Készletgazdálkodás 5. Előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készletgazdálkodás.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Vállalat kínálati magatartása
AGGREGÁLT TERVEZÉS, MRP
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
ANYAGIGÉNY- TERVEZÉS.
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
KÉSZLETEZÉS MENEDZSMENTJE
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette / Author: Tuska Katalin
Forgóeszköz-gazdálkodás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Készletgazdálkodás Miért az egyik legfontosabb feladat a vállalatoknál? Logisztika kontra pénzügy kapcsolata a VSZ-szel.
Miért keletkeznek készletek?. A készletezés 5 célja 1. lehetővé teszi a méretgazdaságosság elérését (Ikea távol-keleti termékek) 2. kiegyenlíti a keresletet.
Mekkora készletet tartsunk?
Feladatmegoldás Készletgazdálkodás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Készletek-készletgazdálkodás
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Just in Time.
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Vállalati Gazdaságtan
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Készletgazdálkodás és logisztika
Megbízhatóság és biztonság tervezése
A termelés költségei.
Készletezési modellek
A raktár teljesítményének mérése
A készletezés alapjai Készítette: Kincses László.
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Készletgazdálkodás mesterképzés.
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Tanulási görbék.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Előadás másolata:

Készletgazdálkodás 5. Előadás

egy periódussal modellezzük a többit dinamikus modellek K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S csoportosítás: statikus modellek egy periódussal modellezzük a többit dinamikus modellek egyszerre több periódust vizsgálunk sztochasztikus modellek csak az igény várható értéke ismert

a készletek keletkezésének okai az igény bizonytalanságai K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S alapfogalmak: a készletek keletkezésének okai az igény bizonytalanságai a beérkezés bizonytalanságai a termék bonyolultsága sorozatnagyságtól függő gazdaságosság spekuláció

a készletekkel kapcsolatos döntések hogyan rendeljünk? K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S a készletekkel kapcsolatos döntések hogyan rendeljünk? rendelési mechanizmus mennyit rendeljünk? rendelési tételnagyság mikor rendeljünk? rendelési szint, rendelési időköz

a készletezési rendszer működése K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S a készletezési rendszer működése folyamatos készletvizsgálat (s,Q) rendszer állandó rendelési tételnagyság periodikus készletvizsgálat (R,S) rendszer állandó rendelési időköz

folyamatos készletvizsgálat készletszint Q s Q T1 T2 idő L L

periodikus készletvizsgálat készletszint S Q2 Q3 Q1 L L idő L R R R

Készletekkel kapcsolatos költségek Összes költség Összes ktg.= beszerzési ktg.+ rendelési ktg.+ készlettartási ktg.+ hiány ktg.

Beszerzési költség: A szükséges anyag, alkatrész, részegység, termék előállításának, vagy beszerzésének költsége

adminisztratív költségek gépek átállításának költségei rendelési költség: adminisztratív költségek a tétel szállításával, érkezésével, átvételével kapcsolatos költségek gépek átállításának költségei átállás miatt kieső kapacitás elmaradó hozama anyagveszteség

készlettartási költség: A készletekben fekvő tőke elmaradt haszna A készlettartás mennyiségtől függő költségei Technikai és fizikai avulás költségei Mennyiségi veszteségből adódó költségek Biztosítások, vámok stb.

hiány költség: Késve szállítás többletköltsége Elvesztett vevő elmaradó hozama

} Készlet állapotok Követelés készlet Input készlet Késztermék készlet Befejezetlen Termelési készlet Félkész }

Készlet vezérlés Felhasználás vezérelt rendszerről akkor beszélünk, ha a vizsgált alkatrész, anyag pl. éves várható felhasználását nem lehet konkrétan tervezett feladatokból (javítási, TMK-terv) meghatározni, leszármaztatni. Ilyenkor kénytelenek vagyunk az előző időszakok (hasonló időtartamok) felhasználási statisztikáit a tervezés alapjául választani. 2. Szükségletvezérelt készletgazdálkodási rendszerről akkor beszélünk, ha a vizsgált alkatrész, anyag felhasználását a szükségleti oldal feladataiból lebonthatjuk és ezáltal a rendelés konkrét igény-kielégítési impulzus alapján megy végbe.

Készlet összetevők és a mérleg egyenletek A gyártás biztonságát garantáló készletek alakulása meghatározza a lekötött tőke nagyságát, mobilitását. A készletek csökkentésének nagysága és a termelésbe betöltött szerepe a gazdaságosság szempontjából ellentétes módon viselkedik: csökkenő készlet eredménye bizonytalan, kifeszített termelést indukál, míg a növekvő készletek hatására "lazább" termelési kötöttséget jelenik meg. Ezért a készletszintek előírásánál, értékelésénél nem tekinthetünk el a termelésben elfoglalt szerepének vizsgálatától. Az anyaggazdálkodás tervezési időciklusait - készletek tervezési és visszamérési időintervallumait - a termeléstervezés időciklusaihoz kell igazítani. A termelési feladat ellátásához szükséges készletszintek nagyságát az időszakra eső feladatból kell számítani. A készlet mennyiségének lefutását három tényező: az időszak kezdetén meglévő nyitó készlet, az időszak alatt történt beszerzések, és az időszak alatti felhasználás, illetve az eladott készletek nagysága határozza meg.

Készlet összetevők és a mérleg egyenletek Beszerzett készlet Felhasznált és eladott Záró Nyitó Q mennyiség Idő Tervezett időszak

Készletgazdálkodási mechanizmusok A működési cél ismerete után meg kell határozni azt a működési stratégiát, amely az adott feltételek mellett a választott cél szerinti optimális készletezési stratégiát eredményezi. A működési stratégia meghatározásánál két alapvető kérdésre kell választ kapni: mikor (rendelési pont) mennyit rendeljen a döntéshozó (rendelési mennyiség).

Készletgazdálkodási mechanizmusok A rendelési mennyiség és a rendelési pont meghatározása során vizsgálni kell: a készlet állapotát (készletszintet), az output folyamatot (szükség felmérése, kielégítésének módja), az input folyamatot (rendelés lehetőségei, beérkezés). Az időponti kérdésre adható lehetséges válaszok: Előre adott, egyenlő időközökben kell rendelést feladni. A készlet utánpótlásról akkor döntünk, amikor a készlet valamilyen előre megadott minimális nagyság alá csökken. A rendelési tétel nagyságára adható válaszok: Előre adott egyenlő nagyságú rendeléseket kell feladni. Akkora mennyiséget kell feladni, hogy a készletszint a beérkezéskor egy előre adott maximális szintet érjen el.

Készletgazdálkodási mechanizmusok Az 1-1 lehetőség kizárása után, a további három kombináció értelmezhető: 1-2 Állandó időközönkénti rendelés, amely a maximális szintre tölti fel a készletet, ez a ciklikusnak nevezett mechanizmus. 2-1 Adott minimális szint elérése esetén adott rendelési tétel feladása. Ezt az eljárást kétraktáros készletgazdálkodásnak nevezzük. 2-2 Adott minimális szint elérése esetén olyan rendelés, amely adott maximális szintre tölti fel a készletet - ez az ún. csillapításos készletgazdálkodás.

jelölések Igény egy meghatározott periódusban [darab/időszak] D A Rendelési költség [lej/rendelés] v Beszerzési költség [lej/darab] Készlettartási ráta [lej/lej/időszak] r b Hiány ráta [lej/lej/időszak]

jelölések L Utánrendelési idő [nap/rendelés] Q Rendelt mennyiség [darab] I készletszint [darab] P Beszállítási ráta [darab/nap]

E O Q M O D E L L Az igény állandó L=0 (azonnali szállítás) FELTÉTELEK: Az igény állandó L=0 (azonnali szállítás) A rendelt mennyiség egyszerre érkezik Minden igényt kielégítünk A rendelési költség független a rendelt tételnagyságtól A készlettartási költség arányos a beszerzési költséggel

E O Q M O D E L L Készletszint Q s s Idő T L=0 L=0 L=0

A modell által figyelembe vett költségek: Készlettartási költség: E O Q M O D E L L A modell által figyelembe vett költségek: Rendelési költség: Készlettartási költség: Beszerzési költség:

E O Q M O D E L L Rendelési költség: K K=A*D K=A Q 1 D

E O Q M O D E L L Q Iátlag = 2 Készletszint Rendelési költség: Q Idő T L=0 L=0 L=0

E O Q M O D E L L Készletszint Q Iátlag = 2 Q Iátlag Idő T L=0 L=0 L=0

E O Q M O D E L L Készletszint = Q Iátlag Idő T L=0 L=0 L=0

E O Q M O D E L L Beszerzési költség: K Q 1 D

A modell által figyelembe vett költségek: Készlettartási költség: E O Q M O D E L L A modell által figyelembe vett költségek: Rendelési költség: Készlettartási költség: Beszerzési költség:

E O Q M O D E L L Teljes költség: