Hegedűs András – Zentai Rudolf 2007

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

Vonóhorgos, 4 kerékpáros szállító
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
Optikai kábel.
Alapfokú barlangász tanfolyam Kiegészítő felszerelések
Készítette: Bátori Béla 12.k
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Térképezési ismeretek
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Egyéni alap és kiegészítő felszerelések
IV. fejezet Összefoglalás
KINEMATIKAI FELADATOK
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
PVC ajtó beépítés.
Hálózat összeállítási feladat 2
Készítette: a Dalai Láma
Zsikazsu Emlékkönyve.
Globális lekapcsolás? Zelei Dániel. Elvileg… Az Anonymus nevű hekker-csoport megtámadja a 13 root DNS szervert, ezáltal az egész internet „sötétségbe.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
A hasonlóság alkalmazása
Tibeti személyiségteszt
AVL fák.
Minden levelemet az inboxomból szabályokkal és kézzel millió kis almappába rendezgettem naponta Amikor ez elkészült, mindig úgy éreztem, tényleg készen.
1 Balesetmentes, az élethelyzetnek megfelelő környezet.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fülemüle informatika verseny
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
(tömegpontok mozgása)
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
KINEMATIKAI FELADATOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
Energia, energiaváltozások
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Fizika vetélkedő a János-hegyen. A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Halmazállapot-változások
Gondolkozzunk és számoljunk!
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Adatleírás.
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
A pontos idő: 18:58.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Geometriai számítások
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A súrlódás és közegellenállás
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Anyagmozgató- berendezések I.
Érintőnégyszögek
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Lavina.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
ZRINYI ILONA matematikaverseny
Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 1 Gallyazás feszültség alatt álló szabadvezeték közelében.
Buzgó-barlang Várhosszúrét
TRIGONOMETRIA.
Fodor Edina, óra feladata Fodor Edina,
Hogyan ne fulladjunk bele a feladatokba és a jegyzetekbe
Előadás másolata:

Hegedűs András – Zentai Rudolf 2007 Beszerelés I. Hegedűs András – Zentai Rudolf 2007

1. Fixpontok, csomók

1.1 Csomók Minden csomó gyengíti a kötelet, de szükség van rájuk, mert: kötél fixponthoz rögzítése, köpeny-mag egymáshoz rögzítése. A csomó(ív) nagysága: a mai kötelek különösebb teherbírás csökkenés nélkül megtörhetők egy olyan rádiuszú „élen”, aminek a sugara a kötél sugarának minimum 10-szerese .

Ebből következik, hogy minél nagyobb (ívű) egy csomó, annál kevésbé gyengíti a kötelet

A jól megkötött csomó ismérvei Kirendezettség, párhuzamos kötélszárak (különben „elvágják” egymást a szálak, és könnyebb is kicsomózni)

A jól megkötött csomó ismérvei feszesre húzott csomó megfelelő hosszúságú kilógó kötélszár (a kötélátmérő minimum 10-szerese!)

A jól megkötött csomó ismérvei biztosító csomó (lsd pl bulin), mert nagy terheléskor, vagy rántásszerű terheléskor megcsúszik/megcsúszhat a csomó --> kioldódhat, megéghet, összeolvadhat a kötél.

A jól megkötött csomó ismérvei Példal:Beal Booster 9,7 perec csomóból a kilógó kötélszár a gyártó szerint minimum 20 (!) cm kell legyen (ez több mint 20szoros kötélátmérő), különben 2-es esés hatására szétcsúszhat a csomó!) .

Csomók erőssége ugyanaz a kötél X vagy Y csomóval hány %-át bírja az eredeti (csomó nélküli) teherbírásának közép cs. < perec/angol mentő = bulin = pillangó = halász < kilences cs

Kötélanyagok kötélanyagok--> a kevlar rosszul csomózható (a kevlar anyagszíne sárga), a dyneema sokkal jobban kevlar dyneema

Kicsomózhatóság Kirendezettségtől függ nehezen: halász közepes: sima középcsomó, ennél jobb a perec ill az angol mentő könnyen: bulin régi kötélen kötött kirendezett csomó gyengébb lehet, mint új kötélen a kirendezetlen !

Rántáskiegyenlítőként használható csomók középcsomó: jobb rántáskiegyenlítő tulajdonság, de jobban gyengíti a kötelet pillangó: kevesebb energiát nyel el, de kevésbé is gyengít

1.2.1. Természetes kikötések Fák (a barlangbejáratoknál) : teherbírásuk: combvastagságú élőfa, rendes, mély gyökérzettel --> számunkra korlátlan teherbírás (akár 20 kN felett) megkötésük módjai, hevederrel v KGY-val, illetve a főkötéllel --> vmilyen szorító csomóval (szorító nyolcas, pruszik cs, svédcsomó), magasra (mellmagasság, vagy magasabb)

A heveder megóvja a főkötél károsodását

Fűzőlyukak Ellenőrizni!--> rácsimpaszkodni, megrugdosni, megkopogtatni a kalapáccsal (szálkőhang), beleakasztani a kantárt, és belelógni túl szorosan megkötve túlterhelheti a KGY-t Főkötéllel, vagy KGY-vel kötjük meg?

Ráakasztások („sziklaszarvak”)”) Ellenőrizni! Ha valahol éles, akkor kalapáccsal elsimítani, vagy inkább KGY-t használni (a heveder könnyebben sérül) lehetőleg a tövénél megkötni a nagyobb teherbírás érdekében

figyelni a terhelés irányára! Csőheveder, KGY legördülhet !

mászás közben is leemelhetjük a KGY-t róla--> nagy belógást hagyni, vmilyen szorítócsomóval megkötni, (akár gyenge) felfelé tartó fixponttal rögzíteni, felesleges cuccot ráakasztani, elhagyás után fokozottan ellenőrizni, figyelmeztetni a többieket is!

Cseppkövek (a kalcit törékenyebb --> jobban kell vigyázni vele) cseppkő fűzőlyuk álló cseppkő (agyagra települt cseppkő nem jó)

Kőtömbök, beszorult kövek a legnagyobb is elmozdulhat, ha lejtős alapon áll! --> óvatosság! Vigyázni velük nagyon!

A fixpontok ellenőrzése Ha beszereltük, akkor rángassuk meg ezerrel, kantárt beleakasztva is! Inkább akkor derüljön ki, hogy mozog-szar-kiszakad-stb, minthogy később valaki alatt kiszakadjon. A TK-kat kalapáccsal ellenőrizzük le (szálkőhang), és/vagy rángassuk/rudgossuk meg erősen, terheljünk bele --> ha kibírja, akkor valószínűleg jó lesz

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: megosztja-e és mennyire az erőket? Y kikötés (szöge, a benne ébredő erő)

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: beáll-e a (változó)terhelés irányába ?

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 1. angol mentővel a fülek hossza

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 1. angol mentővel kantárakasztáshoz plusz kara plusz fül

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 2. Dupla bulinnal a fülek hossza kantárakasztáshoz plusz kara, plusz fül nem kell!

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 3. Teherelosztó hevederrel

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 4. Kötél, kötélgyűrű, csomóval

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 5. Főkötél végén perec (v. pillangó) csomóval

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” több fixpont összekötésének módszerei: 6. dyneemás nittfüllel

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” 3 vagy több fixpont összekötésének kérdése : 1. 3-as teherelosztó

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” 3 vagy több fixpont összekötésének kérdése : 2. Kötélgyűrűkkel 3. Főkötéllel angol mentő v. dupla bulin + perec csomó

1.2.3Fixpontok összekötése „egy nitt - nem nitt” 3 vagy több fixpont összekötésének kérdése : 4. 3 fülű angol mentő

2. Beszerelés

2.1. A beszerelésről általánosságban szempontjai (fontossági sorrendben): Biztonság Kényelem Gyorsaság kevés felszerelés egységes legyen Stb -->ezek ütik egymást!

2.1. A beszerelésről általánosságban A beszerelő ember felelőssége: mindenki biztonsága rajta múlik! Pl a fixpontok helyes megválasztása

2.1. A beszerelésről általánosságban mi a beszerelés célja: kutatás első bejárás fix kiépítés mekkora csoport? milyen tudású csoport? --> másképp kell szerelni

2.1. A beszerelésről általánosságban egyéb általános dolgok: fő cél a kötél megóvása mechanikai sérüléstől nagy rántástól rántáskiegyenlítők, stb

2.1. A beszerelésről általánosságban gondoljuk végig, legyünk kreatívak: mi van, ha kiszakad egy nitt? Felfekvésmentesség gondoljunk az eséstényezőre! Stb…

2.1. A beszerelésről általánosságban Eséstényező : Fogalma: eséshossz / kiengedett kötélhossz

2.1. A beszerelésről általánosságban Eséstényező : kitüntetett értékei ff < 1 ff = 1 1 < ff < 2 ff = 2 ff > 2

2.2. Klasszikus beszerelés

Prológus a beszereléshez beszerelési vázlat (külön előadás) felszerelés összeválogatása, bagelés Hosszmetszet, beszerelési vázlat alapján biztonsági plusz felszerelés (+ 10-20 %) kötélvégi csomó bagelés technikája

Prológus a beszereléshez a biztonsági és veszélyzóna fogalma

Prológus a beszereléshez a biztonsági és veszélyzóna fogalma

Prológus a beszereléshez veszélytelenítés !!! hó-föld-levél-kövek-jég Beszereléskor nagyon fontos Később nehézkes, miért? Bent lévő kötelet megsértheti

A kötél indítása Kettős értékű kikötési pontból Lehetőleg Y kikötéssel

A kötél indítása Melyek a megfelelő fixpontok? Szempontok: Teherbírás Kényelem még a biztonsági zónában legyen

Bevezetőszár beszerelése Kérdések: mi a szerepe? milyen magasan legyen? meg legyen osztva vagy ne? ki kell-e kötni minden megosztáshoz vagy csak átvezetni a karabineren? ereszkedős vagy kantáros legyen?

Aknák beszerelése Fő szempontok: haladási irány megtartása, és minél egyszerűbben eljutni az akna aljára (vagy egy ablakhoz, stb) omladékos, vizes, kőhullástól fenyegetett helyek kerülése kötél és a felszerelés sérüléstől való védelme (felfekvésmentesség--> ezért kell megosztás és/vagy elhúzás)

Aknák beszerelése Fő szempontok: többtag technika (jojózás elkerülése, haladási sebesség növelése: ezért akkor is kell 15-30 méterenként megosztás, ha más ezt nem indokolja) minél kisebb rántás (mi van, ha kiszakad egy nitt?) mindenhová szereljünk be kötelet, ahová kellhet (legnagyobb biztonság elve, pl nagy barlangban kis akna vagy lemászás, lefelé még megy, felfelé már fáradtan, baggel veszélyes lehet)

Aknák beszerelése a biztosító fixpont és pozíciós fixpont fogalma:

Aknák beszerelése „Y”-kikötés (kettős értékű kikötés, „két nitt”): Hová kell mindenképpen? kötél kezdete akna teteje utolsó ereszkedés ahol a kötél irányt vált nagy belógás esetén minden nem kényelmi szempontból beszerelt megosztásnál !Mindenhol, ahol baj lehet, ha a kikötési pont kiszakad!

Megosztás beszerelése Hová kell? Miért kell? Beszerelésének módszerei

Megosztás beszerelése a belógás mérete a csomófül mérete derékszög, még hosszabb kötél, ha nagy a vízszintes távolság

Megosztás beszerelése Rántáskiegyenlítő csomó Áthajlásban lépőhurok

Elhúzás Fixpontja Beállítása Benne ébredő erő

Elhúzás "elhúzást vagy megosztást" kérdése

Kötelek toldása Hol toldjunk? Nittnél Szabadon Hogyan kössük meg?

Összefoglalva Kikötöd a fához (így vagy úgy) beszereled a bevezetőszárat aztán az akna tetején pozicionálod a kötelet leereszkedsz, figyeled az útvonalat régebbi fixpontokat felfekszik-e a kötél víz, omladék van-e hová kell megosztás/elhúzás, stb megvan a nitt (megtaláltad vagy te fúrtad), beszereled

A beszerelés folyamata hogyan szerelünk be kinittelt („kiépített”) barlangot, pl az Alsó-hegyi zsombolyok hogyan szerelünk be ismeretlen, kiépítetlen barlangot nitt helyének kiválasztása

Tippek, ötletek, ritkán használt technikák, könnyítések hogyan szereljünk különböző célú barlangbejáráshoz? húzzunk ki valamennyi kötelet a bagből, és csak annyit ereszkedjünk, amennyit kihúztunk --> így elkerülhető a kötél végén a leesés, ha nem kötöttek rá csomót! bepiszkolódott dübel kitisztításának kérdése (menetmetsző) sky-hook kötélvédő használata

Tippek, ötletek, ritkán használt technikák, könnyítések kapaszkodókötél beszerelése nem kell minden nittet használni, csak azért, mert ott van mi van, ha domború a fal hogyan találjuk meg a korábban befúrt nitteket? Gondoljunk arra, hogy én hová fúrnám?--> ott lesz a nitt! csapatmunka (2 ember jól előreindul, az első nem szerel készre, a másodiknál is minden szükséges felszerelés,-elhúzások, csomórendezés, belógásbeállítás, fixpontkeresés, bagcipelés)

Tippek, ötletek, ritkán használt technikák, könnyítések Hogyan lehet… biztonságosra beszerelni? (mitől lesz biztonságos: mindenhová szerelünk kötelet, ahová kell, megfelelő szemlélettel!) gyorsan beszerelni? (mitől lesz gyors: meg kell osztani a feladatokat, fixpontkeresés, csomórendezés, bvezetőszár beállítása, elhúzás beszerelése/beállítása, segítség nittelésnél, 2. ember fúr nittet, alapcsavaron eleve rajta van a nittfül, stb) kényelmesre beszerelni? (mitől kényelmes)

Tippek, ötletek, ritkán használt technikák, könnyítések Hogyan lehet… spórolni a felszerelésse? (kötéllel, hevederrel, karabínerrel, nittfüllel, stb) különböző tudásszintű csoportnak (pl alapfokúsoknak) beszerelni?

. Barlangok tartós kiépítése fix nittek rozsdamentes, nagy teherbírású cuccok új, vastag kötél tökéletes felfekvésmentesség, stb Vagy jól legyen kiépítve, vagy inkább sehogy!!!

Köszönöm a figyelmet!