SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. dr. Sebők András 1
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Hagyományos élelmiszer fogalmának meghatározása Cél: fogyasztók az élelmiszer láncban résztvevő vállalkozások (gyártók, beszállítók, vevők) szempontjainak meghatározása kizárólag kutatási és innovációs célra az egységes értelmezéshez a földrajzi eredet megjelölésnél, földrajzi jelzésnél és a hagyományos különleges termék jogszabályokban leírt értelmezésénél szélesebb értelmezés- mind a fogyasztók, mind az ipar szempontjából jelentősége van Nem célja a jogszabályokban való megjelenés,
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Hagyományos élelmiszer fogalmának meghatározása (2) 510/2006 EK rendelet földrajzi eredetmegjelölés és földrajzi jelzés értelmezése 509/2006 EK rendelet hagyományos különleges termék értelmezése
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME A Truefood kutatásban részt vevő országok Élelmiszer láncokkal (beszállító, gyártó, vevő) végzett kérdőíves megkérdezések Támogató szervezete k Fogyasztókkal végzett kérdőíves megkérdezések OrszágokMintaszám OrszágokMintaszám Olaszország3112Olaszország800 Magyarorszá g 3011Franciaorsz ág 801 Belgium3015Belgium826 Norvégia800 Spanyolorsz ág 798 Lengyelorsz ág Milan © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Milan © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos termék defíniciójának meghatározása a Truefood projektben Fogyasztói szempontok Fókuszcsoport beszélgetések Lengyelországban, Spanyolországban, Norvégiában, Belgiumban, Norvégiában, Olaszországban, Fő tulajdonságok : gyermekkor óta fogyasztott élelmiszer, amit különleges módon készítenek és állítanak elő és egy bizonyos tájegységhez vagy országhoz kötődik Lánc szereplők szempontjai Fókuszcsoport beszélgetések Olaszországban, Belgiumban, Magyarországon Legfőbb tulajdonságok: jól ismert íz, helyi hagyományok, erős kapcsolódás az előállítási helyhez, a termék és az előállítási mód eredetisége 5
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME A hagyományos élelmiszer definíció fogalmának fogyasztói szemléletű megközelítése Gyakran fogyasztják avagy különleges ünnepekhez és /vagy évszakokhoz kapcsolódik Egyik nemzedék átadja a másiknak már a gyermekkorból Speciális módon készült a gasztronómiai örökségnek megfelelően Érzékszervi tulajdonságai alapján jól felismerhető és megkülönbözethető Egy bizonyos térséghez, tájegységhez vagy országhoz kötődik IAMA, Budapest © Campden & Chorleywood Mo. Kht 6
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME A hagyományos élelmiszer definíció fogalmának lánc szereplő szemléletű megközelítése Jól ismert íz Termelés: a kulcs előállítási lépéseknek helyhez kötötteknek kell lenniük (nemzeti / tájegységi / térségi) Eredetiség: - Eredeti receptúra és /vagy - eredeti származású alapanyagok és /vagy - eredeti termelési folyamat kereskedelmi forgalomban kapható: a fogyasztók legalább 50 éve hozzá férhetnek üzletekben, éttermekben Gasztronómiai örökség : 2-3 oldalban leírható története van IAMA, Budapest © Campden & Chorleywood Mo. Kht 7
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Hagyományos élelmiszerrel kapcsolatos követelmények /egyesített Gyakran fogyasztják vagy különleges ünnepekhez és/vagy évszakokhoz kapcsolódik – fogyasztók Idő tényező: általában 50 év – kereskedelemnben : élelmiszer üzletekben, éttermekben kapható - lánc szereplők,- gyermekkor óta fogyasztott-fogyasztó Különleges gyártási mód – a gasztronómiai örökségnek megfelelően – eredetiség (recept, alapanyagok eredete, termelési folyamat ) IAMA, Budapest © Campden & Chorleywood Mo. Kht 8
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Hagyományos élelmiszerrel kapcsolatos követelmények /egyesített (2) Egy bizonyos vidékhez kapcsolódik (helyi, tájegységi, országos) Érzékszervi tulajdonságai miatt jól felismerhető és megkülönböztethető - fogyasztók Gasztronómiai örökség: leírt története van – láncszereplők Példák Magyarországról láncszereplők és fogyasztók által szélesebb körben értelmezett hagyományos élelmiszerre (tepertős pogácsa, lángos, lecsó, töltött paprika, túrós derelye stb.