezkednek el. Ezeket a köröket sávoknak nevezzük, melyek száma 40 vagy 80. Minden sáv szektorokra van felosztva, melyek száma 8 és 18 között van. A szektor az az egység, amely önállóan írható és olvasható. Egy szektor mérete a PC-ken 512 byte.

Egy új, eddig még nem használt lemezen a sávokat nekünk kell kialakítani a számítógéppel, melyet formattálásnak nevezünk. Ugyanazon a sávon levõ két vagy több olyan szektort, amelyet az operációs rendszer együttesen kezel klaszternak nevezzük. A klaszterek használatával növekszik a fájlösszeillesztési sebesség.

cilinder

Winchester: Merevlemezes tároló

Hordozható winchester tok:

2. Winchester (merevlemez v. HD): A jelrögzítés módja és az eszköz működése megegyezik a hajlékony lemezével, de a mágneslemez egybe van építve a meghajtóval és a lemez anyaga fém. Jellemzői: nagyobb jelsűrűség érhető el (255-1000 TPI) nagyobb a fordulatszám (3600 fordulat/perc) kisebb adatelérési idő (11 ms) tárolókapacitás 40 MB - ……... GB, TerraB méret (megfelel a "az ötnegyedes" vagy "három és feles" meghajtóknak)

Az egymás fölött elhelyezkedő sávok egy cilindert (hengert) alkotnak Az egymás fölött elhelyezkedő sávok egy cilindert (hengert) alkotnak. A cilinder tehát az író-olvasófejek elmozdítása nélkül egyszerre elérhető sávok összessége. A winchestert a következő adatokkal jellemezzük: fejek száma cilinderek száma az egy sávon levő szektorok száma. Sávsűrűség: Egy Inch-re jutó sávok száma (TPI = Track per inch). A lemezen tárolható adatmennyiség a sávszámtól, a sávsűrűségtől valamint a szektorok számától függ.

2.A lemezek logikai felosztása: A felosztást az operációs rendszer végzi. A lemez elsõ szektorában (0. sáv elsõ szektora) az ún. betöltõrekord (boot-record) kapott helyet. Az adat-elhelyezési tábla (FAT) a lemezen a szabad és foglalt helyeket tárolja (0. sáv 2. és 3. szektora). Minden lemeznek van egy tartalomjegyzéke (katalógusa), amely a lemezen tárolt adatok helyét tartja nyílván (0. sáv 4-10. szektora). A lemez többi szektorában a lemezre írt adatok találhatók, ez az ún. adatterület.

adatelhelyezési tábla (FAT) tartalomjegyzék adatterület Ezek alapján minden lemezen a szektorok négy csoportját különböztetjük meg: betöltőrekord adatelhelyezési tábla (FAT) tartalomjegyzék adatterület

Optikai háttértárolók

3. Optikai tár: Az információt a spirális vonalban kialakított barázdák mélységének változtatásával tárolják és lézersugár tapogatja le. A lemezen rögzített információnak csak kb. 70% -a hasznos, a többi hibajavító, kódfelismerõ és vezérlõ jel. 4000 egymást követõ adatbit meghibásodását tudja korrigálni (2,5 mm sugárirányú karcolás).

Préselt CD korong:

Írt CD korong:

Az első CD piacra dobása: 1980. Sony-Philips együttműködés keretében. A szabványos CD 120 mm átmérőjű és 1,2 mm vastag. Forgási sebességük: 150 KByte/sec. Ez volt az Audio CD és az 1x-es CD-ROM sebessége Music CD = Zenei CD 74 percnyi zenét tartalmazhat kiváló minőségben, természetesen sztereó módon lejátszhatóan. . A lemezt nem lehet felülírni és körülbelül 10 000 lejátszás, vagy kb. 10 évnyi használat után jelentkezik egy kicsit érezhető minőségromlás

CD-ROM Alapértelmezésben 650 MByte-nyi anyagot tartalmazó számítógépes CD. Csak olvasható, és az eredeti szabvány szerint nincs lehetőség a CD-lemez (újra)írására. Óriási előnye, hogy rengeteg adatot lehet vele egy igen kicsi helyre összezsúfolni és igen könnyedén továbbítani. Főbb felhasználási területe: óriási változatlan adathalmazok, lexikonok, törvénytárak, telefonkönyvek, program-installációs csomagok tárolása A 80 perces audió-CD-nek megfelelő méret: 700 MByte. A 99 perces audió-CD-nek megfelelő méret: 800 MByte.

CD-R és CD-RW CD író program pl.: Nero Eleinte csak az olvasható CD-k voltak forgalomban és nagyon komoly összegekért lehetett csak CD-írót kapni. Manapság (2003-ban) egy egyszerű CD-olvasó ára 6000 Ft, míg az íróé csupán 18000. A CD-R egyszer írható, míg a CD-RW többször is - általában 10-1000-szeri írásra nyújtanak lehetőséget CD író program pl.: Nero

DVD író program Pl.: Nero DVD = Digital Video Disk vagy Digital Versatile Disk 1 OLDALAS 1 RÉTEGŰ DVD 4.7 GByte-os 1 OLDALAS 2 RÉTEGŰ DVD 8,54 Gbyte-os 2 OLDALAS 1 RÉTEGŰ DVD 9,4 Gbyte-os 2 OLDALAS 2 RÉTEGŰ DVD 17,08 Gbyte-os DVD író program Pl.: Nero

igen