Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Advertisements

So Others May Live! …rádiótávközlés az életmentés érdekében….
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Videó kommunikáció ben!  Marketingtorta – IV. Fókuszban a webáruházak  WebSEO Kft. Horváth Ernő.
Bemutató Ballon Repülés Székesfehérvár 2013 Jun.8.
Rövidhullámok használata a hazai segélyhívásban
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
Műholdas műsorszórás.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Mikrohullámok Báthori Bendegúz Ujvári Csaba Hasznos Berci.
A mobil távközlés szerepe és lehetőségei rendkívüli események esetén dr. Drozdy Győző vezérigazgató helyettes Bánhidi Zoltán távközlés-szabályozási szakértő.
Számítógép, navigáció az autóban
A FÖLD MÁGNESES TERE Készítette: Tölgyesi Kinga
Légköri sugárzási folyamatok
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Híradástechnika könyv old.
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 4.gyakorlat Adatkapcsolati réteg Hamming távolság, hiba javítás/felismerés, bit-/bájtbeszúrás.
Vezeték nélküli átvitel
A Hálózatok csoportosítása…
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőburok anyaga, szerkezete
Számítógépes hálózatok
Hálózati eszközök.
LÉGKÖR.
A kozmikus háttérsugárzás összetevői, újabb vizsgálati módszerei
PC Hálózatok.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási.
Hálózati réteg.
Az internetről.
Merkúr.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Az internet kialakulása
Hálózati ismeretek ismétlés.
HÁLÓZATRA VISSZATÁPLÁLÓ NAPELEMES RENDSZEREK MAGYARORSZÁGON
Vezeték nélküli adatátvitel
Rádiós Kísérletek 40 km magasan
GNSS.
Természetes világítás
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Wlan-Wireless Lan Kinka Pál Imre Ktl-2.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
1 MR EBU műholdas állomás Előadó: Kovács Iván. 2 MR EBU műholdas állomás A Magyar Rádió műholdállomása Az állomás hivatalos neve: HUN-BUD-15 jelentése:
Az Eutelsat KA-SAT szolgáltatásai
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
Rádióhullámok terjedése
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Az NFC technológia most és a közeljövőben.  Könnyen használható vezeték nélküli kommunikáció néhány centiméteres távolságban  A kis távolság miatt könnyen.
Elektromágneses hullámok
Űrkutatás hét. Kisméretű műholdak  Indítási költség jelentős tényező (akár $/kg)  Nagy műholdak mellé befér,  ill. sok kisműhold egy.
Guglielmo Marconi Ócsai Réka 10. A.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ- RENDSZEREK FREKVENCIAHASZNÁLATA ÉS ENGEDÉLYEZÉSE Vona Dániel Frekvenciaengedélyezési munkatárs November 04. Pilóta nélküli.
AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA Készítette: Rácz Napsugár 9.c.
Szubjektív vélemény a 60 m-es NVIS terjedésről Hegyi Loránd HA8DH Nyáron: reggel: alacsony, S2 zaj, 59 délben: növekvő, S4 zaj, erős, S4 QSB (erős D-réteg.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Kommunikáció, adatátvitel
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE

Természetes reflektorunk: az ionoszféra A Napból áramló részecskék és a Föld mágneses terének egymásra hatásaként kialakul az ionoszféra. Kennelly ( USA) és Heaviside (Anglia) 1902 elmélet/1925 gyakorlat E réteg…..Marconi 1925 transzatlanti összeköttetés Appleton…. Legfelső F réteg, legtöbb elektron….1926 Állandó változás 11 éves Nap ciklus (kitörések) földrajzi hely évszak napszak

Klasszikus rövidhullámú összeköttetés Klasszikus rövidhullámú összeköttetés. A célterület és az adó-vevő között holtzóna helyezkedik el.

A függőlegeshez közeli beesésű térhullámok (NVIS= Near Vertical Incident Skywave) alkalmazása a holtzóna nélküli rövidhullámú összeköttetések létrehozásához. Az optimális üzemi frekvenciát nem engedheti át az ionoszféra. Fontos:az antennának függőlegesen irányba kell sugározni. Pl alacsonyan kifeszített dipól.

Az foF2 az a frekvencia, amelynél nagyobbakat az ionoszféra merőleges beesésnél nem reflektál. Az ionogramon a függőleges tengelyen a rétegek magassága látható. Az F2 280-300 km magasságból reflektál. Az foF2 7,2MHz.

Az foF2 változása napok, órák szerint. A piros görbe a mért adat.

A legkisebb és legnagyobb hazai távolságok között használható frekvenciák

Kik használják az NVIS jellegű összeköttetéseket ? Hadseregek…. Már a 2.világháborúban is…most pl. Afganisztán Mobil és állandóhelyű összeköttetések Műsorszórás pl. Kárpát-medence ellátása nappal 6025 kHz-en Régebben… Polgári Védelem. Külügyminisztérium. Hajózás. Hírügynökségek. A földi, URH tartományú, átjátszókkal támogatott rádiótelefonok hazánkban minimálisra csökkentették a rövidhullámok felhasználását…… MŰHOLDAKKAL - nagyobb távolságú átvitelek. Rádióamatőrök… országon belüli összeköttetések. 1,8 és 3,5MHz nappal nem használható (D réteg elnyeli). Rövidesen az 5 MHz-es sáv engedélyezése segít…7MHz az aktív Nap időszakában. A legnagyobb számú felhasználó.

Új tendencia Az RH összeköttetések egyre szélesebb körűvé válása a professzionális vészhelyzet tartalék hálózatokban. Ok: korszerű, kis méretű berendezések, antennák használatának lehetősége. Automatikusan optimális üzemei frekvenciát kereső rendszerek (ALE) alkalmazása a professzionális hálózatokban. Rádióamatőrök bevonása különösen a vészhelyzet kialakulását követő 0-48 órában. A rádióamatőrök jelentős része jól működő, nagy erkölcsi és anyagi értéket képviselő RH állomással rendelkezik. Ezek egyszerű megoldásokkal távkezelhetővé tehetők. Kommunikációs rutinnal rendelkeznek, számítógép hátterük a beszéd mellett adatátvitelt is biztosíthat. Bevonásuk tudásuk erkölcsi elismerését jelenti, fokozza a társadalom számára végzett hasznos tevékenység végzésének érzését.

Egy jól felszerelt rádióamatőr állomás berendezései

Rádióamatőr versenyállomás.

Egyszerű, gyorsan telepíthetö , 100W teljesítményű RH rádióamatőr állomás.

Gépkocsira szerelt, több dőlési szögbe állítható RH antenna lehajtott állapotban.

Köszönöm a figyelmet! Ajánlott irodalom: www.ha5mrc.hu...... Könyvtár http://happytreeflash.com/nvis-ppt.html