Csoport tagok: Pap Imola Püsök Bernadett Szabó Ibolya-Melánia Vincze Adina-Mária Hajas Zsolt-Árpád 2012. nov. 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Advertisements

Kvantitatív Módszerek
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Képességszintek.
A LOKÁLIS TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK LEHETSÉGES ELEMZÉSI MÓDSZERE
Az egyed-kapcsolat modell
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Informatikai alapfogalmak
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Összefüggés vizsgálatok
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Diagramkészítés.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Készítette: Magyar Orsolya
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Dr. Gombos Tímea SE, III.sz. Belgyógyászati Klinika
Hierarchikus klaszteranalízis
Diszkriminancia analízis
Többdimenziós skálázás (7. fejezet). Alapgondolat Feltáró elemzés A skálázással az adatok közötti különbségeket vizsgáljuk, illetve vetítjük le őket kevesebb.
Diszkriminancia analízis
Főkomponens és faktor analízis
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
Statisztika a szociológiában
Klaszter analízis A klaszteranalízis értelmes és használható csoportba sorolja az adatokat, ezek a klaszterek. A klaszteranalízis kiindulópontja az elemek.
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
Személyiségváltozók szerepe a kapcsolati hálózatok szerveződésében
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Adatelemzés számítógéppel
Statisztikai alapfogalmak
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Megerősítő elemzés „Big Data” elemzési módszerek Salánki.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Bevezetés az SPSS használatába
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
Kvantitatív módszerek
Adatelemzési gyakorlatok
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Kísérlettervezés 3. előadás.
Szekunder adatok & Alkalmazott statisztikai alapok
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Előadás másolata:

Csoport tagok: Pap Imola Püsök Bernadett Szabó Ibolya-Melánia Vincze Adina-Mária Hajas Zsolt-Árpád nov. 17

 A matematikai statisztikai módszerek pszichológiai alkalmazásának régi hagyománya van. A statisztika szó klasszikus értelemben kimutatások készítése, számszer ű összefüggések összegy ű jtése. A pszichometriai mérések matematikai statisztikai módszerekkel történ ő kiértékelésének óriási gyakorlati jelent ő sége, valamint a valószín ű ség- számítás alkalmazásával jelentkez ő ugrásszer ű fejl ő dése tette lehet ő vé a pszichológiai statisztika, mint önálló tudományág létrejöttét.

A műveltségi és pszichológiai mérések elméletével és gyakorlatával foglalkozó tudományterület, mely magába foglalja az emberi képességek, a tudás, a magatartás és személyiségjegyek mérését. személyek illetve személycsoportok közti különbségek tanulmányozásával foglalkozik. fő kutatási szempontja: a mintavétel technikája és a mérési módszerek matematikai statisztika elméletének kidolgozói:Charles Spearman, Louis Leon Thurstone

Többszörös lineáris regresszió Olyan statisztikai eljárás, melynek segítségével egy vagy több változó értékeib ő l megbecsülhet ő egy másik változó értéke. Olyan jelenségek leírására alkalmazható, amelyek között feltehet ő en lineáris kapcsolat áll fenn. Az eljárás során a függ ő és független változók adatait koordináta rendszerben ábrázoljuk, majd megkeressük a leginkább illeszked ő regressziós egyenest.

 F ő komponens-analízis Olyan eljárás, melynek els ő dleges célja az adatcsökkentés és összegzés. Lényege hogy gyakran nagyszámú változóval dolgozunk, amelyek egymással korrelálnak. A kezelhet ő ség érdekében ezek számát csökkenteni kell. Az eljárás nemcsak kérd ő ív- szerkesztésnél, hanem a Wechsler-féle intelligencia- tesztnél is alkalmazható, ahol a több kérdésre adott válaszokból egyetlen jelenséget, az intelligenciát célunk jellemezni.

Faktoranalízis Célja a közvetlenül meg nem figyelhető összefüggések azonosítása megfigyelhető változók alapján. Kisszámú faktort próbál azonosítani, mely faktorok az összefüggő változók közötti kapcsolatot jellemzik. a személyiségpszichológiában alkalmazott Big Five személyiségvizsgáló kérdőív, melyet személyiségvonások faktorainak azonosításával alkottak meg.

A faktoranalízis lényege az alábbiakban foglalható össze: A vizsgált változókat csoportosítjuk az egymás közötti korrelációjuk alapján, egy-egy változócsoport mögött felismerhetünk egy közös komponenst, ún. faktort, amely közvetlenül nem mérhető, de jól értelmezhető, ábrázolni lehet a változócsoportok egymáshoz való viszonyát.

Diszkriminancia-analízis Olyan adatelemzési módszer, amelyet kategóriába tartozás előrejelzésére lehet használni, és amelynél a kritériumváltozó kategorizált és a becslő változók intervallumskálák. Az eljárás nagyon hasznos a pszichológiában, hiszen gyakori, hogy bizonyos kategóriába tartozást előre kell jelezni. Például, ha szeretnénk megjósolni, hogy egy új munkaerő jól fog-e teljesíteni az adott munkakörben, ha tudjuk, mi jellemzi a jól és rosszul teljesítőket, az adott személy jellemzőinek birtokában előrejelzés tehető az ő jövőbeli megfelelésére. A kiindulási esetek csoporthoz tartozása az eljárás kezdetén ismert, a később megjelenő újabb eseteké viszont nem. A módszer ezekre tesz előrejelzést.

Klaszteranalízis Összefüggések halmazát vizsgálja, nem tesz különbséget függő és független változó között, hanem a változók halmazán belüli kölcsönös összefüggéseket vizsgálja. A módszer nagyon hasznos például a marketing területén. Így ha tudjuk, hogy a vásárlók gondolatában mely termékek alkotnak egy klasztert, ezek egymás mellé helyezésével a boltok polcain jelentős extraprofitra tehetnek szert.

Többdimenziós skálázás Az eljárás során a válaszadók észleléseit és preferenciáit grafikus módon jelenítik meg. Az észlelt pszichológiai összefüggéseket geometriai relációkkal többdimenziós térben ábrázolják. Ezt a geometriai ábrázolást térbeli térképnek is nevezik. Az eljárás célja a dimenziók számának és természetének meghatározása, objektumok pozícionálása dimenziók mentén, valamilyen ideálisnak tartott dolog pozícionálása. Ezt az eljárást is gyakran alkalmazzák marketing-kutatásban. Például fogkrémek megítélése és elhelyezése a térképen két fontos dimenzió: a friss lehelet és a fogszuvasodás megelőzése alapján.

 hu.wikipedia.org/wiki/Pszichometria  &id=31518